想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

各位姐妹,有高齡但沒有做 pgs 而成功懷孕?

我今年42,下星期到台灣抽卵,MCD3 照超聲 5顆(其中左卵巢是沒有),我的 FSH 9.36 AMH 0.65。雖然醫生沒説,但我看到這些數據也知道卵巢衰退。當時醫生說打針藥可以加多卵(因為同齡朋友抽了五次,平均也抽到15-20顆)

到了 MCD7 竟然得4顆,醫生説可能照不到,也可能自然萎縮,心都傷了。只慶幸其他4顆大小一樣,卵泡成熟程度很好。

所以現在也不想做 pgs 了,ivf 過程已經痛苦,心情也很影響。 之前所有求子之路會做的都已經做了,食 DHEA、Q10、中藥、天天做運動、早睡早起、三餐有營養兼定時、求神問卜也做了。。所以想交給上天。。

主要同齡朋友前後做了五次,由去年中開始到現在,平均每次抽了15-20顆,頭兩次各有1顆過了 pgs,共2顆可以植入,最後不能著床。之後再抽了兩次,全部過不到 pgs ,我看到這些,我這麼少卵,培養到 D5都不知道成不成。。還做 pgs ?

複式洋房

hellofrog1113 發表於 18-8-11 10:28

我今年42,下星期到台灣抽卵,MCD3 照超聲 5顆(其中左卵巢 ...

加油

大宅

回覆 hellofrog1113 的帖子

不好意思,請問卵巢早衰會有什麼症狀?我也是42歲,備孕中,不要灰心,一定有希望的

別墅

回覆樓主

我33歲,但卵巢功能同你差不多狀態,都是卵少,努力做運動,保持心理同生理健康(emoji)(emoji)

洋房

kissyoubaby 發表於 18-8-11 12:43
回覆 hellofrog1113 的帖子

不好意思,請問卵巢早衰會有什麼症狀?我也是42歲,備孕中,不要灰心,一定有希 ...

其實我自己並沒有太明顯症狀,我平常月經準(28天),經量大概3-4天,也沒有經痛,到做 ivf 因為要抽血驗很多指數,其中 FSH 代表卵子數量及 AMH 代表卵巢功能。

FSH > 10 代表卵存量少
AMH < 2 代表卵巢功能開始衰退 (年輕女子數值是 5-7

以及照超聲,基礎卵泡(MCD2) ,如果卵少,都是卵巢有衰退跡象。

所以如果姐姐想要BB,最好去抽血及照超聲看看情況。

洋房

之美子 發表於 18-8-11 12:58
我33歲,但卵巢功能同你差不多狀態,都是卵少,努力做運動,保持心理同生理健康(emoji)(emoji)
...

謝謝啊,我都有天天都做運動,運動是幫到忙的,醫生説因為帶氧運動可以為卵子帶來氧氣,提升卵子品質。

你都要加油啊!

大宅

hellofrog1113 發表於 18-8-11 10:28

我今年42,下星期到台灣抽卵,MCD3 照超聲 5顆(其中左卵巢 ...

樓主加油,我比你年輕,但係所有數據你都好過我,你一定會成功的!

可以多唸 「普門品」

大宅

我未到高齡。3x 歲。AMH 1.77 .
我之前係台灣做ivf , 基礎卵泡day 2 左右加埋有9粒。最後抽到11粒,無做pgs . 授精8粒,植入二粒day 3 , bingo 左。另外而家雪起左(培育二粒去到day5 , 其他擺day 3 .)

果時我都有問過pgs . 醫生都話唔建議我做。

洋房

Hapi2017 發表於 18-8-11 13:26

樓主加油,我比你年輕,但係所有數據你都好過我,你一定會 ...

謝謝你啊!

你說得很好啊,我之前都有唸觀音經(差不多唸了十萬遍)之前也有聽説 JM 唸「普門品」,說很有用啊!心情也會好很多,而且生下來的小孩也會很易帶啊

別墅

pkh0207 發表於 18-8-11 13:33
我之前係台灣做ivf , 基礎卵泡day 2 左右加埋有9粒。最後抽到11粒,無做pg ...

有8粒授精卵是好好成績,希望沾到你好孕氣(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

洋房

pkh0207 發表於 18-8-11 13:33
我之前係台灣做ivf , 基礎卵泡day 2 左右加埋有9粒。最後抽到11粒,無做pg ...

8粒成績很好啊! 我也要沾你的孕氣

大宅

請問你食啲Dhea食幾多份量㗎?啦a M h好低低到正抽得一粒 同埋你在台灣去邊間做咗幾錢呀

洋房

pongpig 發表於 18-8-11 19:50
請問你食啲Dhea食幾多份量㗎?啦a M h好低低到正抽得一粒 同埋你在台灣去邊間做咗 ...

我食100mg 隔日食。 醫生建議 50mg 份量/日

大宅

回覆樓主:

點解要做pgs? 啲人多次流產先做pgs, 唔好嘥左啲胚胎。 我個醫生都唔建議做pgs, 佢話過唔到pgs果啲自然會唔著床, 無必要之前已經篩走佢地

大宅

hellofrog1113 發表於 18-8-12 11:01

咁你去边间做ivf

大宅

mmbili 發表於 18-8-12 11:29
點解要做pgs? 啲人多次流產先做pgs, 唔好嘥左啲胚胎。 我個醫生都唔建議做pgs, 佢話過唔到pgs果啲自然會唔 ...

子宮環境好,順利著床,但8week 停了心跳,如果做了PGS 應該吾pass, 就不用以母體做篩選咁傷了

大宅

Manmanman12345 發表於 18-8-12 23:25
子宮環境好,順利著床,但8week 停了心跳,如果做了PGS 應該吾pass, 就不用以母體做篩選咁傷了
...

但係我個醫生話有啲pgs發現到既所謂問題, 個胚胎係可以繼續發展同無大影響直至出世

大宅

hellofrog1113 發表於 18-8-12 11:01

我日日食,甩頭髮甩得好勁,我想問醫生有冇話點解要隔日食嘅?

別墅

身同感受,情況同妳差不多。我也是卵少同高齡,打針也無用。去年在臺灣做IVF,抽左3次卵,頭兩次因聽醫生話高齡應做PGS,結果全部不能過到 D5,不能用,D胚胎要全部棄掉(共5個)。之後第3次決定不做PGS,結果抽卵那天由原來3顆變到得返1顆,見醫生時喊左出來,這顆胚胎grading還要勁差,我已放棄不用。原打算上月在HK試最後1次,雖然貴但不用飛來飛去,結果醫生話D卵不夠大不能抽,叫我等下個cycle,都不知應否再試。

我HK医生话做PGS,只能提高懷孕率,not 100% guaranteed.

別墅

42歲抽到4粒,成績已好好,我40也只抽到3粒,不過最重要受精及grade 好,重質不重量。

首頁

尾頁

跳至