興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

想請教大家,想買部notebook比亞囡升中,
主力做功課,ㄧ般上網、文書,
有小小打機功能,預算$5000以下
因我吾係咁熟電腦,希望大家可以介紹下有咩機好用,謝謝!

公爵府

2023年兔年勳章

回覆 Vickykong 的帖子

唔使攞番學校,搵部細嘅台機就得啦。

個屏幕大啲,無咁易近視。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

吾洗攞返學用平台機.到中四買部MACBOOK.

別墅

回覆樓主:

謝謝大家意見

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

ydoris 發表於 18-8-13 17:12
吾洗攞返學用平台機.到中四買部MACBOOK.

我就係想買MACBOOK部俾中四囡, 搭單想問下如果係大學優惠買, 買邊部好? 都係用黎上下網, 做功課, 睇下片.

MBP 13" 128G ($8988)
MBP 13" 2568G ($10448)
MBP 13" 2568G touch bar($12638)
MBA 13" 256G ($8148)

侯爵府

回覆 newcomer550 的帖子

我之前大女買MACBOOKAIR,加加埋埋九千幾.一定要APPLE CARE架.佢到中六有少少吾夠用,但而家讀大專都要睇下咩科先得.佢二線中文中學,所以係夠既.但今年細囡升中四,因為係一線英中,仲要做下3D同剪片.MACBOOK PRO非佢莫熟啦.我要加RAM,所以要去APPLE買.第八代因為係四核,無得輸.有錢可以去到盡.PRO係好過AIR. 第八代一定有TOUCH BAR.無得選擇.吾建議因為錢買第7代..仲要留錢買OFFICE365.用返OFFICE會好些,因為成日要做PPT..13吋放入書包好方便但15吋吾得啦.剪片用梗係15吋好,但學生吾洗啦.用到大學畢業先.學界好平,平成二千蚊架.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

ydoris 發表於 18-8-16 12:16

我之前大女買MACBOOKAIR,加加埋埋九千幾.一定要APPLE CARE架.佢到中六有少少吾夠 ...

多謝你咁快同咁咩盡回覆, 本來唸住買NOTEBOOK, 7,000-8,000, 宜家轉買MACBOOK, 越睇越貴.

想問下256G夠用嗎?要唔要買512G?

MBP 13"2568G touch bar($12638)

i5 8th generation quad-core

8G RAM

256GB SSD storage

MBP 13" 5128G touch bar($13988)

i5 8th generation quad-core

8G RAM

512GB SSD storage

侯爵府

其實吾貴架,APPLE既機SET UP左係咩都吾洗再加架.256G SSD係夠既.要做3D剪片就最好512G SSD啦.但一般中學生應該吾需要既.notebook ownership係好抵架..256G SSD加APPLE CARE.再買條TYPE-C轉USB同一個外罝硬碟做BACKUP.軟件另計啦.大專同大學有免費用,中學就用ONLINE版啦.

珍珠宮

ydoris 發表於 18-8-16 13:28

其實吾貴架,APPLE既機SET UP左係咩都吾洗再加架.256G SSD係夠既.要做3D剪片就最 ...

Thanks. 咁買256G啦, 宜家送埋個7合1adapter

首頁

尾頁

跳至