懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

話說我老公係間 listed company 番左唔夠一年,我地都知佢無有薪侍產假ga la , 咁老公就用自己D annual leave la , 請左九曰。點知呢間公司出warning letter 比我老公話佢無approve 到D annual leave ,因為我係星期六穿羊水的,咁佢星期六先請。但半年前已經同左公司講我既預產期 ga la ! 佢全公司都知我大肚!點知佢老細就話佢曠公!架空我老公!仲要我老公被resign ! 連炒人賠錢都唔俾!我好唔開心,好似老公因為我先會搞成咁!

大宅

Jaslailai 發表於 18-8-11 08:21
話說我老公係間 listed company 番左唔夠一年,我地都知佢無有薪侍產假ga la , 咁老公就用自己D annual le ...

你先唔好激動,坐月要休養,慢慢解決。

你老公星期一無番工老闆有無講野?如果老闆一路無出口,但放晒先講,咁好有問題..

別墅

話說我老公係間 listed company 番左唔夠一年,我地都知佢無有薪侍產假ga la , 咁老公就用自己D annual le ...

星期六係用咩途徑請假? 老細有無覆佢ok or not ok之類?

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

佢請假個時佢老闆有冇approve?

禁止訪問

別墅

有沒有老細approve annual leave 的証據?有的話不用驚佢

別墅

回覆樓主

第一,你老公年假有無approve到?
第二,你有無同醫院拎預產期張紙比你老公喺你生仔前拎返公司通知老細?

伯爵府

去平機會投訴啦!涉及家庭崗位分歧視喎!
如果唔批AL,而你老了又無返9日,點解公司唔係聯絡佢?好似有心陰佢咁喎!
叫你老公快d努力搵工,你都不要過分氣餒,都要同佢打氣。如果有經濟需要,必要時尋求社署或親友幫助都要。

大宅

我諗知道還知道, 請假有無批又另一回事, 可能之間有D咩誤會? 個申請係咪成功發送出去?
首先係你老公用咩方式去申請AL. 之後老闆有無BLACK AND WHITE回覆收到或者APPROVED?

男爵府

BK Milk勳章

希望攞得返公道!

伯爵府

星期一公司HR無打電話比你老公?

複式洋房

回覆樓主

雖然係申請咗,但公司有冇批先?星期六係咪working day? 如果未收到approval, 又唔可以自己話放就放喎,知你大肚一件事,但都要跟規矩架,尤其是大公司仲要上市公司添

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主

有無批到?
就算事前有講到,有無record? 係咪老細應承左?有無cc埋hr?

首頁

尾頁

跳至