樓下投訴漏水已整..但係...

cheungac
|
mama01 發表於 18-8-10 19:48
我經驗同你差不多,搵到滲水源頭,整完樓下都不停投訴、再驗,原來係大廈外牆既「紙皮石」滲水,之後搵管 ...

我都係比人投訴,食環落左顏色水,仲未有結果,我煩緊到時直接搵師傅定點,指點下,謝
mama01
|
cheungac 發表於 18-8-17 16:54
我都係比人投訴,食環落左顏色水,仲未有結果,我煩緊到時直接搵師傅定點,指點下,謝
...

我係懷疑自己家浴室滲水滲到出自己廳木地板,call自己agent,按佢指示影相,跟住自己通知埋管理處,管理處派職員入我單位影相,我自己搵師傅檢查,agent又搵公正行黎睇,估計都係自己浴室滲水,滲到出廳既木地板,搵師傅執自己個單位,claim工程費用。

到樓下投訴我(懷疑)滲水落佢到,我話我已整過浴室,我又聯絡agent,佢搵公證行落樓下單位睇,影相,管理處又去樓下影相,同一時間又搵食環做滲水test,最後係公證行搵到係外牆滲水落樓下單位,公證行通知管理處維修。

mama01
|
gl 發表於 18-8-17 15:56
你好!請問你買嘅家居保係幾錢一年呀?另外係咪因為有第三者保險條款就有得陪呢?麻煩你!
...

每年$7XX保費,單位實尺420左右

至於有咩條款,我唔識。
kk300
|
mama01 發表於 18-8-17 21:57

至於有咩條款,我唔識。

$700幾蚊又唔貴喎
kk300
|
唉,我而家都唔知點,唯有再問下公証行點搞先算,師傅又話搞掂晒,我地單位冇漏水
樓下其實冇滴水出嚟咁誇張,但佢日日都追住煩住,都唔知點好
gl
|
mama01 發表於 18-8-17 21:57

至於有咩條款,我唔識。

多謝答復呀!你個Agent真好!我都係買咗家居保,但又話冇得陪,而家又係未搞掂,唔知點算?
gl
|
kk300 發表於 18-8-18 08:23
唉,我而家都唔知點,唯有再問下公証行點搞先算,師傅又話搞掂晒,我地單位冇漏水
樓下其實冇滴水出嚟咁誇 ...

食環應該會再check多次喎,雖然樓下濕度仍高,但食環再check都係話你屋企問題?
mama01
|
kk300 發表於 18-8-18 08:22
$700幾蚊又唔貴喎

係呀,買左15年,第16年臨搬前先第一次claim