想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

話說我本身作息正常,食野都偏向清淡,諗住結婚後試下懷孕,點知半年內兩次小產。

第一次小產後諗住唔好彩,收拾心情隔幾個月再試下啦,點知,第二次又小產,兩次都係10週內發生。

個陣好唔開心,我30歲都未有,作息飲食又正常,平時m又準時無痛,兩次都係一q中,點解會咁,西醫解釋唔到,我唯有去睇中醫。

中醫話我先天個腎唔係咁好,我問有無得後天補救,答案竟然係無、好難(emoji)。簡直晴天霹靂,咁我聽佢講多食飯,多食正氣既野,加上佢幫我補肝腎,日日食中藥真係好辛苦,足足食左7個月,咁就戰戰兢兢再試啦,又係一q中!今次有備而戰,除左日日飲中藥,一入冷氣地方就著外套,唔好凍親之外,全部偏寒既野唔食,飲暖水......等等

雖然懷孕期間都時不時有流啡,不過好彩最後順利生b。講真,去到37週我先放心,到生個刻真係好感動☺️

大宅

回覆樓主

我都剛小產完 而家睇緊中醫調理 諗住兩個月後再試 希望都可以好似你咁生個健康bb

禁止訪問

洋房

candy2611 發表於 18-8-11 14:38
我都剛小產完 而家睇緊中醫調理 諗住兩個月後再試 希望都可以好似你咁生個健康bb
...

加油呀(emoji)
出入冷氣地方小心冷親
但你中醫比你兩個月後就可試?

洋房

sandy_astroboy 發表於 18-8-11 15:33
我4月都做左吸宮,係第一胎,有坐小月,之後就開始睇中醫調理,中醫話黎左3次m就可以再努力,希望可以成功 ...

吸左宮要好好調理
祝好孕☺️

別墅

回覆樓主

我連續流左2次依家等黎多次m再努力,希望成功啦。。。

洋房

babymm33 發表於 18-8-12 01:38
我連續流左2次依家等黎多次m再努力,希望成功啦。。。

會唔會調理下先?
唔好急,放鬆,好孕自然來!

複式洋房

回覆樓主

祝好孕

男爵府

牽手 發表於 18-8-11 13:11
話說我本身作息正常,食野都偏向清淡,諗住結婚後試下懷孕,點知半年內兩次小產。

第一次小產後諗住唔好彩 ...

多謝分享,我都係半年內2次,依家又陀住9w...
暫時bb好健康,有心跳,無出血,
希望我都可以好似你咁啦~

洋房

回覆樓主

我一個月前都小產 而且都同你一樣一入冷氣地方就好凍 有時吹下風扇都凍 之前睇過中醫有話我腎虛 依家keep住食中藥調理 加埋做運動 希望快啲bingo之餘都想身體好啲

洋房

淳熙媽咪 發表於 18-8-28 01:04
多謝分享,我都係半年內2次,依家又陀住9w...
暫時bb好健康,有心跳,無出血,
希望我都可以好似你咁啦~

祝你順順利利

洋房

lsy_yoyo 發表於 18-8-28 13:32
我一個月前都小產 而且都同你一樣一入冷氣地方就好凍 有時吹下風扇都凍 之前睇過中醫有話我腎虛 依家keep住 ...

咁你要更加注重保暖
個陣我中醫叫我凍唔凍都好,入冷氣地方一定要著外套,唔比著短褲
所以個陣我行到好熱,成頭大汗都好,入冷氣地方都著外套,以防攝親,我d朋友同事個陣未知,係咁話我會焗親咁熱重著外套傻既

洋房

牽手 發表於 18-8-28 15:00
咁你要更加注重保暖
個陣我中醫叫我凍唔凍都好,入冷氣地方一定要著外套,唔比著短褲
所以個陣我 ...

我坐小月嗰陣會戴埋頸巾出街 行過啲人都用奇怪嘅目光望住我 我當時真係有衝動想逐個解釋返清楚但畢竟自己身體最重要 所以都要頂硬上
我依家出街都會帶褸 feel到熱嗰陣就除落黎坡住 啲老人家話主要膊頭 後頸同腰位易攝親 要保護好呢啲位

洋房

lsy_yoyo 發表於 18-8-28 15:26
我坐小月嗰陣會戴埋頸巾出街 行過啲人都用奇怪嘅目光望住我 我當時真係有衝動想逐個解釋返清楚但 ...

加油呀
你既努力會有成果嫁
小天使好快黎搵你

大宅

牽手 發表於 18-8-11 13:11

第一次小產後諗住唔好彩 ...

多謝你俾希望我,我都係半年小左兩次,又係平時冇病冇痛,m又正常,依家調理中

洋房

CHOWCHOWWW 發表於 18-8-28 17:10
多謝你俾希望我,我都係半年小左兩次,又係平時冇病冇痛,m又正常,依家調理中
...

加油呀
我曾經都好絕望,但係只要努力養好身子,小天使會好快搵你媽媽

複式洋房

回覆 牽手 的帖子

8月初我老婆都小產,都係一q中,雖然醫生話係今次係機率問題,但老婆經常都覺得手腳冰冷,而且中醫都話佢腎氣不足,體質都係氣虛,中醫都建議老婆早餐食飯,請問你大概食了幾耐才改善身體狀況,還可說說你如何改善體質習慣和可以介紹你睇的中醫比我嗎?感謝

洋房

甜心superdad 發表於 18-8-29 20:36
回覆 牽手 的帖子

8月初我老婆都小產,都係一q中,雖然醫生話係今次係機率問題,但老婆經常都覺得手腳冰冷 ...

我用左半年時間調理身體
其實我無早上食飯嫁,個陣返工時間太趕!

主要係完全唔食生冷野(生熟壽司都唔食),食既野全部都要暖,只會飲熱飲,通常熱0水,薯片汽水呢d零食唔食唔飲,經常整鮮准山食補脾。

你可以叫佢留意下飲食,有時食左某d野唔知其實係寒涼野,例如:米線、酸辣粉

晚上11點前訓覺,日日早上飲中藥。
到有左個陣,每日早上食粥,飲暖水。
中醫個到你pm我(我新手唔識用)

複式洋房

回覆 牽手 的帖子

已PM🙏🏻

複式洋房

牽手 發表於 18-8-29 21:56
我用左半年時間調理身體
其實我無早上食飯嫁,個陣返工時間太趕!

可否pm 中醫,謝謝!

首頁

尾頁

跳至