醫護健康

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問下買位安老院同政府全資助安老院分別幾錢?

大宅

回覆 man403 的帖子

如果是政府派位,院費是一樣,但買位院舍可能什費比較多及貴

別墅

mionlo 發表於 18-8-11 13:35

如果是政府派位,院費是一樣,但買位院舍可能什費比較多及貴 ...

請問知道大約一個月幾錢嘛?

水晶宮

man403 發表於 18-8-11 11:07

可以問下社工, 佢應該有買位及政府安老院資料比到你。

排政府安老院, 大前題係要社會福利處評估左合格, 有需要至可排隊。

但買位安老院, 我唔知係咪都需要社會福利處評估合格至以。

基本上政府安老院要排好幾年。視付你揀既安老院選項係點或間安老院多唔多人排。

而買位安老院=私家安老院。社工會比到資料(其實上網都搵到), 睇下邊間有參與買位計劃。再自己打電話去問下有無有位。

但申請程度係點或收費, 就要自己打電話去問。因每間收費唔到。 不過, 決定前真係要去安老院睇下實際環境及工作人員態度。

但手續, 申請程序及限制, 個最好同社工了解下。

天空之城, 快樂之地

男爵府

man403 發表於 18-8-11 11:07

私營安老院大約12000, 綜援戸最高$9000, 全資助2000左右。 最好入院時透過醫務社工搞, 否則好鬼耐又無人協助。

男爵府

Yammiewu 發表於 18-8-12 13:03
私營安老院大約12000, 綜援戸最高$9000, 全資助2000左右。 最好入院時透過醫務社工搞, 否則好鬼耐又無人協 ...

仲有係買位$1707, 但買了位就不能改及排津院了, 要三思啊

別墅

Yammiewu 發表於 18-8-12 13:03
私營安老院大約12000, 綜援戸最高$9000, 全資助2000左右。 最好入院時透過醫務社工搞, 否則好鬼耐又無人協 ...

我地個時搵醫務社工 完全好似幫唔到手咁 後尾搵左樓下個社工就熱心啲 起碼會有意見比唔到我地

男爵府

man403 發表於 18-8-12 13:16
我地個時搵醫務社工 完全好似幫唔到手咁 後尾搵左樓下個社工就熱心啲 起碼會有意見比唔到我地
...

哦, 總之係社工搞就ok啦, 聽朋友講佢屋企人住九讧街果間安x苑, 同埋大角咀恩x居好似唔錯, 你可以上網睇睇。

水晶宮

man403 發表於 18-8-12 13:16
...

我相反, 醫務社工好幫得手。到現在社區社工都好好。
天空之城, 快樂之地

大宅

政府資助$2100,什費另計,排私院買位快好多,有d半年就有位,但要指明排邊間,揀左就冇得改,唔要就從頭排過,所以揀之前要實地參觀及了解清楚,最好選擇甲一院舍!

大宅

回覆 PCCW2319 的帖子

買位安老院同政府全資助安老院,如經政府派位價錢都是一樣$2100,什費另計

水晶宮

mionlo 發表於 18-8-12 16:28

買位安老院同政府全資助安老院,如經政府派位價錢都是一樣$2100,什費另計 ...

按照我理解就係。

現在收費係$2000。 2018月10月開始就$2060。
天空之城, 快樂之地

大宅

我媽比緊$2100

水晶宮

mionlo 發表於 18-8-11 13:35

如果是政府派位,院費是一樣,但買位院舍可能什費比較多及貴 ...

咁買位通常都係私家老人院, 收費可能會比政府高, 但服務未必會比政府老人院好。

但去有買位既私家老人院, 就可以快d入住到。唔需要好似政府嗰d排3/5/7年。
天空之城, 快樂之地

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

mionlo 發表於 18-8-12 16:22

政府資助$2100,什費另計,排私院買位快好多,有d半年就有位,但要指明排邊間,揀左就 ...

請問甲一院舍有什麼選擇?

大宅

回覆 mingaga 的帖子

上網搜尋

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

mionlo 發表於 18-8-12 18:06

我媽比緊$2100

起咗100蚊。。。。早兩年我所知2000。。。。我奶奶之前排咗年幾社工話都排咗年半,因為佢近一個月成日入院,可以試轉買位快啲。自己有得揀。我奶奶老爺攞綜援。如果唔等政府出面私院要近9千左右。因為我奶奶有高額傷殘所以攞得多。用晒兩老份綜援。老爺冇得駛。當時好煩。後尾真係差得好緊要。半個月入次院。。。上年9月入院之後直住到而家要住靈實寧養院。醫生幫佢排。認為佢唔適合出面護老院。所以早兩個月社工幫我取消院舍排隊。因為已到亦延期。但就算有買位,老公有機會都轉返政府。人手比例同行政方面好似有分別。
我女2001年1月8日QE出世  

首頁

尾頁

跳至