新手買相機 求推介

BestHKMother
|
想影仔畢業相,及去旅行影風景,請推介! P. S. 以前只用過最簡單嘅儍瓜機咋
Jason1990
|
係咪要單反嗰啲?
BestHKMother
|
Jason1990 發表於 18-8-14 00:16
係咪要單反嗰啲?

係呀,但有啲驚唔識用
yangw
|
宜家來講性價比最高應該係 SONY A系列無反。有錢就上全畫幅A7系列 資金緊張就A6系列。 拍片影相都可以兼顧
sheep2
|
唔使單反,驚你嫌重,除非一心想玩到好PRO

買無反可以了,如SONY,OPL,FUJI
20jack09
|
Canon M50 kit or Fujifilm X-T100 kit
shirleyng817
|
如果買單反,係咪買full frame好啲?有邊啲推介?咁無反有無full frame?又有邊部推介?
ttkkhong
|
shirleyng817 發表於 18-8-16 09:36
如果買單反,係咪買full frame好啲?有邊啲推介?咁無反有無full frame?又有邊部推介? ...

暫時full frame 無反係得Sony A7系列
A7ii 而家2手價10k內,都幾扺玩
shirleyng817
|
回覆 ttkkhong 的帖子

唔該晒
vy20051126
|
ttkkhong 發表於 18-8-18 22:43
暫時full frame 無反係得Sony A7系列
A7ii 而家2手價10k內,都幾扺玩

想問下修讀緊剪片影相新手,應該買邊款牌子型號嘅單反好?thx!
ttkkhong
|
vy20051126 發表於 18-9-22 15:42
想問下修讀緊剪片影相新手,應該買邊款牌子型號嘅單反好?thx!

片真係無咩研究,幫你唔到
應該要揾d有4k拍片既機會好d?我估
vy20051126
|
ttkkhong 發表於 18-9-23 04:27
片真係無咩研究,幫你唔到
應該要揾d有4k拍片既機會好d?我估

好呀,唔該曬!