想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我已經是超高齡,卵子儲備不多。我的中醫師提醒我台灣醫師的特性,阿瑋比較寬容,可以放Day3胎,但不太注意免疫,也不太有其他建議,你想做便給你繼續試。阿翁著重驗免疫,多建議放day5胎及測試pgs, 對我這些卵少的人來說可能未必有胎可存活到5天,也許最後連放胎機會也沒有,有心理準備要做多於一次。
請問有沒有姊妹有這方面經驗可分享? Thanks.

大宅

Veronuu 發表於 18-8-11 13:54
我已經是超高齡,卵子儲備不多。我的中醫師提醒我台灣醫師的特性,阿瑋比較寬容,可以放Day3胎,但不太注意 ...

其實你已大约知2位醫師方向,高齡翁一定建議pgs的,你可去一次台灣看完2位醫師感覺再決定,沒有一定跟那一位一定得,都是看自身問題比較多,高齢快開始吧!

大宅

我已經是超高齡,卵子儲備不多。我的中醫師提醒我台灣醫師的特性,阿瑋比較寬容,可以放Day3胎,但不太注意 ...

如果你係超高齡嘅就唔好再諗啦,真係時間愈耐卵子質素會越差。利申我係超超超超高齡。

大宅

我已經約左阿瑋初診,只是知道阿瑋不信免疫,不會為不能著床找原因而有些猶豫應不應該轉醫生吧。

大宅

Veronuu 發表於 18-8-11 22:51
我已經約左阿瑋初診,只是知道阿瑋不信免疫,不會為不能著床找原因而有些猶豫應不應該轉醫生吧。 ...

我高0在香港做了一次IVF ,最後8weeks 流產了,胚胎質素不好的話,就算bingo 了都難健康長大,流產仲傷身!所以我下次去台灣都會做PGS,最多集胚,PGS 合格的成功率高好多

大宅

我未睇過瑋,不能評論。
我係跟翁的,佢係好有心去幫我,不斷找未成功嘅原因,每次會改變做法試邊個方法適合我。佢的確比較prefer day 5, 我當時都有擔心去唔到 (因為香港醫生話我胚胎唔好,唔好培養到day 5), 我同翁講,佢mark低話如果真係咁差,一定唔會勉強培養到day 5, 而結果,佢全部幫我培養到day 5, 數量更加係我係香港嘅double有多,而grading都唔差。至於PGS, 個人覺得做好d,因為PGS唔pass, 胚胎都無可能健康成長。相反,如果pass左,又著床左,你之後放心好多好多,起碼唔洗擔心基因嘅問題, 亦減低要承受流產嘅機會(我試過,所以我好相信)。就算搵邊個做,我都建議你做PGS, 尤其是高齡。

大宅

回覆 Manmanman12345 的帖子

明白,咁我初診時會問阿瑋會唔會做pgs.

大宅

回覆 做人要開心 的帖子

多謝妳的答覆同建議!我真是好想找一個肯真心幫我找不成功原因的醫生,例如阿翁,但又怕他的醫療方針令自己無卵過到day5及pgs,就算過到又驚著床唔到,唉!個心1516。

別墅

做人要開心 發表於 18-8-12 11:07
我未睇過瑋,不能評論。
我係跟翁的,佢係好有心去幫我,不斷找未成功嘅原因,每次會改變做法試邊個方法適 ...

請問是否愛群翁?
可否pm 我contact❓

別墅

Veronuu 發表於 18-8-13 16:28
回覆 做人要開心 的帖子

多謝妳的答覆同建議!我真是好想找一個肯真心幫我找不成功原因的醫生,例如阿翁, ...

我超高齡又少卵。之前在翁抽了三次卵,頭兩次因聽他說做PGS,最後五顆胚胎全不能活到D5,非常失望同不開心。第三次決定不PGS,不想再浪費胚胎,結果由原來說會抽到三顆到只得壹顆,我見翁時即時喊左出來。這顆胚胎grading極差,我已棄掉,因就算放胎成功率也很低。這是去年10月的事,對我打擊很大,因年紀大加上卵少,之後我不開心了很久。

我知好多jm覺得翁好,當初我也是看到評價才找他,但我自己經驗覺得他不適合我。 不過,如真的有免疫問題,他是幫到手的,高齡的我不太肯定。

大宅

回覆 koalange 的帖子

我中醫就是咁樣同我講,搵阿翁預左最少去兩次,有幾多粒過到day5都唔知,我們卵太少,afford唔起做pgs。
可分享下妳還有沒有搵其他醫生再試嗎?

複式洋房

做人要開心 發表於 18-8-12 11:07
我未睇過瑋,不能評論。
我係跟翁的,佢係好有心去幫我,不斷找未成功嘅原因,每次會改變做法試邊個方法適 ...

你解釋得好詳盡,令我了解了PGS既作用
請問當時你跟翁(包埋雪胎同放胎)再加埋PGS,用左大約幾錢?驗PGS係咪要一粒一粒咁收費?

首頁

尾頁

跳至