爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

準備換7人車, 唔知呢三部大家會㸃揀, 想聽下大家意見。

大宅

Previa 唔洗諗, 2018 仲用緊 2006 果代, 無出過新一代.

我都係會 perfer 日系車, 我會揀 Odyssey.

複式洋房

Mcmanaman 發表於 18-8-13 09:05
Previa 唔洗諗, 2018 仲用緊 2006 果代, 無出過新一代.

我都係會 perfer 日系車, 我會揀 Odyssey. ...

之前試咗 Sharan, 架車係扎實過Odyssey同靜啲。但見有好多Ching經驗話多嘢要整, 依家可能得 Odyssey 可揀。其實唯一concern係第三排無 isofix. 不過用番傳統過啲 car seat 應該問題不大。

大宅

mingchan2017 發表於 18-9-2 19:11
之前試咗 Sharan, 架車係扎實過Odyssey同靜啲。但見有好多Ching經驗話多嘢要整, 依家可能得 Odyssey 可揀 ...

想扎實想靜想有力, 緊係歐洲車啦.

JD930    發表於 18-9-12 14:42

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Mcmanaman 發表於 18-9-5 08:44
想扎實想靜想有力, 緊係歐洲車啦.

請問有冇邊款七人車推介 (有初生bb)? 不限Budget

複式洋房

JD930 發表於 18-9-12 14:43
請問有冇邊款七人車推介 (有初生bb)? 不限Budget

如果不限 budget, Benz V260 可考慮 或 volvo xc90. 始終歐洲7人車。不過 out budget 太多, 無去試車。

珊瑚宮

mingchan2017 發表於 18-9-12 18:54
如果不限 budget, Benz V260 可考慮 或 volvo xc90. 始終歐洲7人車。不過 out budget 太多, 無去試車。
...

前者試過... 老公麻麻地佢個外表
後者搵日去試試先

複式洋房

JD930 發表於 18-9-12 20:20
前者試過... 老公麻麻地佢個外表
後者搵日去試試先

v260 個樣真係差少少。volvo xc90 有同事揸過, 佢話超穩定扎實, 歐洲 suv 款 7 人, 我覺得佢都算靚個批。

珊瑚宮

mingchan2017 發表於 18-9-12 21:53
v260 個樣真係差少少。volvo xc90 有同事揸過, 佢話超穩定扎實, 歐洲 suv 款 7 人, 我覺得佢都算靚個批。
...

多謝推介 另外想問佢會好似audi/ vw個啲揸三四年就不斷有嘢壞嘛?

複式洋房

JD930 發表於 18-9-12 22:09
多謝推介 另外想問佢會好似audi/ vw個啲揸三四年就不斷有嘢壞嘛?
...

這個難比意见。因為自己都未揸高。不過聽其他ching講欧洲車普遍會維修貴啲。日本車就平啲。vw就擔心佢多嘢整, 最終無揀佢。

珊瑚宮

mingchan2017 發表於 18-9-13 21:41
這個難比意见。因為自己都未揸高。不過聽其他ching講欧洲車普遍會維修貴啲。日本車就平啲。vw就擔心佢多嘢 ...

係呀vw/ audi都係... 宜家老公揸緊audi都未夠三年已經每個月至少整兩次,好怕 等我再google下volvo啲車先

複式洋房

JD930 發表於 18-9-13 22:42
係呀vw/ audi都係... 宜家老公揸緊audi都未夠三年已經每個月至少整兩次,好怕 等我再google下v ...

每個月整兩次都真係好多吓。估唔到 Audi 車都咁大問題。

珊瑚宮

mingchan2017 發表於 18-9-14 06:41
每個月整兩次都真係好多吓。估唔到 Audi 車都咁大問題。

係呀壞完一樣轉個頭又搞另一樣,同埋佢漏偈油問題冇得解決,啲師傅同啲師兄都話呢隻車揸咁上下就會有咁情況

首頁

尾頁

跳至