自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主

老公嗰200萬俾個女讀書。有長俸近三萬,不過個公務員過身就無。如果佢老公退休不久就⋯⋯(唔係咒,假設啫),無咗長俸。咁就得返300萬加層樓。可能佢擔心自己長命120歲

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

千千萬萬 發表於 18-8-12 10:40
錢係用黎洗㗎,唔係用黎儲㗎,我同亞女講過,我努力保持身體健康,做多幾年嘢,做到七十幾都無拘,返D輕鬆p ...

問題係有人自己唔願自己返工,只想有人為滿足佢金錢欲,一直做奴隸。 為佢有入無出。錢是人賺,錢要入佢袋,這才叫安全感。

大宅

回覆樓主

錢行有幾多都無用,最緊要心靈富足

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

chillimom 發表於 18-8-12 12:40
老公嗰200萬俾個女讀書。有長俸近三萬,不過個公務員過身就無。如果佢老公退休不久就⋯⋯(唔係咒,假設啫 ...

仲有退休金480,所以難怪咁多jm鬧

再睇番佢後期回應,幾吋咀吓,曬命成份居多

伯爵府

2024年龍年勳章 2018父親節勳章

無錢生活真係好痛苦好多擔心…!!!!
做咗半世人都係事事唔如意...厄運逃唔出…!!!!
但願有貴人扶持搵到工做!!
有錢可解決哂屋企所有問題… !!
一年4季可拜祭父母…金豬還神…!!

珍珠宮

littleyen 發表於 18-8-12 14:31
錢行有幾多都無用,最緊要心靈富足

冇錯

用戶要求終止服務

MM2H 發表於 18-8-12 14:32

高囉
hey yo hey yo hey hey yo hey yo hey

翡翠宮

Wingwingm 發表於 18-8-12 14:40
高囉

頂心杉

用戶要求終止服務

MM2H 發表於 18-8-12 14:47
頂心杉

定如意棒
頂又得,有時又縮返短扮下軟皮蛇又得
hey yo hey yo hey hey yo hey yo hey

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

w嬸 一向係噤

男爵府

MM2H 發表於 18-8-12 14:32

呢啲人真係影衰女人

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sabun 發表於 18-8-11 08:54
該位樓主已往已在bk已講過一次了,可能她真的好擔心將來冇錢洗,好明顯樓主有焦慮,日日在家諗住將來會否冇 ...

其實我叫果位jm及早求醫,否則老公同仔女suffee

珍珠宮

blinknogood 發表於 18-8-11 22:46
其實我有點嬲是因為我幾年前已話想買層樓仔收租,一直有睇下樓,但他一直都話升了咁多,就嚟跌,唔好買住 ...

如果你有返工佢咪唔覺得供多層樓仔大件事囉,明無?

翡翠宮

good_pig 發表於 18-8-12 15:05

相信佢並唔覺得老公suffer緊,佢係埋怨老公大洗令佢同個女將來會"suffer",只得千令萬洗

侯爵府

good_pig 發表於 18-8-12 15:05

長俸只係老公有,但touch wood 老公用曬長糧而走左咁就要食自己靠自己積蓄、不過有層樓咁可以一開二咁一自住一收租既
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

MM2H 發表於 18-8-12 15:21
相信佢並唔覺得老公suffer緊,佢係埋怨老公大洗令佢同個女將來會"suffer",只得千令萬洗
...

我估當佢知道老公食飯食800蚊...佢個面口都唔會好啦....

寶石宮

SaBB 發表於 18-8-12 15:27
長俸只係老公有,但touch wood 老公用曬長糧而走左咁就要食自己靠自己積蓄、不過有層樓咁可以一開二咁一自 ...

"亦" 按揭又得.....年金又得...

真係病...公務員仲可以有私家房....

子爵府

iris23407 發表於 18-8-11 13:50
長俸有孤兒寡婦金掛。好似了折出糧。
p.s有錯請指正。

好耐好耐之前有,無左好耐。如果佢先生依家54歳,應該無呢啲。

侯爵府

畀面勳章

sabun 發表於 18-8-11 08:54
該位樓主已往已在bk已講過一次了,可能她真的好擔心將來冇錢洗,好明顯樓主有焦慮,日日在家諗住將來會否冇 ...

人心不足

大宅

減齡達人勳章

nsychristy 發表於 18-8-12 15:05
如果你有返工佢咪唔覺得供多層樓仔大件事囉,明無?

哈哈jm好中point呀,又搭下咀先,佢仲好意思話嬲老公唔買多層樓,一個無產出,一個讀緊書,依靠老公一個支撐,佢老公唔想再加重負擔情有可源,真係想做死老公咁款

其實佢有私己300萬大可自己出黎買,叫老公借多小小比佢,唔付出只想收穫既人難怪無安全感,咁既態度生活都唔開心,難為老公仲要比佢鬧,今日唔知聽日事,如果呢個大靠山無埋會點

首頁

尾頁

跳至