白痴遊深圳~請指教~

龍山仔仔
|
十年來第一次番深圳玩,兩日一夜,打算去下海底撈之類~應該搭的士由酒店去食~

請問付錢有什麼要留意?我只有支付寶HK,內地用到嗎?帶張銀聯信用卡?

請指教~
JFNL
|
我全程用現金可以喎
wcpcelia    發表於 18-8-13 17:50
lam133
|
龍山仔仔 發表於 18-8-12 08:08
十年來第一次番深圳玩,兩日一夜,打算去下海底撈之類~應該搭的士由酒店去食~

請問付錢有什麼要 ...

香港支付寶同微信用唔到
ddkaka
|

要用大陸支付寶,dl個App做認證後,入人民幣入餘額就用得,增值可以上fb呢間,唔駛手續費

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
龍山仔仔
|
JFNL 發表於 18-8-12 08:16
我全程用現金可以喎

的士是收現金?
Honey
|
龍山仔仔 發表於 18-8-12 08:42
的士是收現金?

可以
bosch
|
舊年我遊深圳等地, 只係用現金. 搭地鐵, 的士, 同埋酒店幫我call 車都係用現金.

總有遊客冇支付寶既...
BBG520
|
坐地鐵都好方便,海底撈要5點前去,過咗5點好多人排隊架
mandy952
|

深圳仲有好多地方收現金,放心,返大陸必須裝個高德地圖app
龍山仔仔
|
mandy952 發表於 18-8-12 09:01
深圳仲有好多地方收現金,放心,返大陸必須裝個高德地圖app

多謝提醒~
龍山仔仔
|
BBG520 發表於 18-8-12 08:59
坐地鐵都好方便,海底撈要5點前去,過咗5點好多人排隊架

我地打算4:30去~
龍山仔仔
|
bosch 發表於 18-8-12 08:58
舊年我遊深圳等地, 只係用現金. 搭地鐵, 的士, 同埋酒店幫我call 車都係用現金.

總有遊客冇支付寶既... ...

係啊!無「八達通」搭內地地鐵!
mandy952
|
龍山仔仔 發表於 18-8-12 09:08

買飛
andyman
|
龍山仔仔 發表於 18-8-12 09:08

地鐵裏有機賣深圳通,好多款式, .最平好似30元.
andyman
|
深圳通30元係貴左少少, 但搭地鐵有九折, 巴士有8折, 長途巴士就七折.
katie0921
|
andyman 發表於 18-8-12 09:54
地鐵裏有機賣深圳通,好多款式, .最平好似30元.

買張咭30元,有儲值嗎?
andyman
|
katie0921 發表於 18-8-12 13:55
買張咭30元,有儲值嗎?

沒有的, 30元是卡費.需要充值.
rainiemama
|
有WeChat就係WeChat下載深圳地鐵e出行 搭地鐵好方便,好似有折!都係微信比錢!
ddkaka
|
rainiemama 發表於 18-8-12 15:07
有WeChat就係WeChat下載深圳地鐵e出行 搭地鐵好方便,好似有折!都係微信比錢!
...

知唔知「深圳e出行」可唔可以搭巴士呀?
rainiemama
|
ddkaka 發表於 18-8-12 15:16
知唔知「深圳e出行」可唔可以搭巴士呀?

未試過,應該唔可以,如果你搭巴士咁你就要下載另一個 app 「深圳通」 都可以WeChat比錢