受唇炎困擾ge朋友入黎分享下

moandyan
|
我唇炎已經一年,無好過,睇中醫無用。只有西醫藥膏先好少少,用耐左又係無效,晚晚刷牙洗面後都痕到死,唇又出水。如果大家都係有唇炎可以一齊分享下,有咩方發可醫好佢。首先我想問下大家用邊隻牙膏會唔刺激到唇架?我次次刷牙都好痛苦(emoji)
Queenie_yy
|
我都係啊,刷牙或者食到是油就會好痕,唯有不停搽唇膏了
一三一四
|
moandyan 發表於 18-8-12 09:06
我唇炎已經一年,無好過,睇中醫無用。只有西醫藥膏先好少少,用耐左又係無效,晚晚刷牙洗面後都痕到死,唇 ...

我都有唇炎三年了,不過呢度有個jm介紹左隻潤唇膏比我,可以舒緩到,依家雖然有時會痕,但好好多了
raven
|

啊! 咁慘!! 我未試過唇炎, 有無用下花士令呀? 用得藥膏多, 會唔會巳經無用?
貓頭雀
|
是否唇瘡? 本也深受困擾。
試過一次發作 ,我好嬲,本著你唔死就我死的決心 ,吱啊吱,吱左一粒好硬,白色透明的東東出來,就無再出過唇瘡了。
Yanyan0904
|
可以試下打生蛇針,生唇瘡同生蛇既原理一樣
moandyan
|
一三一四 發表於 18-8-12 10:36
我都有唇炎三年了,不過呢度有個jm介紹左隻潤唇膏比我,可以舒緩到,依家雖然有時會痕,但好好多了
...

我見到有人介紹Li 隻,仲有咩好推介?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
一三一四
|
moandyan 發表於 18-8-12 11:25

呢隻我試過,都好好,第一年開始唇炎就用佢,回購了四五支,之後有jm介紹了另一支,更好用,普通屈臣氏有售
二世龜
|
我有支bonjela

可免費送出(限某d地鐵站交收)
miu610
|
其實唇炎要搵返用咩產品出事先得。
好似我自己係唔用得shiseido, bobbi brown既唇膏。 曼秀雷敦有幾款潤唇膏都唔得。
之後睇醫生, 醫生叫嗰排用vaseline.
好返之後再換新唇膏潤唇膏, 都花左好多錢先搵工自己用到的牌子
小花媽咪
|
各位,我阿女有唇炎,
可否介紹係街買到的潤唇膏?
謝!
moandyan
|
一三一四 發表於 18-8-12 11:34
呢隻我試過,都好好,第一年開始唇炎就用佢,回購了四五支,之後有jm介紹了另一支,更好用,普通屈臣氏有 ...

請問係邊隻?
艾妃
|
我斷斷續續有2年,好辛苦,乜中西醫都睇過都唔得,以上所講既揸咗都唔得,最灰嗰陣決定乜都唔搞,揸凡士林算,點知好返咗
moandyan
|
仲有我發覺每次經期前都會特別嚴重,勁甩皮
moandyan
|
艾妃 發表於 18-8-12 18:28
我斷斷續續有2年,好辛苦,乜中西醫都睇過都唔得,以上所講既揸咗都唔得,最灰嗰陣決定乜都唔搞,揸凡士林 ...

我凡士林都唔得,覺得好(那)。食GNC 維他命B雜都試過,無咩用
二小姐
|
睇完醫生好返
返發初起時用有Royal jelly 成份護唇膏就無事
Ashleycorina
|
我唇炎已經一年,無好過,睇中醫無用。只有西醫藥膏先好少少,用耐左又係無效,晚晚刷牙洗面後都痕到死,唇 ...

Iherb 有d好mild的可以用,我用過一種new Zealand 出勁mild的herbal toothpaste ,(但唔記得邊度有機店買)。
我之前試過咀咁樣,我晚晚用olive oil +coconut sugar 當lip mask ,用左幾晚好左
wcpcelia    發表於 18-8-30 11:10
Yukyuk
|
Yanyan0904 發表於 18-8-12 11:15
可以試下打生蛇針,生唇瘡同生蛇既原理一樣

Q:「蛇針」可治療生蛇或預防生水痘?

A:不可以。蛇針是用於預防「生蛇」,患者需服用抗病毒藥物,一般療程需時一星期。

食用Clove extract 也可以幫到手。

callmebabe
|
moandyan 發表於 18-8-12 11:25

呢隻唔得,要用適患療。好細支同好貴下,不過好有效。都係好耐之前有人介紹。你去藥房買支試下
Koalahung
|

親人有一段時間患上唇炎,反反覆覆睇西醫食葯就好番,之後又番發,再睇中醫,有葯食就無問題,一無食葯又再發唇炎,後來試食B雜,日日食一粒,終於無再番發,兼且人都精神左。