睇完冇錢冇安全感個post忍不住想講吓!

sabun
|

該位樓主已往已在bk已講過一次了,可能她真的好擔心將來冇錢洗,好明顯樓主有焦慮,日日在家諗住將來會否冇錢如何凄涼的情境……
請想想在香港有不少去到中年仍過着租樓住、冇乜積蓄,冇父蔭,餐餐清的人生,咁唔通呢啲人要即刻去自殺,結束咁嘅人生嗎?日子如何都要繼續行,就算有人話怕將來有病冇錢醫,咁應該都喺勁大病,去到咁可能多多錢都夠,咁又提早驚來做乜。
做人一定要感恩知足,我有個親戚其實好富有,但成日都怕啲錢唔夠,飲茶都要我父母請 ,個女親戚又乾又瘦唔捨得洗,最後喺佢53歲那年意外去了,所以生命不是我們能掌握!活好每一天啦!
瑤瑤~
|
有時越係算得多, 算得盡, 反而越多意料之外發生
當然, 我同意人係需要儲錢計劃將來, 起碼唔好負累屋企人
但平常心就可以, 盡量取個平衡, 唔使太過多慮
water-lily
|
過猶不及
manyinsum
|
唉,好多時就係因為無寄託,做人無聊,百無聊賴,會搞出好多問題出黎架
crystal媽咪
|
只可以話每個人擔心嘅嘢都有啲唔同
love2talk
|
crystal媽咪 發表於 18-8-11 09:35

love2talk
|
crystal媽咪 發表於 18-8-11 09:35

crystal媽咪
|
love2talk 發表於 18-8-11 09:36

有擔心講出嚟,好過屈埋屈埋,自己唔開心亂諗嘢
ilovematthew
|
sabun 發表於 18-8-11 08:54
該位樓主已往已在bk已講過一次了,可能她真的好擔心將來冇錢洗,好明顯樓主有焦慮,日日在家諗住將來會否冇 ...

我都人到中年,無諗咁多
cakii
|
錢真係搵來要洗,唔係就同無錢生活一樣。係心態,唔係真係咁危機
laiyee6121
|
該位樓主已往已在bk已講過一次了,可能她真的好擔心將來冇錢洗,好明顯樓主有焦慮,日日在家諗住將來會否冇 ...

每月有3萬長俸咬,已唔多洗憂la
jwjody
|
或者那位50歲太太過慣穩定生活。無聊加上應該係精神無寄托。唔排除想曬。可以有jm既安慰和羨慕。總之。煩
木土土
|

我睇完感受係,佢既獨生女應該好有安全感
Yukyuk
|
木土土 發表於 18-8-11 10:09
我睇完感受係,佢既獨生女應該好有安全感

仲要揀個好女婿!

Touch wood!唔好遇人不淑

一命二運三風水
四積陰德五讀書
六名七相八敬神
九交貴人十養生

一至九平時都要盡力而為,雖然有些真係控制不到。去到中年,養生越來越重要!

大力大力
|
jwjody 發表於 18-8-11 10:08
或者那位50歲太太過慣穩定生活。無聊加上應該係精神無寄托。唔排除想曬。可以有jm既安慰和羨慕。總之。煩
...

佢真係得閒過頭,冇嘢諗~

自住樓1200萬, 200萬現金,六年後老公退休,有幾百萬現金,每個月有 2萬8千蚊退休金穩定收入, 真係唔知佢擔心什麼?
Fishqqma
|
crystal媽咪 發表於 18-8-11 09:37
有擔心講出嚟,好過屈埋屈埋,自己唔開心亂諗嘢

有咁多錢都重擔心, 係唔正常, negative!
crystal媽咪
|
Fishqqma 發表於 18-8-11 10:17
有咁多錢都重擔心, 係唔正常, negative!

我明白。 一人計短二人計長,等其他人點醒佢。 其實佢已經比一般人幸福
Happypearl1010
|
睇左佢個po,我開始明點解我個唔憂食唔憂住又唔使做既99同姑奶會有抑鬱症,應該係庸人自擾。
jodyfan
|
自己無安全感唔緊要,自己努力賺努力儲就ok。

最無恥的是打人荷包那些,拼命謀家人財富那些。不得好收場。
babychen    發表於 18-8-11 23:49
我愛Corina
|
大力大力 發表於 18-8-11 02:15
佢真係得閒過頭,冇嘢諗~

自住樓1200萬, 200萬現金,六年後老公退休,有幾百萬現金,每個月 ...

係老公而家儲蓄唔夠$2m, 但兩夫婦加埋約$5m呀