仙姐,有事請教

cherrie221
|
請問大廈嘅私人設施(例如窗顏色,可唔可以裝鐵閘,喉管樣式等等)係咪係大廈公契可以查到?
Reminder
|
cherrie221 發表於 18-8-11 20:54
請問大廈嘅私人設施(例如窗顏色,可唔可以裝鐵閘,喉管樣式等等)係咪係大廈公契可以查到?
...

不一定在大廈公契中寫,可以在一般住戶守則中規定。
cherrie221
|
Reminder 發表於 18-8-11 20:55
不一定在大廈公契中寫,可以在一般住戶守則中規定。

我間屋二手嘅,揾唔到業主有留呢樣野比我
今日出海
|
...

問管理處
Reminder
|
今日出海 發表於 18-8-11 21:27
問管理處

對,有效率及負責任的管理公司應該派給每個新業主。
Poyau
|
通常係公契
新秦先生
|
其實你向管理處申請要裝置以上設備,就會得到答案. 除左管理處,仲有政府部門要突破,例如鋁窗要向屋宇署入則,鐵閘要做到符合消防條例等等.
新秦先生
|
新秦先生 發表於 18-8-12 00:38
其實你向管理處申請要裝置以上設備,就會得到答案. 除左管理處,仲有政府部門要突破,例如鋁窗要向屋宇署入則, ...
但當然, 一切以仙姐答案為準,我只係多咀講兩句,多謝收看!
cinda72.
|
...

緊係問管理處啦
cinda72.
|
老實,份公契水蛇春咁長,仲要唔肯定有冇寫係入面,除非係同管理公司或者法團有爭拗,點會去研究呢點?
係咪比管理公司要你拆野呀?
Wingwingm
|
新秦先生 發表於 18-8-12 00:39

咁我比個like你先
Kimiwiki
|

JD930
|
新秦先生 發表於 18-8-12 00:39

哈哈
cherrie221
|
感謝各位回覆