韓國蟹膏係咪即係蟹子?

happycat55
|
今晚試大熱韓國蟹膏, C6猛話好鮮好味....甘我話買多幾罐比亞媽奶奶 . . . . .
佢即刻話呢D係蟹子黎乍, 唔係蟹膏, 平時佢買蟹都唔會要又冇味

甘其實係蟹膏定蟹子呢? 蟹膏有D好硬, 又D軟林林得黎又好貴, 佢咁講都有道理, 幾十蚊罐, 邊有蟹膏你食?
算死草
|
happycat55 發表於 18-8-11 19:31
今晚試大熱韓國蟹膏, C6猛話好鮮好味....甘我話買多幾罐比亞媽奶奶 . . . . .
佢即刻話呢D係蟹子黎乍, 唔 ...

有冇相?咩牌子?
happycat55
|
回覆 算死草 的帖子

香港最常見應該係尼隻:https://food.ulifestyle.com.hk/r ... F%E6%9C%89%E5%94%AE
我食嘅系最左那罐。
mmya
|
最緊要好味就得啦
happycat55    發表於 18-8-13 20:13
我要做媽媽
|
幾十蚊真係唔會靚得去邊。我都覺吖,有D蟹膏好硬,唔好食,軟既真係好食好多,既然要買,就買靚D,反正錢都係洗咗喇
算死草
|
happycat55 發表於 18-8-13 09:22
回覆 算死草 的帖子

香港最常見應該係尼隻:https://food.ulifestyle.com.hk/restaurant/news/detail/19708 ...

有成份睇呀!有d加左蟹肉,有d係100%蟹膏。韓國人話味似醬油蟹膏。
算死草
|
我要做媽媽 發表於 18-8-13 09:31
幾十蚊真係唔會靚得去邊。我都覺吖,有D蟹膏好硬,唔好食,軟既真係好食好多,既然要買,就買靚D,反正錢都 ...

可以邊到買到靚d?
happycat55
|
回覆 算死草 的帖子

我看過了, 寫住92%蟹膏. 但咩叫蟹膏呢? 我地心目中即係蟹黃, 但唸唸下果D似蟹子加味道. 雖然話好食就得, 有D覺得被騙咁羅.
BGCOME08
|
happycat55 發表於 18-8-13 20:16
回覆 算死草 的帖子

我看過了, 寫住92%蟹膏. 但咩叫蟹膏呢? 我地心目中即係蟹黃, 但唸唸下果D似蟹子加味道 ...

同你一樣,心目嘅蟹膏係蟹黃,蟹蓋入面黃色果D膏,點知响首爾買咗幾罐返黎,一打開都有被騙感……。都算幾十蚊啫,當買個知識。

食落(我覺得)跟本就係同屋企雪櫃入面樽炒送用嘅蝦醬一樣味。叫蟹醬就差唔多。
happycat55    發表於 18-8-14 11:46
happycat55    發表於 18-8-14 11:45
felicesmile
|

韓國罐裝蟹膏品種大多是松葉蟹, 蟹膏係綠色軟身喎…… 香港有標籤法, 佢罐有寫成份, 都會信佢係蟹膏嘅。
happycat55    發表於 18-8-14 11:47
happycat55
|
回覆 felicesmile 的帖子

我不肯定, 所以問下各位食神
如果真係蟹黃, 唔通松葉蟹D膏特別多? 所以咁平? 幾十蚊已經係運去外國賣嘅價, 响韓國應該仲平
HLDMaMa
|
回覆 happycat55 的帖子

喺韓國買都四拾幾伍拾蚊。
happycat55    發表於 18-8-14 16:28