與嬰同房睡,老公鼻鼾聲太大成日嘈醒BB,點好?

babyfung61
|
老公唔覺自己鼻鼾聲有問題,仲話BB會聽慣⋯實情係每晚BB瞓到差唔多到天光就比爸爸爸嘅鼻鼾聲嘈醒!暫時無法比阿B獨自一間房,老公亦唔肯瞓廳,又唔方便將BB床移出廳。總之一定要同BB同房,但老公又有鼻鼾,可以點有效改善?請有經驗媽媽或過來人解答。謝謝!(因要湊B, 唔係成日得閒上嚟睇留言和唔可以逐一回覆,但真心想求意見,請見諒,謝謝!)
fujiko2012
|
你說bb只是天光時才醒,那你先生只係訓到天光才有鼻鼾? 因為我bb由出生至今2歲幾,同房,即使爸爸鼻鼾好勁,又真係一直都訓到。所以,我在想,會否是那是bb醒來的時間,未必關先生事。不過個人經驗有限,看看其他jm 有無好提議。
bbkg123
|
聽落好怪,瞓到天光先俾鼻鼾聲嘈醒
臭芝
|
如果你知大約咩時間呀b會醒
錄低短片,影老公有幾嘈,嘈醒呀b喊比老公睇
證明左個問題係存在再睇下佢有咩講
ValerieBaBa
|
臭芝 發表於 18-8-11 06:54
如果你知大約咩時間呀b會醒
錄低短片,影老公有幾嘈,嘈醒呀b喊比老公睇
證明左個問題係存在再睇下佢有咩講 ...

同意
|
fujiko2012 發表於 18-8-11 06:43
你說bb只是天光時才醒,那你先生只係訓到天光才有鼻鼾? 因為我bb由出生至今2歲幾,同房,即使爸爸鼻鼾好勁 ...

我仔 bb 時一樣,到天光才被嘈醒,可能進入淺睡,比較容易醒。

樓主,無辦法的,只能分房瞓
木土土
|
babyfung61 發表於 18-8-11 06:10
老公唔覺自己鼻鼾聲有問題,仲話BB會聽慣⋯實情係每晚BB瞓到差唔多到天光就比爸爸爸嘅鼻鼾聲嘈醒!暫時無法 ...

一係接受現狀!

要改,唯一方法,將BB床移出廳,唔方便都要。
eggcarol
|
老公唔覺自己鼻鼾聲有問題,仲話BB會聽慣⋯實情係每晚BB瞓到差唔多到天光就比爸爸爸嘅鼻鼾聲嘈醒!暫時無法 ...

你老公講得啱!我細個有時會同父母訓,佢地有超大鼻鼾聲,呢D真係訓練到我結婚後完全冇視另一半的鼻鼾聲
Blair_Chan
|

我都有同你一樣的問題,我係諗緊如果清晨佢唔比老公嚐醒,佢其實會唔會可以再訓耐啲。我有同老公講哩個問題,因佢一醒(半睡)開始叫,我又要哄佢訓,訓咗老公又嘈 我又要拍佢篤佢收聲,B訓著後老又再嚟過,不斷循環。但我都唔忍心叫老公出廳訓~~唯有等呀B習慣

drizzle
|
Blair_Chan 發表於 18-8-11 08:53
我都有同你一樣的問題,我係諗緊如果清晨佢唔比老公嚐醒,佢其實會唔會可以再訓耐啲。我有同老公講哩個問題 ...

要bb習慣 就唔好拍佢
如果知道唔係餓,片濕,透唔到氣...裝下佢冇野就唔好拍佢
BKsquare
|
fujiko2012 發表於 18-8-11 06:43
你說bb只是天光時才醒,那你先生只係訓到天光才有鼻鼾? 因為我bb由出生至今2歲幾,同房,即使爸爸鼻鼾好勁 ...

ryan_mami
|

通常朝頭早BB係俾自己篤屎(包片太濕)整唔舒服所以醒。
秋天與楓葉
|
ryan_mami 發表於 18-8-11 10:57
通常朝頭早BB係俾自己篤屎(包片太濕)整唔舒服所以醒。

x2
同埋樓主bb兩個月大
清晨會醒好正常,有可能係肚餓
夫妻分房瞓好影響感情
我為咗方便照顧都係安排bb同房
老公勁嘈吵等bb習慣就ok

Protea
|
我老公以前又係好大鼻鼾聲, 睇左耳鼻喉科, 醫生開左支野比佢吱鼻, 之後自己係藥房買, 而家已經好少有鼻鼾啦! 話BB會慣, 媽媽你又有無比佢嘈醒? 其實邊有得慣架, 只是叫人默默承受, 而且佢有鼻鼾, 都好影響佢自己的睡眠質素的, 想要大家訓得好, 媽媽你要叫老公去睇醫生。
怪獸青BB
|
會慢慢習慣的,否則以後嘈少少就訓唔到仲麻煩,我老公都有鼻鼾(但唔嚴重),我仔可能都俾佢整醒過,但會好快訓返
米米子
|
我老公都好大鼻寒,我諗我仔係肚入面已經聽慣所以無影響
ChloeMa
|
叫老公睇醫生,可以減低鼻鼾。
Jane1983
|
醒唔一定係因為你老公嘈,好多原因。另外,bb係會慣ga。
musiccisum
|

我b反而係聽到老公啲鼻鼾先瞓得冧
Mary媽咪
|

我c6話我有鼻鼾聲
但我自己真係唔知
佢話bb 聽到我鼻鼾聲反而瞓得更好