懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

月期間中午食外賣,或自己炒送。會不會影響坐月?。。家人幫5到照顧b,只可以晚上果餐幫煮飯。c6要翻工。。陪月餐又說太貴

子爵府

Yam0313 發表於 18-8-12 14:17
坐月期間中午食外賣,或自己炒送。會不會影響坐月?。。家人幫5到照顧b,只可以晚上果餐幫煮飯。 ...

到時瞓都無得瞓,好難煮喎,只可以叫月子餐

象牙宮

坐月期間中午食外賣,或自己炒送。會不會影響坐月?。。家人幫5到照顧b,只可以晚上果餐幫煮飯。 ...

B自己喂奶,沖涼? 

坐月是多休, 但不是24小時一路睡的。又不是豬。
可買月子餐。 自己蒸熱/煮熱/叮熱。 外賣
你會不會吃那么多? 不宜吃得过饱

月子期饮食禁忌
忌滋补过量
忌过早节食
忌多吃味精
忌久喝红糖水
忌吃油条
忌饮用茶水
忌吃辛辣温燥食物
勿食生冷坚硬之物

四季进补有所不同
春——蔬菜为主
夏——慎食冷生
秋——煲汤佳季
冬——荤素相间

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆樓主:

揾間平少少月子餐,坐月最好少勞動。

洋房

musiccisum 發表於 18-8-12 16:55

到時瞓都無得瞓,好難煮喎,只可以叫月子餐

c6說月子餐貴,所以食物佢準備,叫我自己中午煮

洋房

333s 發表於 18-8-12 17:30
B自己喂奶,沖涼? 

餵人奶,沖涼c6負責

洋房

kaobebe 發表於 18-8-12 17:42
揾間平少少月子餐,坐月最好少勞動。

諗緊定係中午食外賣

子爵府

Yam0313 發表於 18-8-12 21:31
c6說月子餐貴,所以食物佢準備,叫我自己中午煮

咁佢番黎有排洗野喎,我上次坐月就係咁,最後有時開罐頭食,有時一日食得一餐

別墅

回覆樓主

我現在坐月中,我有家人幫煮食,洗野!我餵人奶+奶粉一餐都辛苦到想死!無時間瞓!所以如果無人幫呢件事好辛苦同無乜可能做到!大家加油!

大宅

dwarf2234 發表於 18-8-12 22:28
我現在坐月中,我有家人幫煮食,洗野!我餵人奶+奶粉一餐都辛苦到想死!無時間瞓!所以如果無人幫呢件事好 ...

我認同你既講法,因為我都坐緊月,有媽媽同老公幫手,我都覺得搞唔掂,我都係餵人奶加奶粉⋯⋯無論你埋身定泵奶都佔你好多時間。媽媽淨係煮三餐都要用全日時間,老公負責家務同做呀四,自己間唔中都要落手換屎尿片,仲有時要番健康院,無咩時間休息坐月好辛苦

別墅

大安哥 發表於 18-8-12 23:19
我認同你既講法,因為我都坐緊月,有媽媽同老公幫手,我都覺得搞唔掂,我都係餵人奶加奶粉⋯⋯無論你埋身 ...

同路人呀!我地仲要挨唔住兩公婆病埋,我生咗3日開始病,都無時間休息,但仲要照顧bb ! 所以真係辛苦到唔識講呀!我覺得已經有好多日無瞓過!

複式洋房

回覆樓主

自己出錢訂月子餐啦;連瞓覺都冇時間呀。
買外賣係冇辦法中既辦法 。重要薑水沖涼。
冇好好坐月,之後d醫藥費係返度。

洋房

musiccisum 發表於 18-8-12 21:49
咁佢番黎有排洗野喎,我上次坐月就係咁,最後有時開罐頭食,有時一日食得一餐
...

c6說佢洗我都無法

子爵府

Yam0313 發表於 18-8-13 16:41
c6說佢洗我都無法

咁你講定佢知放工番黎要幫bb沖涼,洗奶樽,洗碗(飯餸及燉品),手洗衫,手洗紗巾。我嗰時一星期就同老公兩個一齊病左

咁一係夜晚嗰餐叫佢煮定多啲,你第二日lunch翻蒸

洋房

musiccisum 發表於 18-8-13 17:13

咁你講定佢知放工番黎要幫bb沖涼,洗奶樽,洗碗(飯餸及 ...

翻蒸會不會對bb 5係太好,始終喂人奶,佢知要洗好多嘢

洋房

dwarf2234 發表於 18-8-12 22:28
我現在坐月中,我有家人幫煮食,洗野!我餵人奶+奶粉一餐都辛苦到想死!無時間瞓!所以如果無人幫呢件事好 ...

所以。。諗緊要不要請姐姐

子爵府

Yam0313 發表於 18-8-13 21:06
翻蒸會不會對bb 5係太好,始終喂人奶,佢知要洗好多嘢

咁一定無咁好,但我自己認為好過食外賣啲味精,但你睇下到時頂唔頂到先,我就頭一星期每日只瞓到半個至1個鐘

複式洋房

我第一胎同你一樣乜都冇,99得閒都唔會幫手。。所以c6一早整定一煲飯或者粥俾我食,夜晚叫外賣,餵人奶,夜晚c6幫阿b沖涼,都ok ge。。。家務就一早買哂吸塵機械人由佢自己吸,c6得閒就拖下地咁囉。。。
而家第二胎就諗住叫月子餐

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

同平時差唔多... 我多數淥粉麵食, 或食麵包.

平時早d 準備食物, d 肉切好醃好, 煮飯/粉麵時倒埋入去一齊煮有味飯. 有時朝早餐煮多d飯, 下晝都有得食. 如果餵人奶, 食多d 飯好d呀.

夜晚我自己煮番, 其實又冇乜野. 個人郁下仲好...

如果你唔介意食外賣, 間中叫一次食外賣, 當食comfort food 又可以休息下, 會開心d.

大宅

回覆樓主:

其實我想講,我自己有請陪月,無屋企人幫手,我都好辛苦因爲夜晚要起身喂奶,二個鐘頭/三個鐘頭喂一次,前後攪得黎每次訓得一個鐘,到陪月黎番工我就除左食飯同沖涼泵奶起身之外,我全部都要黎訓教直到陪月收工。好彩個陣我堅持請陪月,99個陣反對我請。樓主你真係諗清楚d錢洗唔洗得過,有時d錢唔慳得。。。就算唔請陪月都最好用月子餐。。

首頁

尾頁

跳至