剛剛懷孕了養狗要注意什麼

Katietandt
|

剛剛懷孕1個月,屋企有隻狗,平時好少去街,所以好少沖涼,平時都係訓地下,而家怕會有唔知咩細菌或者蟲,隻狗冇定期體檢,想問下有冇咩要注意,希望大家俾啲意見
mojai0109
|
我屋企都有養狗。唔好執屎執尿 注意衛生就ok 我仲同佢一間房訓 佢訓地下床仔
marsh_mallow
|
Katietandt 發表於 18-8-10 19:30
剛剛懷孕1個月,屋企有隻狗,平時好少去街,所以好少沖涼,平時都係訓地下,而家怕會有唔知咩細菌或者蟲, ...
我就無咩特別大分別,因為一向都係老公執便便同清小便。我覺得最緊要注意衛生,摸完狗狗我都會洗下手或者用濕紙巾抹手
RubyYu07
|
我覺得要勤力同狗隻清潔,同埋按時打針。
Katietandt
|
mojai0109 發表於 18-8-10 21:06
我屋企都有養狗。唔好執屎執尿 注意衛生就ok 我仲同佢一間房訓 佢訓地下床仔
...

多謝你回覆 平時都係99執屎執尿,冇咩去街,所以好少沖涼,驚有細菌, 始終唔係成日沖涼
Katietandt
|
marsh_mallow 發表於 18-8-10 21:17
我就無咩特別大分別,因為一向都係老公執便便同清小便。我覺得最緊要注意衛生,摸完狗狗我都會洗下手或者用 ...

多謝你,我會注意衛生
Katietandt
|
RubyYu07 發表於 18-8-10 21:19

因為係姑奶養落,而家佢嫁左搬走左,所以平時係奶奶打理,所以好少清潔,打針未見過,不過有食杜比思蟲既藥
JD930
|
RubyYu07 發表於 18-8-10 21:19

知道
RubyYu07
|
Katietandt 發表於 18-8-10 21:24
因為係姑奶養落,而家佢嫁左搬走左,所以平時係奶奶打理,所以好少清潔,打針未見過,不過有食杜比思蟲既 ...

咁從宜家開始你就要勤D清潔啦。
蘿蔔菜
|
無咩大分別,狗狗會知道,多d同佢傾計,我隻狗由我有左無係我肚皮訓過,食野時清潔手。
sizzlers
|
剛剛懷孕1個月,屋企有隻狗,平時好少去街,所以好少沖涼,平時都係訓地下,而家怕會有唔知咩細菌或者蟲, ...

唔去街唔代表唔使沖涼,保持清潔衛生最重要
KILW
|
不如搵本養狗有咩要注意嘅書睇睇,你99一家學識點正確養狗,就係你懷孕時養狗同樣需要注意嘅嘢...
~瑤瑤~
|
我一直都有養狗,生大仔前未有工人姐姐,有時老公出trip或夜放工,都係我自己執屎換尿墊咁。
其實保持屋企&狗狗清潔就得,其他都冇咩特別,細仔而家1歲半都成日去摸狗狗,只係要教佢輕輕力摸
LittleSesame715
|
我都有養狗
注意返基本衛生
嗌老公執屎執尿,唔使成日烏低起身
其他無特別
我生左後,我隻狗唔開心左一個月先慢慢接受到屋企多個人仔
Remda
|

睇黎你都係同狗同住,唔使你照顧。其實都係保持衛生。最好俾狗狗食返杜蟲藥,這是我大住肚帶狗睇獸醫時,獸醫提醒我的。
hiro2018
|

以家我都係大住肚同我隻狗一齊住!注意個人衛生就得
Katietandt
|
Remda 發表於 18-8-11 08:42
睇黎你都係同狗同住,唔使你照顧。其實都係保持衛生。最好俾狗狗食返杜蟲藥,這是我大住肚帶狗睇獸醫時, ...

係啊,佢地照顧隻狗,但唔係覺得好乾淨 以前就話冇所謂,但而家有左想小心啲
hitoe56
|

我有養開狗,而家15W都照樣日日早晚放狗、執屎清潔,冇分別。狗狗有定期打針、滴頸、心絲蟲藥、杜蟲。
Cannonak
|
hitoe56 發表於 18-8-11 10:22
我有養開狗,而家15W都照樣日日早晚放狗、執屎清潔,冇分別。狗狗有定期打針、滴頸、心絲蟲藥、杜蟲。
...

我同你一樣呀!

所以樓主要做好清潔啦
我果陣有左什至而家仔仔出左世都係有狗狗在我地屋企,保持清潔,齊針藥,就好安全,執屎尿後撤底洗手,呢d其實有冇bb都需要架

我隻狗有時會上我床添

放心啦,狗狗好有性,會錫住B.B.,我隻狗由我有左開始變得好溫柔,而家只會陪著B.B.,唔會攪佢
我要做媽媽
|
注意好衛生就得喇,你都可以問下醫生既