自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

dordorcat 發表於 18-8-14 18:07
咁e生叫你食藥個時有冇講幾時食? 最緊要有食就得! 不過好似見到上面post有jm講話食完野2個鐘後先食藥
...
無呀,從來都冇。。。
佢講entaxxxx嗰隻藥,唔知同唔同呢

禁止訪問

男爵府

Mandy201610 發表於 18-8-14 18:12
無呀,從來都冇。。。
佢講entaxxxx嗰隻藥,唔知同唔同呢

我同你唔同 應該都安全冇問題架

呢張leaflet我找唔到 可以search亞洲肝炎會睇下資料

別墅

dordorcat 發表於 18-8-14 18:20
我同你唔同 應該都安全冇問題架

呢張leaflet我找唔到 可以search亞洲肝炎會睇下資料
我食tenofovir呀

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

skylydorothy 發表於 18-8-14 15:52
大家都要加油!我就是幸運者之一啦!
我是18歲捐血時發現自己是乙肝帶病毒者,知道後唔開心咗一段時間,之 ...

「今年的抽血結果令我喜出望外,身體自己打贏了,將病毒清除哂,仲產生咗抗體啦」
sorry, jm介唔介意講你今年幾多歲?乜可以隔咗咁多年先至打贏產生抗體?我淨係聽過話感染之後短期內打贏唔到,產生唔到抗體既話,就會終身帶菌, 只係菌量多定少咁解,唔會消失㗎喎thanks jm

侯爵府

Mandy201610 發表於 18-8-14 18:33

我網上搵到的資料,希望幫到大家
www.hksh-hospital.com/pnewsletter/pdf/50.pdf
第24頁有資料:
Tenofovir 亦是治療乙肝的一線藥物,目前未有報告 指出病毒對其產生抗藥性。Viread®(Tenofovir Disoproxil Fumarate)可以空肚或飽肚服用,除常 見的頭痛及腸胃副作用外,較罕見的有骨骼問題及 影響腎功能。新配方Vemlidy®(Tenofovir Alafenamide)於2016年推出,臨床數據顯示 Vemlidy® 能更有效將藥物中的有效成份傳送到 肝臟細胞,並減低對骨骼和腎臟的影響。Vemlidy® 需飽肚服用,以便藥物吸收。

男爵府

Mandy201610 發表於 18-8-14 18:33

咁同我一樣 你臨訓前食呀 我都係咁食 餵細佬食奶 QE個個護士( 本來我唔諗住餵奶, 佢找左好多數據俾我睇 話食藥都冇問題) 我之前問過好幾個e生, 睇肝個護士都話呢隻冇問題餵奶!

別墅

hfl2000 發表於 18-8-14 19:33
我網上搵到的資料,希望幫到大家
www.hksh-hospital.com/pnewsletter/pdf/50.pdf
第24頁有資料:
謝謝呀,咁我唔使擔心撞食飯時間啦。
但我而家先知隻藥會影響腸胃,唔怪得我由陀仔前開始轉藥就成日痾,到而家都係咁,我仲以為陀仔同生產完之後腸胃弱,問醫生又話唔關事,又捉我驗大便,驗完又話無嘢唔知點解我成日痾,跟住無下文。。。

侯爵府

畀面勳章

hfl2000 發表於 18-8-14 19:12
「今年的抽血結果令我喜出望外,身體自己打贏了,將病毒清除哂,仲產生咗抗體啦」
sorry, jm介唔介意講你 ...

我就快35歲啦,我嘅感染係媽媽生我時給我的,我得知結果時都研究過點解,原來帶病毒者通常係成年後(約3,40歲時)會病發,咁身體就會有反應,一般就要靠藥物治療,但我就完全無任何徵狀,上一次抽血同今次抽血相隔咗年半,兩次都正常,但今次就HBsAg negative, HBe antibody positive, HBV DNA not detected,符合seroconversion,即是自己打贏咗,變成有抗體但不會傳染他人

別墅

dordorcat 發表於 18-8-14 19:55
咁同我一樣 你臨訓前食呀 我都係咁食 餵細佬食奶 QE個個護士( 本來我唔諗住餵奶, 佢找左好多數據俾我睇 ...
知道,咁明天改返臨瞓食,今日已經吃了。
你護士真好,從來冇人講過咁多嘢俾我知

侯爵府

skylydorothy 發表於 18-8-14 20:09
我就快35歲啦,我嘅感染係媽媽生我時給我的,我得知結果時都研究過點解,原來帶病毒者通常係成年後(約3,4 ...

我同你同年喎你又知係母胎感染既?bb果陣驗到?我係25歲大肚驗血驗到HBsAg positive,之後都無特別跟進/驗其他嘢既,只係話我bb出世要打多支針囉,跟住都一直無理,直至上年年尾我review保險買新嘢,多口同agent講返我大肚份驗血報告,咁就安排我驗血,先至第一次正式驗肝癌指數肝酵素之類,其實我都唔知d指數算唔算差...要否睇專科跟進?我拎份報告去睇家庭醫生嗌佢寫紙轉介排政府專科,佢又話唔需要貿貿然改變生活喎,唔肯寫紙俾我我本身係有地貧基因(18歲驗到有,但都無需食藥/覆診的),反而係鼻敏感我食咗10年藥到依家未斷過

侯爵府

畀面勳章

hfl2000 發表於 18-8-14 20:46
我同你同年喎你又知係母胎感染既?bb果陣驗到?我係25歲大肚驗血驗到HBsAg positive,之後都無特別 ...

只要妳了解乙肝係點傳染就會大約知道自己點感染到
無記錯除非ALT升高/有病徵,唔係嘅話照平常生活就得架啦

侯爵府

Mandy201610 發表於 18-8-14 20:06
謝謝呀,咁我唔使擔心撞食飯時間啦。
但我而家先知隻藥會影響腸胃,唔怪得我由陀仔前開始轉藥就成日痾,到 ...

咁你係咪食2016年新出果隻配方Vemlidy®(Tenofovir Alafenamide)?
資料話呢隻少d副作用喎....
但我問過相熟藥房朋友,佢話其實Tenofovir(舊配方)都算係半新藥,即係臨床研究報告都係呢十幾年內既事,長期食,會唔會有過往未喺人體發現既副作用呢.. 又真係唔可以100%講得實的...

侯爵府

skylydorothy 發表於 18-8-14 20:58
只要妳了解乙肝係點傳染就會大約知道自己點感染到
無記錯除非ALT升高/有病徵,唔係嘅話照平常生活就得架啦 ...

icic 其實咩途徑感染都唔重要啦,最緊要keep住平安,無病發係喎,你話睇資料話多數30-40歲病發而又無病徵(自己打贏咗都唔知),咁你驗到negative之前有無試過出現病徵?我其實唔係好明點樣病發又無病徵... “病發”乜唔係即係有好明顯既表徵/指數,要入醫院/食藥既程度,你先會知自己係病發咩?

侯爵府

畀面勳章

hfl2000 發表於 18-8-14 21:11
icic 其實咩途徑感染都唔重要啦,最緊要keep住平安,無病發係喎,你話睇資料話多數30-40歲病發而又 ...

無咩明顯病徵呀,平常生活,但湊兩個細路就真係日日都好攰囉,唔知算唔算病徵

侯爵府

skylydorothy 發表於 18-8-14 21:13
無咩明顯病徵呀,平常生活,但湊兩個細路就真係日日都好攰囉,唔知算唔算病徵
...

咁啱既,我都係成日都好攰,瞓極都唔夠咁,可能我都病發過好多次

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yuenloklok1 發表於 18-8-14 11:23
有機會自行產生抗體呢個對乙肝帶菌者嚟講係一個好消息.

應該會,因為我一直都無打過乙肝針

幾年前,諗住同老公一齊打乙肝針,驗到我有抗體。問醫生點解我會有,佢話應該曾中乙肝,自行排菌後有抗體

公爵府

hashtag影視迷勳章

sabun 發表於 18-8-14 09:47

咁妳有bb末呀?

我剛在政府驗血,肝酵素2xx, 血含菌量也多(唔記得幾多萬),醫生建議我天天抽血驗,但因明後兩天是假期,如要抽血就要即刻入院,我不想聖誕在醫院過醫生也明白,叫我星期四入院留醫做個詳細檢查。如這兩天有不舒服就即刻去急症室。我很擔心
其實我六月中身體檢查時,alt已超標,當時是84,只輕微超標,我就沒有理會。十月中因其他病看家庭醫生提及這事,他安排我再驗血,也只是88,跟著十一月中照ultrasound, 一切正常。
十一月尾因其他毛病看政府醫生,也抽血,原來的毛病無事,但醫生發現我alt超標,當時接近100,之後再抽了兩次血,以今次2xx最高。
很擔心,不平安的平安夜

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

Mandy201610 發表於 18-8-14 16:45
我第一次過千呀,之前最高百六已經開始吃藥啊

我係第一次捐血先知帶菌。。跟住過千酵素。。不過無食藥,只係3個月驗一次血。。2年後回落正常乙肝帶菌水平

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

新人物 發表於 18-8-14 15:18
去睇私家醫生寫轉介信,可以去政府度排專科,不過照超聲波都係出私家做好了,政府排幾年先照一次!
...

政府話我太穩定,唔會幫我排照肝

出去私家7xx

不過就4-6個月驗血

首頁

尾頁

跳至