自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

bk普通人 發表於 18-8-10 17:49
但今日我睇到很多評論,咩有錢人考IB好易入大學,好易入神科,講到好似IB學生不需要努力讀書咁。不斷攻 ...

IB 工作量好大,作答要求有深度,你睇香港幾間有IB嘅名校:DBS. SPCC即使唔算好名嘅真道,都要學校篩選過嘅學生先可以揀IB就知係乜料啦!人地神校,都唔可以個個學生有資格讀IB ,神校會死錯人咩?!如果IB咁容易,神校駛咩要揀過啲學生?

根本而家社會風氣就有問題,咩地攻擊一餐,再加上仇富情緒,係咁上下啦!唔駛理人講乜,自己細路考到好成績,大把學校你揀,牛劍都有你份啦,駛咩同啲人一般見識?

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

鳳梨 發表於 18-8-12 14:27
想回港從商發展,吾識寫及睇中文始終係障礙

Bachelor 大會普通
Master 名牌大會補飛

大宅

nintendo 發表於 18-8-12 15:15
IB student 是 IS student 為主,目光是主要是外國大學。所以唔 care DSE 係點。
打?IB student 得鬼閒同 ...

我認為DSE班尖子去考IB又未必会差卦?我仔同學中上成績升中五過去英國讀IB课程,predict都有41分。
傳統名校生D尖子根本吾会擔心外國冇名校收,佢地只target醫科或law, 所以都会揀Jupus呢條路而行。反而有D學生高中時知道入呢兩科無望,就轉去英國或美國升學,見佢地都入到吾錯的大學UCL (law), Chicago 大學。

大宅

20020116 發表於 18-8-12 19:29
IB 工作量好大,作答要求有深度,你睇香港幾間有IB嘅名校:DBS. SPCC即使唔算好名嘅真道,都要學校篩選過 ...

咁神校都吾係每一個學生都係神卦?而且資源有限,當然要善用。再者,有D學生背誦操卷叻咪適合DSE, 一些學生寫作思考能力高我覺得較適合IB课程。

大宅

birdbird 發表於 18-8-12 18:51

我做學生年代, 係講成績; 現今係用錢去建構成績 (但前题是 ...

係咪香港呢D情況嚴重D。見朋友D仔本身係學校成績中下,初中去佐外國,自己喜愛的科目嬲吾合格,變成最好成績,跟著入埋醫科。不過外國讀醫條路真係好漫長。

大宅

Monstereasy 發表於 18-8-12 18:24
之前睇報道,醫科面試對中文能力有要求,不是嗎?
至於其他學科,中文能力不是必須吧。
...

我都不清楚!此post 有會員說孩子在hku 讀醫,有同學聽不懂廣東話要翻譯。

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主

中肯的報導

子爵府

呵呵,魯先生係海外升學顧問,講TALK收錢,講野有幾中肯呢?

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

chingmon 發表於 18-8-10 18:59
邊度講?
SPCC & DBS 已經好成績,入IB班係好成績中的好成績。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

20020116 發表於 18-8-12 19:29
IB 工作量好大,作答要求有深度,你睇香港幾間有IB嘅名校:DBS. SPCC即使唔算好名嘅真道,都要學校篩選過 ...

首頁

尾頁

跳至