乙肝酵素過千有辦法降低嗎?

Mandy201610
|
想請教谷友,乙肝患者,卅歲開始食藥,食了三年左右,一直各指數都控制得好好。
最近半年,休息嚴重不足,而且常常忙記吃藥,一個月前照超聲波肝臟正常,但驗血卻發現酵素驟升,醫生督促一定要每天食藥,早幾日再驗,酵素不降反升至過千,公立醫院醫生很緊張,說提前下星期要再驗。
聽說如果繼續惡化下去,要吧抵肝,要吧最快半年便要走
請問繼續持續跟返每天吃藥有機會令肝臟變返正常嗎?除了多休息,還有其他方法有幫助嗎?
我明白問醫生是最直接的,但公立醫院醫生唔係話見就有得即刻見,話問就有得即刻問,希望有谷友能解答以上問題或作經驗分享,謝謝。
小軒軒
|
過千已經係慢性肝炎,要作息正常。。

唔好飲茶,唔好飲中藥

自己俾錢再驗血,真係要留意眼白有無黃,尿有無茶色
RT
|
関乎人命既事真係唔可以立亂教人,建議你不如花的錢搵專科醫生比意見好的
Mandy201610
|
回覆 小軒軒 的帖子

沒有吃中藥的習慣但多謝你提醒,這一年多確重拾飲茶習慣(之前戒了兩年)
眼同皮膚沒有冇黃,超聲波照肝都正常,但一直有吃materna, 所以大便和小便都比較深色,我試試完全停止服用會否淡起來。如果仍然深色,請問是否已經很嚴重

Mandy201610
|
回覆 RT 的帖子

會吧,很久以前有睇開的,但都想請教一下各谷友的經驗,是否還有機會康復,老實說,家中有老有嫩,點都擔心佢地的
小軒軒
|
Mandy201610 發表於 18-8-11 20:29
回覆 小軒軒 的帖子

沒有吃中藥的習慣但多謝你提醒,這一年多確重拾飲茶習慣(之前戒了兩年)

如果洗少少錢求安心,我會睇多個私家

浸會門診都有唔錯既醫生,收費合理
新人物
|
保重身體,記得跟足方法食藥!
spikenard
|
跟足食藥時間,每晚10點就訓,多菜少肉,做吓運動,我c6 食左1年藥,菌指數由高變為零

只要肯作出呢個改變一定有反個好身體
Mandy201610
|
回覆 小軒軒 的帖子

今日公立再抽血,看看結果如何,稍後會找以往跟開的專科醫生再檢查,謝謝你提供資料
Mandy201610
|
回覆 spikenard 的帖子

都希望嚴格食返藥同休息多啲會好轉,之前就係太忙忙到忘記食藥忘記休息,不過準時食藥都一個月,指數跌唔到,醫生先緊張,所以我都擔心,就上嚟找找同路人問意見。
spikenard
|
Mandy201610 發表於 18-8-13 14:29

都希望嚴格食返藥同休息多啲會好轉,之前就係太忙忙到忘記食藥忘記休息,不過準時 ...

早訓,好鬼重要,我另1朋友都有呢個情況,但佢反shift 菌指數長期高,難跌
Moti
|
小軒軒 發表於 18-8-11 19:34

唔好飲茶,唔好飲中藥

請問點解唔可以飲茶??飲茶傷肝的嗎?
Moti
|
Mandy201610 發表於 18-8-11 20:29
回覆 小軒軒 的帖子

你當初點解要戒茶呀?
sabun
|
Mandy201610 發表於 18-8-13 14:29

都希望嚴格食返藥同休息多啲會好轉,之前就係太忙忙到忘記食藥忘記休息,不過準時 ...

佢忘記吃了多天藥呀?
ching070707
|
我曾經肝酵素好高 成個人同頭皮都黃色,
住左成個月醫院 都無退 ,個醫生仲講笑 話我同指數同恆生指數一樣 升緊!
出院後 我就落左樓下睇中醫 飲左三次藥就搞好晒!
呢個中醫 已經唔係度 ,所以幫唔到你手。
但你可以叫朋友睇下中醫 ,但一定要同中醫師講 你情況!唔好隱瞞任何野。
另之前仁*有個專科 幾好 !可以睇
bbyou
|
小軒軒 發表於 18-8-11 19:34

唔好飲茶,唔好飲中藥

点解吾可以飲茶?
粒粒芝士
|
同問
sabun
|
ching070707 發表於 18-8-13 17:55
我曾經肝酵素好高 成個人同頭皮都黃色,
住左成個月醫院 都無退 ,個醫生仲講笑 話我同指數同恆生指數一樣 ...

你是甲肝?
sabun
|
bbyou 發表於 18-8-13 17:58
点解吾可以飲茶?

是否怕茶葉發霉?
cdn
|
過千不是慢性,是急性!