親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

jcctiu 發表於 18-8-14 06:57
我覺得六七月去東北不是最好的時候, 沒有雪, 沒有燈飾, 沒有櫻花, 沒有楓葉, 沒有祭典, 沒有花火, 就算要 ...

咁應該八月去會比較多祭典活動?我只是初步計劃,連書都未睇!去得大城市多,反而喜歡小城市的悠閒
I 大蚊豬   

伯爵府

fionlei88 發表於 18-8-14 23:12
咁應該八月去會比較多祭典活動?我只是初步計劃,連書都未睇!去得大城市多,反而喜歡小城市的悠閒 ...

東北的祭典全都集中在8月1-7日這個星期, 也因為如此, 酒店會非常緊張, 如出年有心去, 現在就要先BOOK酒店, 否則之後貴到不願意去.

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

jcctiu 發表於 18-8-14 23:32
東北的祭典全都集中在8月1-7日這個星期, 也因為如此, 酒店會非常緊張, 如出年有心去, 現在就要先BOOK酒店, ...

多謝你嘅意見
I 大蚊豬   

男爵府

jcctiu 發表於 18-8-14 23:32
東北的祭典全都集中在8月1-7日這個星期, 也因為如此, 酒店會非常緊張, 如出年有心去, 現在就要先BOOK酒店, ...

東北未去過,好想去,春夏秋冬也有不同靚絕美景,希望能有機會去。舊年我跟樓主的行程去河口湖住了3日2夜,好正。

jcctiu    發表於 18-8-16 05:59

琥珀宮

回覆 jcctiu 的帖子

謝謝分享靚相

大宅

樓主你好, 你個POST真係好正, 資料都好詳盡。
我都係計劃緊2019年去東北, 3/8-11/8.
但我會帶我個小朋友9歲去.
你覺得帶小朋友去東北玩, OK嗎?
定還是留返係東京郊區玩(例如去河口湖, 輕井澤等等)?

我而家心大心細中.

伯爵府

小豬小姐~ 發表於 18-8-27 15:38
樓主你好, 你個POST真係好正, 資料都好詳盡。
我都係計劃緊2019年去東北, 3/8-11/8.
但我 ...

東北比較少樂園這類適合小朋友的景點, 有的都只是一些親子景點如小岩井農場, 但你假期去到11號, 可以安排頭幾天上東北看祭典, 尾幾天出番東京主要玩樂園, 反正7號以後, 大部份東北祭典也會完結.

我這個Trip都是先讓亞仔玩了兩整天八景島和台場的Teamlab borderless和Jopolis, 才上東北看祭典.

琥珀宮

jcctiu 發表於 18-8-13 00:38
1/11 (三)Route : 青森 8:22 -> 8:26 新青森 8:37 -> 9:42 盛岡 12:45 -> 13:15 小岩井農場 15:40 -> 16:1 ...

話十月尾東北四五點已天黑,請問是否已看不到郊外景色?

伯爵府

木土土 發表於 18-8-28 08:32
話十月尾東北四五點已天黑,請問是否已看不到郊外景色?

四點前太陽便下山, 所以想影靚相最好趕在三時半前, 基本上五點鬆啲天就黑齊. 玩這邊我自己習慣會6點起身, 7點幾出發, 5點後就不玩室外, 8點幾返酒店瞓覺, 和玩東京很不同.

大宅

jcctiu 發表於 18-8-28 07:07
東北比較少樂園這類適合小朋友的景點, 有的都只是一些親子景點如小岩井農場, 但你假期去到11號, 可以安排 ...

多謝你回覆呀...我就好好咁參考下....
確實自己一直心大心細唔知點咁...
又想睇景又怕悶親小朋友..

咁我PLAN下先~
而家都睇定明年暑假機票, 捕住佢幾時開賣....

伯爵府

小豬小姐~ 發表於 18-8-29 15:58
多謝你回覆呀...我就好好咁參考下....
確實自己一直心大心細唔知點咁...
又想睇景又怕悶親小朋友..

如果有心去東北, 現在要開始BOOK酒店先, 否則越遲可能越貴. 前年十一月我已想PLAN舊年暑假去看祭典, 但看到酒店的價錢就打消了念頭, 所以今次的幾百蚊一晚的酒店都是上年八月BOOK.

男爵府

感謝樓主分享相片, 好靚好精彩!!!

我早幾年係10月尾去東北, 奧入瀨真係好靚好仙景FEEL!
我好鍾意青森, D金星蘋果又平又大又好食!!!!!
仙台牛舌又係勁好食~~

伯爵府

C.yan110 發表於 18-9-12 17:07
感謝樓主分享相片, 好靚好精彩!!!

我早幾年係10月尾去東北, 奧入瀨真係好靚好仙景FEEL!

十和田湖, 奧入瀨溪流秋天去過兩次, 兩次都好靚.

男爵府

jcctiu 發表於 18-9-13 00:36

請問樓主有去過五色沼嗎? 是否秋天去比較靚? 謝謝!

伯爵府

jcctiu 發表於 18-9-13 00:36

考令令 幾月去?我打算換下年去!

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

伯爵府

C.yan110 發表於 18-9-13 10:37
請問樓主有去過五色沼嗎? 是否秋天去比較靚? 謝謝!

五色沼我也去過兩次, 這裡是福島縣的紅葉勝地, 當然是秋天來最適合. 這裡的湖水多數是藍或綠色, 襯起火紅的楓葉非常之美麗, 如果去東北賞楓不來這裡是損失.

去開五色沼不妨考慮玩埋會津地區, 今次我就安排了兩天遊, 住會津若松, 第一天早上先去玩五色沼和附近行山徑, 另外坐巴士遊了檜原湖一週, 旁晚就去喜多坊食拉麵. 第二天一早坐會津鐵路去另一冷門紅葉勝地塔崖(非常值得去, 不過最好下午才去, 陽光會靚一點), 跟住去福島縣另一熱門景點大內宿, 有人稱這裡為東北白川鄉, 下午回會津若松行市區, 會津若松城也有不少火紅楓樹.

以上兩天行程, 一張2670YEN的會津週遊卡全包兩天所有會津和五色沼地區的JR, 私鐵, 巴士, 週遊巴士費用, 非常之抵用, 我行程起碼慳了一半車費.

伯爵府

hennyyoyo 發表於 18-9-13 12:02
考令令 幾月去?我打算換下年去!
十和田湖,奥入瀨溪正路十月尾去最適合,蔦沼,八甲田山就要再早一點,我去的時候,八甲田山脚已下大雪,上不到山,茑沼的火红秋色也褪去了大半。

伯爵府

jcctiu 發表於 18-9-14 08:07
十和田湖,奥入瀨溪正路十月尾去最適合,蔦沼,八甲田山就要再早一點,我去的時候,八甲田山脚已下大雪,上 ...

謝謝!

男爵府

jcctiu 發表於 18-9-14 07:12
五色沼我也去過兩次, 這裡是福島縣的紅葉勝地, 當然是秋天來最適合. 這裡的湖水多數是藍或綠色, 襯起火紅 ...

多謝樓主的回覆和推介, 我一定會去見識下~ ^^
樓主係東北達人呢~ 哈哈!

我都去過日本唔同地方, 始終最喜歡東北(尤其青森), 雖說交通冇咁頻繁便利, 但感覺很舒服!!!
可惜上次去田澤湖落雨, 未能見到清澈的湖面.
另外, 因時間關係都係行左一陣抱返溪谷咋, 但個度都好靚!! 所以一定要再去!! ^^

首頁

尾頁

跳至