有冇好提議- 退休後找工作

Miracle10
|
請問退休後,還有甚麽工作還有人聘請維持生計? (不包括食肆,快餐店茶餐廳之類)
請指教。
elaine2016
|
Miracle10 發表於 18-8-11 14:57
請問退休後,還有甚麽工作還有人聘請維持生計? (不包括食肆,快餐店茶餐廳之類)
請指教。
...

六十歲退休?
appledai
|
幼兒工作,校車ee,上門ee等
Wronglover1
|
港鐡閱台助理,unxqxx店員
美之選468
|
請指教。
...

大廈保安
blackberry
|
Wronglover1 發表於 18-8-11 15:01

未見過U記有長者做店員呢
musiccisum
|
請指教。
...

你指文職?
good_pig
|
請指教。
...

重點係你識得做乜嘢....乜都唔識就快餐店都唔請
勞氣小妹
|
請指教。
...

文職的話
你可以去找1 D數據資料的工作
識用電腦就入DATA,唔識用電腦可以幫手拆釘/SCAN野之類
又或者做一D專屬工種的助理,因為呢D助理通常唔駛經驗
手板眼見工夫
呢D有份散工,短期工同長工
睇下你想做邊樣

又或者工廠員工,例如食物工場咁
tsung
|
午膳派飯ee,保安
油麥麥
|
Wronglover1 發表於 18-8-11 15:01

uniquxx staff 年輕化
李家承
|
保安
Wronglover1
|
blackberry 發表於 18-8-11 15:07
未見過U記有長者做店員呢

今天去u記買嘢,見到二個年紀都好大下嘅女店員,似六十
Wronglover1
|
油麥麥 發表於 18-8-11 15:29
uniquxx staff 年輕化

現在可能有請年紀大嘅兼職啦,不是收銀試身改衣那些,今天見到佢地主要係摺衫個D
我要做媽媽
|
我覺得食肆唔錯架,雖然辛苦D,但錢多
pinkysnakebb
|
家務助理
cakii
|
睇下本身有咩專業資格,我諗到有...看更,會計,核數師,護士,醫生,地盤工人,司機...
木土土
|
請指教。
...

陪月,超市收銀,家務助理

仲有執紙皮
木土土
|
cakii 發表於 18-8-11 19:35
睇下本身有咩專業資格,我諗到有...看更,會計,核數師,護士,醫生,地盤工人,司機...
...

講得退休後再要揾工,應該係講在自己原本職場,已達退休年齡不會再受聘。
xyz_yy
|
請指教。
...
幫私人揸車..
我老細請咗2個司機, 都係退休警員...主要接送佢D家人.