樓下投訴漏水已整..但係...

kk300
|
已搵師傅重做地台,鋪晒防水層,但食環check 天花板度數仍然超標,基本上同未整時度數一樣,有冇人知點解會咁?

知唔知問邊度可以直接搵到源頭?

mama01
|
kk300 發表於 18-8-10 19:39
已搵師傅重做地台,鋪晒防水層,但食環check 天花板度數仍然超標,基本上同未整時度數一樣,有冇人知點解會 ...

我經驗同你差不多,搵到滲水源頭,整完樓下都不停投訴、再驗,原來係大廈外牆既「紙皮石」滲水,之後搵管理處跟進.....我就賣左樓了
kk300
|
mama01 發表於 18-8-10 19:48
我經驗同你差不多,搵到滲水源頭,整完樓下都不停投訴、再驗,原來係大廈外牆既「紙皮石」滲水,之後搵管 ...

你最後搵邊度驗出係外牆紙皮石滲水?

fitceo
|
原來係大廈外牆既「紙皮石」滲水,之後搵管理處跟進.....

呢樣係最難攪, 要大廈立案法團開會肯整先攪到.

mama01
|
kk300 發表於 18-8-10 19:50
你最後搵邊度驗出係外牆紙皮石滲水?

家居保險agent搵公正行黎check,之後公正行通知管理處
kk300
|
mama01 發表於 18-8-10 20:00
家居保險agent搵公正行黎check,之後公正行通知管理處

公証行check 過兩次,一次話浴缸,已搵人整咗,點知又漏,又搵公証行check 今次係騎樓,又搵人整,而家整完搵食環試水仍然係咁
cattz288
|
kk300 發表於 18-8-10 20:06
公証行check 過兩次,一次話浴缸,已搵人整咗,點知又漏,又搵公証行check 今次係騎樓,又搵人整,而家整 ...

原來公証行都咁流
藍尾巴
|
cattz288 發表於 18-8-10 20:08
原來公証行都咁流

其實可能唔止一個源頭,有咁上下樓齡
kk300
|
其實好煩好困擾
cattz288
|
藍尾巴 發表於 18-8-10 20:10
其實可能唔止一個源頭,有咁上下樓齡

公証行已經有先進儀器, 真金白銀比錢check! 樓齡唔係excuse囉~
water_ma
|
公証行check 過兩次,一次話浴缸,已搵人整咗,點知又漏,又搵公証行check 今次係騎樓,又搵人整,而家整 ...

事到如今
你找做防漏的師父
做打針灌漿啦

mydearson
|

請問公正行大約收費如何?
kk300
|
water_ma 發表於 18-8-10 20:13
事到如今
你找做防漏的師父
做打針灌漿啦

但佢已經搽咗防水油,唔一樣的嗎?
打針灌漿係咩來的?
我地要搵返呢個師父搞番掂佢
kk300
|
mydearson 發表於 18-8-10 20:15
請問公正行大約收費如何?

萬幾蚊架~
mama01
|

可能源頭唔止一道,繼續滲就繼續測試,係好煩人,無計。
聽我agent遇過,隔一層滲水,即19樓滲落17樓,完全唔關18樓事
mama01
|
kk300 發表於 18-8-10 20:16
萬幾蚊架~

claim保險
ricecooking
|
mama01 發表於 18-8-10 20:00

請問邊間家居保包滲漏?
mydearson
|
kk300 發表於 18-8-10 20:16
萬幾蚊架~

謝謝回覆
water_ma
|
kk300 發表於 18-8-10 20:15
但佢已經搽咗防水油,唔一樣的嗎?
打針灌漿係咩來的?
我地要搵返呢個師父搞番掂佢

打針灌漿
係將防水劑打入石屎裂縫
達到止漏效果

不過你搵返原本師父
問佢點搞好
或問佢有問防水師父介紹

kk300
|
mama01 發表於 18-8-10 20:17
可能源頭唔止一道,繼續滲就繼續測試,係好煩人,無計。
聽我agent遇過,隔一層滲水,即19樓滲落17樓,完 ...

係呀,我都聽過,但樓下已做晒調查,我樓上兩層最近分別都整過漏水,所以認為我地呢層漏~
加上咁多年樓齡