美X流沙奶黃月餅

~緣~
|
次次我都買唔到,想問食過嘅jm係咪真係咁好食 又或者有冇邊隻流沙月餅你哋覺得好食, 可以介紹畀我, 今年想買番一兩盒自食
cameo
|
~緣~ 發表於 18-8-11 16:24
次次我都買唔到,想問食過嘅jm係咪真係咁好食 又或者有冇邊隻流沙月餅你哋覺得好食, 可以介紹畀我, 今年 ...

早幾年有朋友送過一盒俾我,我娘家又有朋友送,可能我地都唔識欣賞,過份甜,各自嗰盒都食唔到一半,問熟朋友冇人要,唔熟又廢事俾人(已開盒),掉曬。
冇食過其他流心,不過奶皇就鍾意半島、嘉麟樓、九龍酒店都好好食。
~緣~
|
cameo 發表於 18-8-11 16:28
早幾年有朋友送過一盒俾我,我娘家又有朋友送,可能我地都唔識欣賞,過份甜,各自嗰盒都食唔到一半,問熟 ...

你介紹嗰啲酒店出品嘅月餅唔知而家仲有冇得買同埋貴唔貴 好想試下一陣上網睇下而家仲有冇得賣
~緣~
|
cameo 發表於 18-8-11 16:28
早幾年有朋友送過一盒俾我,我娘家又有朋友送,可能我地都唔識欣賞,過份甜,各自嗰盒都食唔到一半,問熟 ...

https://www.runhotel.hk/peninsula-mooncake

原來要368蚊一盒
cameo
|
~緣~ 發表於 18-8-11 16:31
你介紹嗰啲酒店出品嘅月餅唔知而家仲有冇得買同埋貴唔貴 好想試下一陣上網睇下而家仲 ...

我提嗰三款都係朋友/客送的,但我三款都覺得好食,我知嘉麟樓係較難買到,但我要買都唔會周圍撲,以我所知半島奶皇最易買到,今年都有朋友fw訂半島月餅張list,冇變嘅話,多數買券之後去九展攞。
我早幾年有訂過半島迷你奶皇,張圖係今年朋友公司代訂價錢。其實如果自己食一盒都夠,冇折都唔係貴好多。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
cameo
|
~緣~ 發表於 18-8-11 16:32
https://www.runhotel.hk/peninsula-mooncake

原來要368蚊一盒

溫馨提示,除非好熟好熟嘅朋友,知佢公司代訂,否則唔建議網購月餅券,近年勁多假券!
~緣~
|
cameo 發表於 18-8-11 16:40
我提嗰三款都係朋友/客送的,但我三款都覺得好食,我知嘉麟樓係較難買到,但我要買都唔會周圍撲,以我所知 ...

唔該曬, 一兩盒都夠食
cameo
|
~緣~ 發表於 18-8-11 16:42
唔該曬, 一兩盒都夠食

一盒夠喇,除非你全家都勁鍾意先2盒啦,一盒有8個迷你,我每次自己一個,多數成盒我都食左6、7個,因為屋企人迷戀醉榴香,各有所好、唔會爭
~緣~
|
cameo 發表於 18-8-11 16:46
一盒夠喇,除非你全家都勁鍾意先2盒啦,一盒有8個迷你,我每次自己一個,多數成盒我都食左6、7個,因為屋 ...

我仔好鍾意食奶皇月餅一個人可以食一盒 之前買開x星佢都係一個人食曬不過X星近呢兩年差咗有陣怪味我哋就冇再買
cameo
|
~緣~ 發表於 18-8-11 16:47
我仔好鍾意食奶皇月餅一個人可以食一盒 之前買開x星佢都係一個人食曬不過X星近呢兩年差咗有陣怪 ...

我都係最愛奶皇呀,微波爐叮到微暖係勁香,好似食甜品咁,你個仔真識貨
~緣~
|
cameo 發表於 18-8-11 16:50
我都係最愛奶皇呀,微波爐叮到微暖係勁香,好似食甜品咁,你個仔真識貨:go ...

勞氣小妹
|
~緣~ 發表於 18-8-11 16:24
次次我都買唔到,想問食過嘅jm係咪真係咁好食 又或者有冇邊隻流沙月餅你哋覺得好食, 可以介紹畀我, 今年 ...

上年有親戚送左一個比我食
係好食但無講到咁誇張
我份人比較傳統都係鐘意食連蓉月餅多d
~緣~
|
勞氣小妹 發表於 18-8-11 16:56
上年有親戚送左一個比我食
係好食但無講到咁誇張
我份人比較傳統都係鐘意食連蓉月餅多d

蓮蓉我都鍾意食,不過我鍾意食奶皇多啲蓮蓉 就比較甜
cameo
|
~緣~ 發表於 18-8-11 16:58

我都鍾意蓮蓉呀,只食美心雙皇白蓮蓉,蛋皇有油、蓮蓉夠滑
millennia
|
上年bk 有位網友好好人咁賣左一張俾我自用,我覺得一般,唔算好好食
~緣~
|
cameo 發表於 18-8-11 17:02
我都鍾意蓮蓉呀,只食美心雙皇白蓮蓉,蛋皇有油、蓮蓉夠滑

唔好再講啦~我而家好想快啲有得食~
勞氣小妹
|
~緣~ 發表於 18-8-11 16:58

奶皇太甜所以一小舊已經好足夠
而家買蓮蓉我都係買低糖蓮蓉比自己食
~緣~
|
millennia 發表於 18-8-11 17:03
上年bk 有位網友好好人咁賣左一張俾我自用,我覺得一般,唔算好好食

睇電視見咁多人排隊,上bk有咁多人講點樣買唔到, 就係咁幻想係咪真係好食到要搶購
cameo
|
~緣~ 發表於 18-8-11 17:04
唔好再講啦~我而家好想快啲有得食~

重好講,係你挑起我條筋先㗎,我今年未食第一啖㗎
tsung
|
cameo 發表於 18-8-11 16:41
溫馨提示,除非好熟好熟嘅朋友,知佢公司代訂,否則唔建議網購月餅券,近年勁多假券!
...

謝謝提醒