母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

我個又係四個幾月,一樣有厭奶問題,最嚴重時三四個鐘食一次,只食三分鐘就離口推開我喊爆,如果要佢少食多餐隔兩個鐘就食,佢會唔肯開口,仲試過有一晚六點後一啖奶都唔食,點質都唔肯仲吐返哂啲奶出黎,隔左十個鐘到清晨四點先肯食返

之後我試下每次餵完奶都同佢玩耐啲等佢消耗體力,tummy time、轉身、練習坐、又郁動下腳仔,跟住先俾佢瞓,佢瞓醒再餵下餐奶就會食返耐啲,但真係唔懶得,每餐都食完就要同佢玩起碼30-45分鐘

初期厭奶我試過轉姿勢餵,都work過一輪,可以試下唔同方法

我都係FTM湊住兩個,真係完全無時間又泵又洗

大宅

daisymomo 發表於 18-8-19 04:06
前幾日去健康院打針,個護士長話呢d係坊間d人講嘅厭奶,其實bb吾係真係厭奶,只係大左,吾再需要咁多奶量 ...

我唔打算提早加固呀,大仔都係差不多六個月先加。

至於生長曲線,我覺得都幾煩,健康院唔係淨係睇條curve,而係要個BB跟返足出世時條生長線先叫做最好喎。我除左第一個月之外,每次返親健康院都俾姑娘鵝,因為我個女嘅生長線頭一個月係50,之後跌落25,上次仲跌到10,佢keep唔到喺50果條線,但其實佢三個半月之前食奶都食得幾好,但吸收到幾多、體重增加速度呢啲邊到我地控制丫,我都覺得夠濕片咪得囉

四個月時返健康院,姑娘就話佢生長線跌落10,要我餵多幾餐,唔好隔三四個鐘先餵,要得閒就埋身,但其實我都講左佢濕片數量都ok,咁啱佢仲遇上厭奶,就算我肯兩個鐘餵一次佢都唔肯食咁密啦,BB食量真係會自己調節架麻,所以我次次俾佢地鵝我都覺得好煩,仲話我唔餵返密啲奶要佢食好啲,佢到時加固加得唔好,食奶又食得差就麻煩喎,唉... 好frustrated,唔通佢唔肯食都要繼續要佢食,永遠都要好似初生咁兩個鐘食一次,瞓緊都要摷醒佢要佢食?!所以我都好努力諗盡方法等佢食耐啲,但都係隔返四個鐘先餵,佢根本係夠飽唔會提早嗌肚餓

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊