刑事4,我竟然唔想子山揀返唐心

Wonderlady
|
雖然婉蘭有D煩,但真係同子山襯D吖嘛。
cattz288
|
Wonderlady 發表於 18-8-12 00:40

係!但無計
aliensss2008
|
唐心都唔知有乜好
除左有錢
da-rosette
|
頭先miss 左,即係子山最愛係唐心如呀?我仲以為佢一直都係鐘意阿man
cattz288
|
da-rosette 發表於 18-8-12 00:43
頭先miss 左,即係子山最愛係唐心如呀?我仲以為佢一直都係鐘意阿man

佢覺得timing唔啱啫!明明係鍾意man多d
wannahappyday
|
婉蘭今集好灑脫,拎得起,放得底
Wonderlady
|
wannahappyday 發表於 18-8-12 00:48
婉蘭今集好灑脫,拎得起,放得底

其實安排婉蘭喜歡豪哥都啱,不過真係唔襯。
nsychristy
|
aliensss2008 發表於 18-8-12 00:42
唐心都唔知有乜好
除左有錢

角色係開朗、能幹有學識、有生活品味、有d 任性、靚,表現唔到係演員既問題。

子山開頭心動同後來拍拖既時候,劇情(扣除演員因素),同唐心一齊係開心好多好多架

啊 man 可憐善良、沉悶沉重,子山從來放唔低,但佢係獄中夠決絕,子山都係灰完先同唐心一齊

以真實既人性黎講,子山係出事前臨崖勒馬、雖然陰差陽錯俾啊 man 誤會左,係啊 man 決絕下、都等左排先接受唐心,真相厘清之後,無拖泥帶水係啊 man 同唐心中間搞到好 messy,呢個時候佢回頭仲衰過唔回,到唐心死左,佢都無即刻接受返啊 man。喜不喜歡無得 judge, 點處理就有喇,佢叫處理得好好

講衰,係唐心衰,因為佢無朋友之義,太愛自己,而啊man 就太唔愛自己了,但呢位女子無拖泥帶水,又 forgiving,件事無核突到盡,全靠子山同啊 man.

雖然愛無先後,但男人一街都係,我點喜歡都唔會同朋友的男人越界。
MACY姐姐
|
nsychristy 發表於 18-8-12 01:03
角色係開朗、能幹有學識、有生活品味、有d 任性、靚,表現唔到係演員既問題。

子山開頭心動同後來拍拖既 ...

結局有無同蛇一起。好想佢地一起
MACY姐姐
|

ME2
nsychristy
|
MACY姐姐 發表於 18-8-12 01:07
結局有無同蛇一起。好想佢地一起

無講實但佢地既意向都係丟淡唐心件事再睇下點(即係一齊返)
longyiuma
|

x2
知道唐心會死 開心左
Wonderlady
|
nsychristy 發表於 18-8-12 01:14
無講實但佢地既意向都係丟淡唐心件事再睇下點(即係一齊返)

吓,唐心原來會死?

真係完全唔記得
|
longyiuma 發表於 18-8-12 01:15
x2
知道唐心會死 開心左

全套戲最令人振奮的一集
Carriegerrard
|
早幾集睇到man出獄後終於喺街撞返子山
我睇到眼濕濕好心酸
覺得man好慘
咩都收埋喺心度
如果當初佢有同子山講佢見到子山同唐心擁抱
可能結果會唔同
nsychristy
|
Carriegerrard 發表於 18-8-12 01:23
早幾集睇到man出獄後終於喺街撞返子山
我睇到眼濕濕好心酸
覺得man好慘

所以呢位自卑心軟柔弱既女子其實十分倔強。
Smallraindrop
|
longyiuma 發表於 18-8-12 01:15
x2
知道唐心會死 開心左

|
nsychristy 發表於 18-8-12 01:03

子山開頭心動同後來拍拖既 ...

阿man 既家庭背景影響得佢好深
令佢好自卑覺得不應被愛
你講得岩
佢唔夠愛自己
而且佢太多包袱
又收收埋埋好倔強
同佢一齊係會有一定壓力

而唐心就比較勇於表達與追求所愛
可能對身邊既人來講比較易相處同易接受
但我對佢係山頂果一幕好憤怒
根本一早就吼住朋友個男朋友!

phoebebbc
|
係,我都唔想佢揀唐心
nsychristy
|
aliensss2008 發表於 18-8-12 01:27

阿man 既家庭背景影響得佢好深

Given 我類似的家庭背景同心理狀況我睇佢真係睇到好傷心,唔係男人同朋友一齊左,係唔愛自己大愛人既下場、total loss 既迷惘同心酸

當我退出自己啊媽既苛索好多旁人都覺得我唔岩
先唔講我本人既感受同將來,對於一個情感極端既無底洞家長(對應返啊 man 既爸爸),keep 住有人俾佢做浮木佢只會永遠都企唔返起身,越做越錯。