1-3歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

懶懶媽 發表於 18-8-10 20:27
在職媽媽幫BB報N班定Playgroup好

N班我真係唔太建議,好多朋友一開學第一星期就病,雖然話K1都可以會易病,但始終2歲身體機能不及K1發展成熟,一病開可能斷斷續續咁病幾個月,到時全家都辛苦。

我自己都係在職,放假可以去下playgroup, 平時公公湊係幫我播歌比女女學野,去到我放工都會同BB 15-20分鐘遊戲,用返日頭的歌 同卡卡去玩,我個女2歲已經做到53英文動作,又識指書指圖,好易做到,方法有連貫性就做到。

複式洋房

叮叮2015 發表於 18-8-10 23:04
我以前都想報n班,但發覺多人佢中b又怕易病,最後我報左出面pre school, 比佢讀,一星期三堂又唔洗日日返 ...

你好ar 可否pm pre school既資料ar 唔該曬

複式洋房

MyBabyLover 發表於 18-8-13 15:09
回覆 懶懶媽 的帖子

通常Playgroup都要家長陪,反而去到約20個月,就可以上Preschool班,唔洗家長陪。我仔 ...

可不可以pm preschool 資料,謝謝

複式洋房

我以前都想報n班,但發覺多人佢中b又怕易病,最後我報左出面pre school, 比佢讀,一星期三堂又唔洗日日返 ...

可否pm 資料,謝謝你

複式洋房

gloria524 發表於 18-8-12 20:54
有呀, 我 join嗰間去到兩歲preschool課程可以唔洗家長陪

可否 pm 資料,謝謝

大宅

想要資料?可以pn嗎?

別墅

回覆樓主:

我都想要pre school 既資料

別墅

BlossomAlmond 發表於 18-8-12 10:22
個人睇法:

Playgroup 主要係比BB鍛鍊大小肌肉、認知、嘗試接觸群體生活。但過程都要家長/老人家全程參與 ...

有playgroup係吾駛家長陪的,我俾呀女一星期返兩日,佢都學到排隊,洗手,排排坐等基本,同埋小班學習比較開啲。

當然,如果N班有得上K咁playgroup就無呢個優勢了。

大宅

小朋友上左幾個月PN班,PN程度始終高過playground, 例如已經學數學邏輯、英文就開始接觸phonical (唔係phonics), 小朋友上堂時亦會試行出黎present自己。個人覺得咁樣漸進式輕鬆學習,上K小朋友容易d又冇咁大壓力,例如上到K1已經開始接觸加數概念,如果PN開始就跟學校個進度慢慢學,咁上到K1再深少少就冇難度,真正愉快學習。始終playgroup係playgroup, PN係PN,唔同程度,唔止係咪自己上堂咁簡單。

民房

MyBabyLover 發表於 18-8-13 15:09
回覆 懶懶媽 的帖子

通常Playgroup都要家長陪,反而去到約20個月,就可以上Preschool班,唔洗家長陪。我仔 ...

可否pm 資料?

首頁

尾頁

跳至