自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

sugarbaby007 發表於 18-8-10 13:51
白頭髮多咗同皮膚乾咗係事實

有好多人想老都冇得老,祝生日快樂,一切隨緣

水晶宮

sabun 發表於 18-8-11 17:19
做人真的不要在意人家說什麼,只要沒有影響別人便可以,耍時時向上望,什麼才是永恒,心情便會好了。
...

女人就係在意,好似買野人地叫你阿姐都un耳啦~
又例如俾人話,你老咗好多喎,你殘左好多,你禁多紋嘅?你d斑好勁,我諗冇幾個女人聽完個心會冇感覺。

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

sugarbaby007 發表於 18-8-10 15:42
回顧呢4個十年,真係覺得30-40呢十年過得最快嘅!

認同呀!係女人黃金時期,但一過後真係老得好快,收埋經就真真正係一個阿婆了!

侯爵府

sugarbaby007 發表於 18-8-10 13:42
細個嗰陣覺得40歲已經係叔叔嬸嬸級,下個月自己變做呀嬸(個人認為), 進入人生下半場! 我真係唔係好接受到 : ...

唔緊要㗎,我都40+4喇,我完全唔覺得自己老㗎,只要心境保持開朗,自己覺得自己後生就得啦,當然身體無會變化,年年檢查身體就可以。

男爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

係需要時間適應心態同體能上各樣轉變,珍惜每一天!

男爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

係需要時間適應心態同體能上各樣轉變,珍惜每一天!

子爵府

newinewi 發表於 18-8-11 16:06
我見親友快五十,皮膚鬆,眼角下垂,嘴角向下. 多斑多紋。之後身體內在健康下降,骨痛筋痛。

似乎係不能避 ...

嘩! 你講到似 70 咁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Ksiu66666 發表於 18-8-10 20:35
樓主不用怕。心境好重要,不單只話心境年青,而系接受新事物,唔好吓吓想當年。我坐佑銘系唔好固執,聽人意 ...

多謝分享。

我接受到新事物,但成日想當年,自先父走左後諗足成年至開始放鬆d... 唉。

呢排一睇到負面野就覺得噁心,所以我唔睇咁多新聞,唔睇某d 無病呻吟post,等自己唔好受人地影響太多。幸好呢兩日好番d。

請問大家有冇其他更多智慧型既分享?thx

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我40+ 年齡只系一個數字遊戲
心態先系重點

男爵府

回覆樓主:

更年期仲難接受。

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

明白樓主,以前細個聽人講40好似好大。我過多幾年都40, 但成日覺得自己廿幾歲

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

咁你真係要慢慢接受下,慢慢適應,心態改變下

男爵府

Babylyly 發表於 18-8-11 09:32
我反而常常諗,當我39+1 時戶口存款會不會停留跟29+1 時差不多。
唉,百物騰貴,呢幾年根本儲唔到錢
...
我剛40...10年前...比一齊12年既Ex飛咗(佢係大陸玩識咗小三)
又撞正失業, 人生跌落谷低...喊咗成個月..當時戶口得10萬...

10年後...雖然我係單親媽.. 反而令我更努力工作..
戶口依家有..85萬....可能對於好多人黎講係好少錢..但有呢筆錢..令我更有安全感

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

sugarbaby007 發表於 18-8-10 13:42
細個嗰陣覺得40歲已經係叔叔嬸嬸級,下個月自己變做呀嬸(個人認為), 進入人生下半場! 我真係唔係好接受到 : ...

生日快樂 20歲 + 20年經驗快樂

男爵府

sugarbaby007 發表於 18-8-10 13:51
白頭髮多咗同皮膚乾咗係事實

每個年齡都有唔同既煩惱,好似我仔咁,因為青春期而出左好多油,生左好多暗瘡,令佢好煩惱

男爵府

xyz_yy 發表於 18-8-11 19:28
我剛40...10年前...比一齊12年既Ex飛咗(佢係大陸玩識咗小三)
又撞正失業, 人生跌落谷低...喊咗成個月..當時 ...

好犀利啊!香港地有錢有安全感,單靚媽媽加油

子爵府

回覆樓主

心態亦好緊要

男爵府

我係覺得有點難接受, 因為同呢度大部分人不一樣 ,我仲未結婚, 我好多同輩已生咗一至兩個細路 ,買咗楼,甚至已换咗樓/買多層出租, 過去十年可以話佢地人生變化最劇烈嘅時期, 但我 男人冇啦 ,亦冇自己名下物業,我知好多人睇我好失败

首頁

尾頁

跳至