農曆七月可以去廟拜神嗎?

vinelle
|
無知一問... 農曆七月可以去廟拜神嗎?
twotigers
|
vinelle 發表於 18-8-10 23:31

有啲嘢,睇你信唔信,唔信可以照去,自己想去就去,夠有人話農曆七月唔好去墳場,我年年農曆七月會去拜山,因為先人生忌,我明日會去拜山。
cbeyond
|

唔使咁誇張呀, 若果7月話不宜出街, 不宜食飯, 大家係咪做呢
vinelle
|
twotigers 發表於 18-8-10 23:41
有啲嘢,睇你信唔信,唔信可以照去,自己想去就去,夠有人話農曆七月唔好去墳場,我年年農曆七月會去拜山 ...

明白, 唔該曬
vinelle
|
cbeyond 發表於 18-8-10 23:42
唔使咁誇張呀, 若果7月話不宜出街, 不宜食飯, 大家係咪唔做呢

我都係無知問下啫
siuman3317
|
twotigers 發表於 18-8-10 23:41
有啲嘢,睇你信唔信,唔信可以照去,自己想去就去,夠有人話農曆七月唔好去墳場,我年年農曆七月會去拜山 ...

鬼節去拜山吾奇丫烧d嘢比親人做節
twotigers
|
siuman3317 發表於 18-8-10 23:49

係呀,我有先人係農曆七月生忌,所以我年年農曆七月都會去拜山。
twotigers
|
vinelle 發表於 18-8-10 23:45
我都係無知問下啫

無所謂啦,入廟拜神姐,又唔係靈探會得罪鬼神。
sjnl43
|
vinelle 發表於 18-8-10 23:31

個心唔舒服, 咪即係唔好去, 又要去又要忌去黎做咩
wcpcelia    發表於 18-8-11 17:26
vinelle
|
siuman3317 發表於 18-8-10 23:49

原來係咁.. 唔該唒
vinelle
|
sjnl43 發表於 18-8-11 00:44
個心唔舒服, 咪即係唔好去, 又要去又要忌去黎做咩

咁又係... 唔該曬
vinelle
|
twotigers 發表於 18-8-10 23:51
係呀,我有先人係農曆七月生忌,所以我年年農曆七月都會去拜山。

明白, 多謝回覆
Fion710
|
可以,佛祖保佑
vinelle
|
twotigers 發表於 18-8-10 23:52
無所謂啦,入廟拜神姐,又唔係靈探會得罪鬼神。

咁又係~
vinelle
|
Fion710 發表於 18-8-11 10:13
可以,佛祖保佑

係既! 唔該曬!!
choc_choc
|
乜而家啲人踏入農曆七月好似伊斯蘭教齋戒月咁,乜都唔做得。你唔係好老渣,係嘛? 咁八嘅?
twotigers
|
choc_choc 發表於 18-8-11 10:30
乜而家啲人踏入農曆七月好似伊斯蘭教齋戒月咁,乜都唔做得。你唔係好老渣,係嘛? 咁八嘅?
...

可能有人同樓主講農曆七月唔可以做乜做物,樓主咪上嚟問下
FaMaBB
|
可以拜神,但上次去一間廟
廟祝話唔可以求簽
vinelle
|
choc_choc 發表於 18-8-11 10:30
...

無呀.. 咁我唔識... 費事做錯事啦...
vinelle
|
twotigers 發表於 18-8-11 10:44
可能有人同樓主講農曆七月唔可以做乜做物,樓主咪上嚟問下

係呀.. 咁我又唔肯定, 咪問吓囉