香港變啦.連電影講歷史都唔可以配字幕

一夜傾情
|
香港保衛戰電影無配中文字幕疑驚鼓吹戀殖 電檢部門解畫

講述二次世界大戰時期「香港保衛戰」的電影《1941的聖誕》,將於本月下旬在香港電影資料館電影院上映,電影導演Craig McCourry在fb確認,收到香港電檢相關部門通知,影片不能配以任何字幕,他對相關部門完全沒有解釋原因表示驚訝。有網民明言沒有中文字幕可能會看不懂,不明白為何中文字幕不可以展示,另有網民直指當局此舉是「驚人鼓吹戀殖,又一太監思維(自閹/迎合上意)」,不少人留言稱會入場買飛,以示支持。
https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20180811/58549955

愈黎愈恐怖.字幕都唔比配.咁以後可能連睇都唔比睇
其實佢係一步步侵犯緊香港既價值
一夜傾情
|

依家某一個國家一步步侵犯緊香港
我地可以點?連電影都唔比配字幕
下一步當然就係一有2戰歷史就唔比你睇
邊可以咁?
Protea
|
咪解釋左原本送檢的電影不含字幕, 要係獲核準之後加字幕就要再送檢架啦!
newinewi
|
睇第一二個帖,都覺得點解不能加字幕,似乎不好。

睇第三個帖,原來又合理。到底係官方無理。抑或片方故意誤導,引起話題?
kit_takako
|
其實以前香港電影都冇字幕架喎
Poyau
|
有心良苦 學好外語
Miccchellle
|
外國睇戲都冇字幕架
kenshiro18
|
Protea 發表於 18-8-12 13:25
咪解釋左原本送檢的電影不含字幕, 要係獲核準之後加字幕就要再送檢架啦!
...

d 人係cut 一段就作文ga la
智力有問題果d就信嗮
kenshiro18
|
newinewi 發表於 18-8-12 13:30
睇第一二個帖,都覺得點解不能加字幕,似乎不好。

睇第三個帖,原來又合理。到底係官方無理。抑或片方故意 ...

咁樣可以免費宣傳
laiyee6121
|
Poyau 發表於 18-8-12 13:33
有心良苦 學好外語

angelacch
|
Protea 發表於 18-8-12 13:25
...

咁就要睇係唔係所有外國影片都係咁嘅規定喇,如果一樣就公平囉
Poyau
|
laiyee6121 發表於 18-8-12 14:04

有助學外語呢様真 因有字幕不其然會睇
luvkaka
|
一夜傾情 發表於 18-8-12 13:10
依家某一個國家一步步侵犯緊香港
我地可以點?連電影都唔比配字幕
下一步當然就係一有2戰歷史就唔比你睇

某一個國家是指?
Protea
|
angelacch 發表於 18-8-12 14:09
咁就要睇係唔係所有外國影片都係咁嘅規定喇,如果一樣就公平囉

真是如果有, 會被搵到的
|
一夜傾情 發表於 18-8-12 13:09
香港保衛戰電影無配中文字幕疑驚鼓吹戀殖 電檢部門解畫

講述二次世界大戰時期「香港保衛戰」的電影《1941 ...

毒果?

算把啦
弱智人士才信
rabbit75
|
如果一套戲審批完成後
突然要加幾場戲
嗱!唔好講幾場
加一幅圖咁大把
咁大家認為要如何處理?
|
kit_takako 發表於 18-8-12 13:30
其實以前香港電影都冇字幕架喎

以前? 幾耐之前?黑白片年代?
|
Miccchellle 發表於 18-8-12 13:34
外國睇戲都冇字幕架

但呢度係香港喎
millennia
|

睇晒成篇報導,解釋得好清楚點解無字幕,樓凶主你係唔係睇晒成篇野都係覺得好恐怖?

Quoted from 蘋果日報

電影、報刊及物品管理辦事處發言人回覆指,根據記錄,電影「Christmas at the Royal Hotel」曾將不含字幕的版本送檢並已獲核准,該電影的核准證明書亦清楚說明這一點。處方早前曾接獲有關人士的查詢並已解釋如欲播放含有字幕的版本,需將有字幕的版本送檢。

處方強調檢查監督根據《電影檢查條例》處理電影檢查的申請,條例並無條文禁止上映電影包含字幕。個別在公眾地方放映的電影是否包含字幕屬送檢人士的決定。處方又指就字幕而言,檢查重點是用字,例如字幕當中是否有粗俗用語。電影檢查監督發出的核准證明書會訂明個別送檢的電影是否包含字幕。如有關人士原本獲核准的電影不含字幕,但其後改變主意放映有字幕的電影,便需將含有字幕的版本送檢。

ddkaka
|
millennia 發表於 18-8-12 14:30
睇晒成篇報導,解釋得好清楚點解無字幕,樓凶主你係唔係睇晒成篇野都係覺得好恐怖?

毒果引導之下,毒果粉日日都幻想被迫害,所以解釋咗都冇用