跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位好,請問有冇媽媽係澳洲,爸爸一個人搵錢既,咁係咪得仔女可以扣稅,媽媽唔做野都冇得扣免稅額?準備下年過去,老公而家有份工向澳洲,稅後我見個人免稅額扣完即係得返每個星期約1000澳紙用(未生小朋友,準備去左澳洲就生)
又要租屋又盛,我覺得好似最後會冇錢儲,由於唔係pr,又想儲多少少錢for 應急or買樓,個個月洗乾洗淨覺得好冇安全感呀。。。。又唔想下下靠以前向香港儲落果少少錢
煲左好耐ato...好似老婆扣得2千幾蚊稅???

大宅

回覆樓主

澳洲無子女或partner免稅㗎喎,報稅從來都係獨立,共同資產就報一半。

只係有仔女而又係single income 就有啲資助

公爵府

blueOwO 發表於 18-8-12 02:39
各位好,請問有冇媽媽係澳洲,爸爸一個人搵錢既,咁係咪得仔女可以扣稅,媽媽唔做野都冇得扣免稅額?準備下 ...

澳洲報税系個人計,冇父母/子女/夫妻免税額呢d。所以,系澳洲,2个人50k each 好过一個人揾100k的。

如果你老公除税后一星期约1000 澳紙,而你又冇工作,生b后就可以立即申請family tax benefit。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

複式洋房

Mrs.Kangaroo 發表於 18-8-12 12:35
澳洲報税系個人計,冇父母/子女/夫妻免税額呢d。所以,系澳洲,2个人50k each 好过一個人揾100k的。

如果 ...

如果只係工作簽證係咪都可以申請呀? 謝謝

好慘呀 想單職家庭但冇得家庭一齊報稅 ,香港既合併報稅真係好好。。。

公爵府

blueOwO 發表於 18-8-12 20:48
如果只係工作簽證係咪都可以申請呀? 謝謝

好慘呀 想單職家庭但冇得家庭一齊報稅 ,香港既合併報稅真係好 ...

以我所知,工作簽证糸連最基本的medicare 也沒有的,我估family tax benefit 都沒有。

仲有,如果你冇medicare cover, 生仔好貴。你再check 下。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

複式洋房

Mrs.Kangaroo 發表於 18-8-12 20:58
以我所知,工作簽证糸連最基本的medicare 也沒有的,我估family tax benefit 都沒有。

仲有,如果你冇med ...

我係諗住返香港生囉,係扣稅真係好甘

首頁

尾頁

跳至