想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

醫師話我係陰虛火旺,我容易感冒,怕凍,如果唔動,手腳容易凍⋯⋯m到前情緒差d…以前感冒看中醫,都話我虛感。本身氣管唔好,感冒有咳會氣管敏感。2014果時做婚前檢查,就無問題。但果時都唔想生。
一直都無心生育,不過近年有d想生,只是怕我呢d身體不適合生⋯⋯都三字頭了,唔係細啦。呢度有無人好似我身體甘?有請分享下,THX

大宅

回覆樓主

我除左手無冰冷之外,其他全部一樣,好神奇啊!

大宅

中醫多數話女人虛 大多女人都有呢啲問題
其實無話適唔適合 只有生唔生到~
我應該差過你 試左年幾都唔得
所以都仲調理緊 唔理適唔適合生啦~仲有機會生就得
中醫話 生完好多時身體會好左~

同埋啲婚檢唔太準
應該要搵個婦科驗多次關於生育嘅項目
先生都要驗精~

子爵府

畀面勳章

回覆樓主

我本身容易手腳凍,唔太凍嘅日子都會,係自己feel到腳凍但其實摸係唔凍,依家陀緊第三個喇

大宅

momocdefg 發表於 18-8-10 23:23

無容易怕凍已經好好了!甘你最後有無生b?

大宅

babybeans 發表於 18-8-10 23:36
中醫多數話女人虛 大多女人都有呢啲問題
其實無話適唔適合 只有生唔生到~
我應該差過你 試左年幾都唔得

我試都未試就無信心,身邊d人都知我身體弱,不會有好大期望,所以無咩比壓力我。只是拖下拖下,決唔決定試始終要有答案比自己。我父母已經不在,又無兄弟姊妹。我無血緣的人跟我相伴,只有另一半⋯⋯有時想起就有孤獨。不過我對孩子無特別喜愛,唔同有d女人勁鍾意細路甘,以前係被照顧,如果有孩子就要偉大要付出,所以好大責任,就會逃避唔知生唔生

大宅

mmki 發表於 18-8-11 06:28
我本身容易手腳凍,唔太凍嘅日子都會,係自己feel到腳凍但其實摸係唔凍,依家陀緊第三個喇
...

我都試過你甘,我就怕被冷氣風和大風吹添。又做媽媽,恭喜曬! 媽媽好偉大,照顧孩子好辛苦,你都肯生三個,真係難得!

大宅

momocdefg 發表於 18-8-10 23:23

我地相似,都幾有緣份啊,我身邊d朋友都無我d問題。你無手腳冰冷,即係血氣運行比較好喔!

子爵府

畀面勳章

braveshe 發表於 18-8-11 11:42
我都試過你甘,我就怕被冷氣風和大風吹添。又做媽媽,恭喜曬! 媽媽好偉大,照顧 ...

開冷氣我Ok但真係唔可以吹住,小小都唔可以,會好辛苦
第三個係天意

別墅

回覆樓主

其實香港人壓力大,夜瞓加壓力令最少一半人都陰虛啦。食返啲滋陰野,休息好啲,做下運動,都有幫助。我都問過中醫,佢話我體質上陰虛,但有正常週期唔會生唔倒(當然假設你本身子克卵巢無特別問題,有做一般婦科檢查)

大宅

braveshe 發表於 18-8-10 23:13
醫師話我係陰虛火旺,我容易感冒,怕凍,如果唔動,手腳容易凍⋯⋯m到前情緒差d…以前感冒看中醫,都話我虛 ...

我中醫師教,玩少啲手機,同只要每日/隔日做運動,爆20-3分鐘汗,把身體動起來,排走虛汗就會好好多,血液循環好,血氣就行得好,甚至陰虛、宮寒都會好,除非自身原有問題,多數普通虛寒,保持運動量都搞得掂

複式洋房

醫師話我係陰虛火旺,我容易感冒,怕凍,如果唔動,手腳容易凍⋯⋯m到前情緒差d…以前感冒看中醫,都話我虛 ...

其實身體差,體虛既女人大有人在啦⋯⋯
好多人想要BB, 盡曬力都冇辦法,但都仍然好努力
冇話適唔適合架喎,去做個身體檢查,婦科檢查就知適唔適合啦
你自己都已經諗咁多理由俾自己,証明都未 ready 做媽媽
如果真係好想要BB, 自自然然唔理咩理由都會想要架
三字頭都唔係老,一啲都唔遲,諗清楚之後再生個肥肥白白既BB

男爵府

其實你只係一般香港女性嘅體質,冇乜特別~肯定期做運動,身體好左免疫力提高自然少病痛,冇話適唔適合懷孕.
坦白講,我覺得為人母,最重要唔係自己想唔想要B,而係:生左BB後我要點教育好佢?
太多人未生就驚自己生活質素下降丶唔識教丶責任大……etc即係未ready做人父母,真係唔好生住!如果對生BB後有擔心(係正常人都會對未知嘅將來産生憂慮啦)但會努力照顧我自己+BB,咪生一個囉,年紀一大真係冇咁易生.
Btw,身邊有人又肥成日嗌頭痛肚痾M痛返唔到工嘅中年公主,一樣陀到B喎,又有健康廿幾歲一直想要都未有,世事無絕對

大宅

braveshe 發表於 18-8-11 11:34
無容易怕凍已經好好了!甘你最後有無生b?

上個月剛開始睇中醫養卵,不過我個人唔補得,所以只可以滋陰,剛來m了,等完左再睇過!

男爵府

你有既問題我做女個時全部都有, 唔係大問題, 睇左中醫會好d, 最緊要確保保養好個子宮

大宅

momocdefg 發表於 18-8-12 19:53
上個月剛開始睇中醫養卵,不過我個人唔補得,所以只可以滋陰,剛來m了,等完左再睇過!
...

我都係唔補得,所謂虛不受補
嗯嗯^_^

大宅

cavy0511 發表於 18-8-12 22:59
你有既問題我做女個時全部都有, 唔係大問題, 睇左中醫會好d, 最緊要確保保養好個子宮
...

請問你點樣保養子宮?

大宅

laisausau 發表於 18-8-11 16:50

其實你只係一般香港女性嘅體質,冇乜特別~肯定期做運動 ...

分析有道理,世事無絕對,真係要諗清楚先再決定,謝謝你^_^

大宅

lovemeleanna 發表於 18-8-11 13:52
其實香港人壓力大,夜瞓加壓力令最少一半人都陰虛啦。食返啲滋陰野,休息好啲,做下運動,都有幫助。我都問 ...

我又係衰,成日都夜訓,因為啲時間唔夠用(emoji) 嗯嗯^_^

大宅

lokheibaby 發表於 18-8-11 16:31
我中醫師教,玩少啲手機,同只要每日/隔日做運動,爆20-3分鐘汗,把身體動起來,排走虛汗就會好好多,血液 ...

我都係缺乏運動,唯有逼下自己多動動
謝謝分享

首頁

尾頁

跳至