大家認為作為男友/老公 , 應該要付責幾多支出

hebesiu
|
假設大家都係一般打工仔 , 收入 3 萬 , 都要養自己家

呢排睇情愛版 , 好多人都因為自己男友/老公同自己計較金錢 , 而分開

大家認為點先適合 , 一人出一半 ?

wonderful506
|
hebesiu 發表於 18-8-12 12:13

無計,兩公婆計咩
ix54037
|
50/50
Poyau
|
wonderful506 發表於 18-8-12 12:14
無計,兩公婆計咩

crystal媽咪
|
睇大家收入,都未必一定係每人一半。
除咗錢,付出時間、心機都緊要
岚月亮
|

我收入高過老公好多,家庭支出亦係我付出較多。無問題喔
LokYauYau
|

我一向奉行AA,自己支出自己俾,論男友或老公,但又不會次次計足每份支出食飯一定要除二。例如,一齊食飯,可以你請一餐我請一餐我都ok
QY08040408
|
要睇埋每個人嘅性格……睇下對方捨唔捨得
Kikoabc
|
我同老公收入差唔多,屋企開支大概佢6我4
olkan
|
大家收入一樣,在家庭支出應該一樣吧!兩公婆唔計得咁多,除非對方成日唔出錢,咁實有微言。
無話可說
|
男既交租供樓係基本,其他就是但啦,一齊生活唔應該太計較
spikenard
|
2公婆冇計,男友就唔同,aa
做個靚太
|
其實無絕對,兩公婆自己傾嘅,最梗大家共識一致,傾掂數,各自負責任,就無問題~
不過公海大把女強人喎
rachel0316
|

甘大家傾
通常搵多d果個比多d
TATEYAMA
|
揾個大方既老公好緊要!
Jane1983
|
只要對方唔係縮骨男,唸住痴你的話,其實兩公婆唔會太計較。
BBJOJO
|
ix54037 發表於 18-8-12 12:15
50/50

|
夾米落鑊,無計
kakakwok716
|
冇計喎,結婚前,食飯多數男俾,我間唔中俾,對方已經好開心
宜家結左婚都冇咩計,旅行多數我買機票訂酒店,其他老公俾
good_pig
|

冇一定架wo...

未結婚唔好睇咁多果版啦...呢度女人多...現實同佢地講一定有出入