剛剛驗到有妊娠糖尿,經歷第一日拮血同節食後唔開心

小貓吥乖
|
我以為17WKS,上星期六飲完糖水。星期三番左醫院聽報告。空腹5.4,餐後7。姑娘話好擔憂我,佢話我空腹血糖指數已經咁高,係要特別注意既一個。我星期四試左血糖餐。指數分別係5.4/5.3,4.9/6.2,5.3/5.2,睡前4.9

我好緊張。尋日食野雖然無跟食足6餐,但都無胃口食。一到食飯時間就情緒低落。上磅磅過輕左0.5KG
直情成個人都開心唔起黎。我仲未有試紙驗尿銅,好有可能都唔合格。

我好驚番醫院醫生話我知血糖仲未合格,再加上我情緒咁差。佢會困我係醫院住
kmbb519
|
我好明白呀!我上星期又係中左,心情真係好灰呀⋯⋯我同你掉轉,我空腹ok, 飲完糖水 9呀,而家篤手指,但朝朝空腹都係 五點幾 (佢話5以下先合格)但三餐飯後都合格,我都唔知點解,而家等緊下星期覆診,我都好驚佢話我d數唔靚仔 又唔知要做d乜

我要做媽媽
|
我覺得你心情唔可以咁down架,咁嘅情緒對BB都唔好架,你要積極D,努力配合加油媽媽
hiro2018
|
小貓吥乖 發表於 18-8-11 10:26
我以為17WKS,上星期六飲完糖水。星期三番左醫院聽報告。空腹5.4,餐後7。姑娘話好擔憂我,佢話我空腹血糖指 ...

放鬆心情!唔開心對bb唔好架
小貓吥乖
|
kmbb519 發表於 18-8-11 10:42
我好明白呀!我上星期又係中左,心情真係好灰呀⋯⋯我同你掉轉,我空腹ok, 飲完糖水 9呀,而家篤手指,但 ...

我瞓完一覺起身又係5.4,我都唔知點減。我連食都唔想食了。
小貓吥乖
|
hiro2018 發表於 18-8-11 11:13
放鬆心情!唔開心對bb唔好架

道理我明白,但我控制唔到自己喊。我知道要食野對BB好,但真係好討厭去食。
cpycpyhelen
|
我以為17WKS,上星期六飲完糖水。星期三番左醫院聽報告。空腹5.4,餐後7。姑娘話好擔憂我,佢話我空腹血糖指 ...

初期係會架啦,但你搵到岩你既食物其實就冇咩野,跟餐單食都可以食到飽,食小啲飯,食多啲菜同肉,其實都飽架,食完野唔好即刻坐,我都係要打針同吉手指
kmbb519
|
小貓吥乖 發表於 18-8-11 11:15
道理我明白,但我控制唔到自己喊。我知道要食野對BB好,但真係好討厭去食。
...

如果你已經戒得好清都高,就唔關你食咩事喇,身體胰島素唔夠都無辨法,唔係你可以控制到,唔好怪自已啦,就算要食藥或者打針 其實都唔怕架 幾個月好快過

kmbb519
|
cpycpyhelen 發表於 18-8-11 13:43
初期係會架啦,但你搵到岩你既食物其實就冇咩野,跟餐單食都可以食到飽,食小啲飯,食多啲菜同肉,其實都 ...

係呀!我發現左原來有d野可以食!而家可以食到好飽,開心左好多 好似朝早我食麥包+芝士+煎蛋+脫脂奶,好飽又好低呀個數 火腿同吞拿魚都得呀
ChanChanAgnes
|

血糖高唔係剩係控制飲食就得,要多運動,試下每餐前後去下散步
RubyYu07
|
積極配合營養餐,唔好咁消極啊,加油
cpycpyhelen
|
kmbb519 發表於 18-8-11 14:02
係呀!我發現左原來有d野可以食!而家可以食到好飽,開心左好多 好似朝早我食麥包+芝士 ...

我朝早都係兩塊麥包加芝士,十粒車厘茄,一條青瓜仔同一隻蛋,之後兩個小時後吉完手指就一包奶或豆漿,日日一樣,雖然有時候都會超,但係係試甘多樣唯獨甘食係有合格過,超係可能個日早上行得慢左先會超
bchuma
|

心情係會影響食慾,首先要有一個好心情!
小驚
|
唔好咁 down 啦。
你咁早要飲糖水,係咪有家族歷史?
其實就咁睇,你啲指數唔差呀。
唔好咁擔心,醫生都係想幫你。
其實就算你控制唔到血糖,都唔係媽咪嘅錯嚟。
只係因為胰島素真係俾 bb 嘅生長荷爾蒙影響到而發揮唔到作用。
相信醫生係想幫你同 BB 嘅。
做好自己要做的事,食肥b唔肥媽嘅嘢,
食完飯散步或輕量運動 30 分鐘,每餐都要隔2小時。
剩低嘅俾醫生幫你去解決
purplerain0348
|
我都要篤手指,我發覺同親白米有關的都會比較高,所以盡量避免……面包都會,但全麥包就唔會
小驚
|
係呀!我發現左原來有d野可以食!而家可以食到好飽,開心左好多 好似朝早我食麥包+芝士 ...

其實就算肚餓,nuts 同芝士都係可以無限咁食
營養師教我的

呢兩樣野係可以不分時段食而唔影響血糖。
我瞓之前會食芝士止餓,起身嘅血糖都係4.8-4.9
小貓吥乖
|
回覆 cpycpyhelen 的帖子

我唔係怕餓。我係比姑娘嚇到乜都唔敢食。本來我都食得少,同仔仔分一半餐黎食。而家更加唔敢食。
小貓吥乖
|
kmbb519 發表於 18-8-11 13:58
如果你已經戒得好清都高,就唔關你食咩事喇,身體胰島素唔夠都無辨法,唔係你可以控制到,唔好怪自已啦, ...

姑娘又話會影響到BB,我真係比佢嚇到失控爆喊
小貓吥乖
|

姑娘又話白面包同麥包一樣咁高既。
小貓吥乖
|
ChanChanAgnes 發表於 18-8-11 14:44
血糖高唔係剩係控制飲食就得,要多運動,試下每餐前後去下散步

我湊住仔仔行好多路架