地產佣金問題

greenmum
|
想請問,假設成交一千萬樓,咁幫我買賣果位中介實際上可以得到幾多佣金呀?
小可愛11
|
greenmum 發表於 18-8-10 17:49
想請問,假設成交一千萬樓,咁幫我買賣果位中介實際上可以得到幾多佣金呀?
...

按正常每邊10%
但可以有價講。同時 commission 係間地產同個 sales 拆分,至於點拆就要佢哋自己先知。
fionlo1988
|
小可愛11 發表於 18-8-10 18:03
按正常每邊10%
但可以有價講。同時 commission 係間地產同個 sales 拆分,至於點拆就要佢哋自己先知。
...

10%??
moonychan
|

收雙邊佣, 每邊收1%

1千萬就買家比10萬囉, 賣家又比10萬.

朱古力妹妹
|
...

約1萬
小可愛11
|
fionlo1988 發表於 18-8-10 18:04
10%??

係呀,手多打多咗個零
呀紫CANDY
|
...

5%
20150618bb
|
moonychan 發表於 18-8-10 18:05
收雙邊佣, 每邊收1%

1千萬就買家比10萬囉, 賣家又比10萬.
正確
frombetter
|
唔係一萬,都唔係5%,係買賣雙方各畀1%。
greenmum
|
朱古力妹妹 發表於 18-8-10 18:07
約1萬

咁少咋?????
CrabPincers
|
greenmum 發表於 18-8-10 21:34
咁少咋?????

是10萬呀

不過可以講價
babystar
|
小可愛11 發表於 18-8-10 18:03
按正常每邊10%
...

好奇想知佢地點分佣?
會唔會係地產食大份,個 sales 分少部佣?
朱古力妹妹
|
greenmum 發表於 18-8-10 21:34
咁少咋?????

你問緊實際袋落袋嘛!

我尋晚約左個朋友出黎食飯,佢做地產!

啱啱我尋晚先問完佢,如果我層樓200萬,實際袋落袋有幾多嘅,佢話2千左右架咋喎!咁我諗佢唔會講大話,因為佢本身屋企都有啲錢!
朱古力妹妹
|
20150618bb 發表於 18-8-10 19:08
正確

樓主係問實際袋落袋嗰舊佣金喎!

10萬條數都未拆俾地產舖,代理應該唔會袋咁多落袋!

tzelam2014
|
babystar 發表於 18-8-10 22:05
好奇想知佢地點分佣?

當然,公司要分,上面仲有各層唔同嘅經理要分,下至後勤人員admin都要出糧,俾晒個sales點支持到咁大間公司。細a就完全唔同
jandk
|
1千萬佣金買賣雙方各10萬,共收佣20萬, 大行比sales5-10%佣金, 細行有d分到20-25%佣金,間間唔同
kahleychan
|
babystar 發表於 18-8-10 22:05
好奇想知佢地點分佣?

大行中x, 美x, 利xx, 通常8:2, 8係公司,2係agent, 細行就5:5,因為細行冇底薪
cinda72.
|
朱古力妹妹 發表於 18-8-11 00:10
你問緊實際袋落袋嘛!

唔跳bar係咁上下,跳bar可以去到3,4成
babystar
|
朱古力妹妹 發表於 18-8-11 00:10
你問緊實際袋落袋嘛!

原來 200 樓價,個sales 只有2千幾咁少咋!
定係買家,和賣家sales 二面各收2千?
JD930
|
cinda72. 發表於 18-8-11 01:29
唔跳bar係咁上下,跳bar可以去到3,4成