自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

water_ma 發表於 18-8-10 20:23
打針灌漿
係將防水劑打入石屎裂縫
達到止漏效果

唔該晒你,我問下個師父先

大宅

mama01 發表於 18-8-10 20:00
家居保險agent搵公正行黎check,之後公正行通知管理處

請問用邊間保險,我個間一句老化就不理了

侯爵府

ricecooking 發表於 18-8-10 20:18
請問邊間家居保包滲漏?

我買保誠,樓下未出聲話我滲漏,我自己先發現浴室滲水滲到廳木地板爛哂,agent第一次搵公正行黎,發現係浴室、我地就整浴室&廳換磚,搬去酒店住五日,我比左d墊底費,工程費claim足,酒店住宿claim到4日。
之後樓下投訴我滲水,我話我已整過浴室,佢話佢仍然有「新鮮」水滲緊,agent再搵公正行黎check,就話係大廈外牆滲...交由管理處跟進外細維修。

水晶宮

mama01 發表於 18-8-10 21:44
我買保誠,樓下未出聲話我滲漏,我自己先發現浴室滲水滲到廳木地板爛哂,agent第一次搵公正行黎,發現係浴 ...

謝謝,因為問過2間都話家居保唔包滲漏

伯爵府

我買保誠,樓下未出聲話我滲漏,我自己先發現浴室滲水滲到廳木地板爛哂,agent第一次搵公正行黎,發現係浴 ...

保誠包滲漏?

侯爵府

好老婆 發表於 18-8-10 23:04
保誠包滲漏?

佢唔係講包滲漏,我唔係好記得我買時個agent點講,但你睇返我上面既經驗分享,最終個agent跟足哂&我有錢claim返,而事件係同滲漏有關,但當中因自然損耗既會無得賠,但我又真係算claim得幾足。

公爵府

2023年兔年勳章

fitceo 發表於 18-8-10 19:58
原來係大廈外牆既「紙皮石」滲水,之後搵管理處跟進.....

呢樣係最難攪, 要大廈立案法團開會肯整先攪到.

紙皮石唔係防水嘅,係外牆有裂痕。

要鑿走啲紙皮石,修補外牆,再舖過。香港啲樓嘅質素係咁上下,唔好彩嘅,十幾年樓已經爛。

整完又爛,唔想煩,只有快啲換樓。

子爵府

請問搵公証行幾錢?

子爵府

回覆樓主

我樓上浴室都滲水 仲自稱已整左但前後相係無分別 想請問我應該點做 揾食環屋宇署有無用 定要揾公証行?

子爵府

回覆樓主:

我以前都試過 以為浴缸漏 其實係外牆 跟住樓上又漏 廚房天花差唔多滴水咁制 煩到傻 最後賣左層樓

侯爵府

LC116 發表於 18-8-11 12:31
請問搵公証行幾錢?

有jm答話要萬幾蚊。

我有家居保,全部agent幫我跟,我無比過錢公証行。

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

mama01 發表於 18-8-11 13:19
有jm答話要萬幾蚊。
邊間家居保咁好,個agent 跟得咁足?

可以介紹下?

侯爵府

Phyonafung 發表於 18-8-11 13:26
邊間家居保咁好,個agent 跟得咁足?

可以介紹下?

我買保誠,的確我個agent跟得好足好貼,滲水呢件事攪足半年,上我家都幾次,搵公証行去完我家又落樓下單位,agent同管理處聯絡,回想返係管理處唔合作,先拖咁耐。(不便介紹agent)

男爵府

開心吸收勳章

kk300 發表於 18-8-10 19:39
已搵師傅重做地台,鋪晒防水層,但食環check 天花板度數仍然超標,基本上同未整時度數一樣,有冇人知點解會 ...

上年我們樓下單位也投訴我們廁所漏水,叫裝修師傅上來看也說要起晒再做地台丶防水丶換浴缸。點知最後安排唔到,我們再找另一個裝修師傅上來看,他去埋樓下單位看,說是喉管接駁位老化漏水,最後在樓下單位做了三天左右簡單工程,問題完全解決。我家廁所不用做什麼。
工程費我們負責,因為是屬於我們的喉管。

別墅

haydor 發表於 18-8-11 15:05
上年我們樓下單位也投訴我們廁所漏水,叫裝修師傅上來看也說要起晒再做地台丶防水丶換浴缸。點知最後安排 ...

你好,請問可否介紹你個師傅給我?我樓下單位又係投訴我們廁所漏水,我地已換哂喉做埋防漏都仲唔得,好頭痛,謝謝

大宅

kk300 發表於 18-8-10 20:06
公証行check 過兩次,一次話浴缸,已搵人整咗,點知又漏,又搵公証行check 今次係騎樓,又搵人整,而家整 ...

食環色水測試係外判,超流,總之take the easy way out. 求其出份報告就收錢,跟食環報告整呢樣整嗰樣只係嘥錢而根本無法解決問題。

男爵府

開心吸收勳章

rabbitzai 發表於 18-8-12 09:08
你好,請問可否介紹你個師傅給我?我樓下單位又係投訴我們廁所漏水,我地已換哂喉做埋防漏都仲唔得,好頭 ...

你不如叫你的師傅看看是否我同樣問題。我的師傅忙到出年

男爵府

你好!請問你買嘅家居保係幾錢一年呀?另外係咪因為有第三者保險條款就有得陪呢?麻煩你!

男爵府

kk300 發表於 18-8-10 19:39
已搵師傅重做地台,鋪晒防水層,但食環check 天花板度數仍然超標,基本上同未整時度數一樣,有冇人知點解會 ...

樓主,我都有咁嘅問題,咁你而家點做呀?

珍珠宮

mama01 發表於 18-8-10 20:17
可能源頭唔止一道,繼續滲就繼續測試,係好煩人,無計。
聽我agent遇過,隔一層滲水,即19樓滲落17樓,完 ...

我都聽過朋友講,佢住舊樓,結果唔係樓上漏,係樓上隔離單位漏

首頁

尾頁

跳至