懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

問下大家坐月時,沖涼用薑水,傷口會唔會照洗?會唔會痛?
我試過好「那」,都幾痛,要立即用清水洗返

大宅

Happy-pp 發表於 18-8-10 21:47
我試過好「那」,都幾痛,要立即用清水洗返:bash ...

傷口用淸水

水晶宮

Happy-pp 發表於 18-8-10 21:47
我試過好「那」,都幾痛,要立即用清水洗返:bash ...

我無用過薑水,成身上下都係用花灑洗。

我生嗰間醫院話傷口一定要用花灑沖洗,才會夠乾淨,有助康復。

洋房

回覆樓主

唔好用薑水洗傷口,會那到好痛,另外每一次去完洗手間,最好都用暖水沖一沖個傷口,保持乾爽咁舒服好多㗎啦

子爵府

回覆樓主

用清水沖下
回覆 Happy-pp 的帖子

Hi Happy-pp ,薑水沖會陰傷口可能會剌激到皮膚,每次大小便以後一般用溫開水/花灑由前往後沖洗,同一方向擦拭就ok。會陰傷口頭幾日係會最痛,之後痛楚會慢慢減弱,去到完全復原可能需要2星期左右架。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

傷口用清水, 沖涼係沖完至用薑水沖頸開始倒落黎沖一下咋, d 薑水冇掂到傷口呀... 不過穩陣d 你用黎沖手腳, 始終薑水有薑又有泥同薑皮, 唔多乾淨.

首頁

尾頁

跳至