產檢有醫生紙公司有權唔批一整天假比我嗎?

jjj1314
|
是咁的,之前幾次我都只需請半日假,拎到診紙就得。
話說對上一次去政府產檢既時間岩岩好向正中間,請半日趕唔切,所以請左全日假,拎左張全日病假既醫生紙。
第日返工交比我上司佢就話公司同佢講產檢假得半日,我話但我呢張係一日既病假紙喎,佢就話照交上去但唔知人事部批唔批。

我想問咁既情況下勞工法例有冇話公司有權唔批一整天假比我嗎??
(如果只批半日,即係半日出80%糧,半日要我拎A/L OR NO PAY LEAVE.)
dusit
|
如果係全日 sick leave 無得唔批。
siukankan
|
政府無假紙只有到診紙所以唔可以請半日
試過一日上午返工 出去睇政府 再返返工
所以時間唔靚你只好打去改過個時間 如果唔係一係要拎半日al
lamlamde
|
政府有一日病假纸,到診纸就半日。醫生会問你要邊張。
正常產檢係有一日有薪病假,當然要睇番你公司嘅員工福利啦。
prswinki
|
jjj1314 發表於 18-8-10 10:51
話說對上一次去政府產檢既時間岩岩好向正中間,請半日 ...

勞工法例,產前檢查只要有醫生紙係可以計病假喎(每日計)。唔洗跟足普通要連續4日先拎得。
siukankan
|
lamlamde 發表於 18-8-10 12:24
政府有一日病假纸,到診纸就半日。醫生会問你要邊張。
正常產檢係有一日有薪病假,當然要睇番你公司嘅員工 ...

政府有病假紙架?從來都無比過我
lamlamde
|
siukankan 發表於 18-8-10 13:54

次次也有,可能有d醫生要問口問
cpycpyhelen
|

有,不過你要同佢講你要全日佢先會比,唔係佢都只會比到診紙你,到診紙只有半日
小米仔Mum
|

有架,上次個醫生問我要開一日定半日
beibeigbb
|
siukankan 發表於 18-8-10 11:54
所以時間唔靚你只好打去改過 ...

政府有假紙,我次次去產檢都有問要唔要假紙
luv_miyuko
|
我一直都係拎醫生紙放全日的,我唔想辛苦自己,我係你以後都會直接攞醫生紙,佢冇得唔批。
hohoyin731
|
我前幾日健康院產檢問過類似既問題,醫生紙寫下午/上午到過健康院檢查,下面仲有行寫住建議放整天,我問過我公司HR係可以放全日,可能你老細自己都唔清楚姐
jjj1314
|
siukankan 發表於 18-8-10 11:54
所以時間唔靚你只好打去改過 ...
唔係wor~ 我都係睇政府,佢有得我揀到診紙定假紙,我2隻都拎過係唔同格式的。
jjj1314
|
luv_miyuko 發表於 18-8-10 14:23
我一直都係拎醫生紙放全日的,我唔想辛苦自己,我係你以後都會直接攞醫生紙,佢冇得唔批。
...
係呀趕頭趕命咁,初頭都還可以,家下個肚愈來愈大想行快步都冇力
BabyCiu
|
病假紙無得唔批喔!
siukankan
|
jjj1314 發表於 18-8-10 15:30
唔係wor~ 我都係睇政府,佢有得我揀到診紙定假紙,我2隻都拎過係唔同格式的。
...

我試過兩次問醫生/助產士拎假紙 都係比得張到診紙我。等我以爲淨係得到診紙Tim
下次再問問thx
我要做媽媽
|
你拎一日既應該系批一日俾你架。或者你問下勞工法
sandylly
|
如果係假紙,公司要批㗎喎!因為我前期都係半日半日咁請,後期健康院好多人,我又費是趕返去,醫生開咗張全日假紙,我都有8成人工
sorrgbb
|
只要係注冊醫生開的病假紙就要批病假
勞工法例最低要求連續4日假出4/5
即係如果係少於連續4日,公司可以當無薪病假
而家大部份公司福利一日病假都唔會扣人工,會照出足
每間公司福利不同,有爭拗時,要睇返顧用合約點寫
KILW
|
jjj1314 發表於 18-8-10 10:51
話說對上一次去政府產檢既時間岩岩好向正中間,請半日 ...

有一日假紙公司一定要批,否則違法,佢唔批,你到時叫HR喺你面前打去勞工處問!