刷錯牙

lovebbb
|
我發現自己有牙周病,牙縫愈來愈疏,牙醫只係提我要勤力刷牙,即使流牙血也要繼續刷,於是我除了早晚刷牙外,飯後有時間都刷,但依舊沒太大改善。最後發現,原來我刷錯方法,現在努力改善手勢,希望牙齒可變回健康
mln
|
lovebbb 發表於 18-8-11 00:19
我發現自己有牙周病,牙縫愈來愈疏,牙醫只係提我要勤力刷牙,即使流牙血也要繼續刷,於是我除了早晚刷牙外 ...

點錯法?
hohinmama
|
mln 發表於 18-8-11 00:34
點錯法?

同問
water_ma
|
我發現自己有牙周病,牙縫愈來愈疏,牙醫只係提我要勤力刷牙,即使流牙血也要繼續刷,於是我除了早晚刷牙外 ...

向上刷、向下刷
不可放入胡亂刷?
tkop
|

有刷錯無放過
JD930
|

希望快快好返
lovebbb
|
mln 發表於 18-8-11 00:34
點錯法?

太大力,牙齦邊沒有有效的刷乾淨,沒有好好打斜牙刷去刷
lovebbb
|
JD930 發表於 18-8-11 00:44
希望快快好返

謝謝,我都希望!
JD930
|
lovebbb 發表於 18-8-11 01:38
謝謝,我都希望!

tsung
|

fuhk
|
我之前都勁流牙血,跟住油拔1個月+轉用電動牙刷後改善咗好多,隻牙刷係有力度感應的,太大力會著燈,刷頭係多方向清潔刷頭。我覺得電動牙刷方便又有效,可以試轉。
oceandeepsea
|
買多支水牙線,連噴果隻,可以按摩牙肉,另再做油拔,會有改善
Poyau
|

tansyneko
|

taiwoon
|
water_ma 發表於 18-8-11 00:41
向上刷、向下刷
不可放入胡亂刷?

唔係上下刷
係打圈去刷
牙刷係牙肉同牙齒中間刷
yeemeif
|
fuhk 發表於 18-8-11 06:42
我之前都勁流牙血,跟住油拔1個月+轉用電動牙刷後改善咗好多,隻牙刷係有力度感應的,太大力會著燈,刷頭 ...

請問你用咩牌子㗎?可否影張相比我睇吓?唔該晒
fuhk
|
yeemeif 發表於 18-8-12 09:14
請問你用咩牌子㗎?可否影張相比我睇吓?唔該晒

我用緊oral b pro 2500, 刷頭用多角度刷頭(如圖)

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
tantanmama
|
fuhk 發表於 18-8-11 06:42
我之前都勁流牙血,跟住油拔1個月+轉用電動牙刷後改善咗好多,隻牙刷係有力度感應的,太大力會著燈,刷頭 ...

請問做油拔改善牙齒的係用邊種油?
MKma
|
上網看看“巴氏刷牙法”,加上油拔,間中用鹽水漱口,對牙周病有幫助。
sjssjssjs
|

我都係之前又係流牙血都一段時間……之後有一次跟阿女去健康院牙齒檢查……原來發現自己刷錯牙呀……跟住跟返姑娘刷……之後就冇再流下血

原來成排牙都係打橫刷嘅……每個位要刷十下……total 大概300下