執屋大行動之幾年冇用嘅就全部斷捨離!

meek
|

前排好忙,冇堅持到之前嘅「每次執少少」計劃,但屋企實在太多雜物立立亂,所以今日的起心肝開始返!

我有一堆已經唔會再戴嘅小飾物(絕對唔係咩名牌,但我覺得都仲好新淨同好襟興),堆埋一邊幾年都冇掂過,有諗過上網賣左佢哋,但啲銀碼太濕碎又怕交收麻煩,決定拎去救世軍。

今日終於執得企企理理,希望呢度兩盒再加另一堆小飾物賣到少少錢,幫到有需要嘅人

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Poyau
|
恭喜成功執屋
jellomama
|
回覆 meek 的帖子

我呢幾日都係度執屋,收納好整齊同唔要啲多餘嘢之後真係有好大滿足感!
crystal媽咪
|
☺☺☺
meek
|
Poyau 發表於 18-8-12 15:29
恭喜成功執屋

距離終點仲有好遠嘅距離,我會加油
meek
|
jellomama 發表於 18-8-12 15:34
回覆 meek 的帖子

我呢幾日都係度執屋,收納好整齊同唔要啲多餘嘢之後真係有好大滿足感! ...

係呀!雖然我每次只係執清一個小角落,但係屋企清咗啲千年雜物真係好開心!
Poyau
|
meek 發表於 18-8-12 15:46

加油
我要做媽媽
|
定期咁斷捨離真係好有必要,而且都可以更加清楚邊D嘢買咗到底有冇用!
meek
|
我要做媽媽 發表於 18-8-12 16:34
定期咁斷捨離真係好有必要,而且都可以更加清楚邊D嘢買咗到底有冇用!

冇錯,未清晒舊雜物之前,所有新嘅東西都會認真地諗諗需唔需要

而家戒咗一樣好重要嘅嘢,就係「師奶仔心態」,為左啲小贈品、或者抵少少,而囤積多左雜物或唔等用嘅嘢喺屋企。斷捨離減少雜物之餘,唔可以再添加新雜物
333s
|
小贈品 怎處理????
Ginhc
|
meek 發表於 18-8-12 15:02
前排好忙,冇堅持到之前嘅「每次執少少」計劃,但屋企實在太多雜物立立亂,所以今日的起心肝開始返!

我有 ...

我啱啱先執完,有啲衫玩具唔要就比姐姐先
meek
|
333s 發表於 18-8-12 16:46
小贈品 怎處理????

你講如果而家見到有小贈品點處理?如果自己唔啱用,會諗下有冇朋友需要,嗰刻諗唔到的話我會同 sales 講唔需要... 例如買護膚品送啲化妝袋仔,十次有九次都唔會用得著
ganggang
|
救世軍真系一個好地方
小金名
|
拎去救世軍有無咩要求?要全新嗎?
壞蛋獎門人
|
meek 發表於 18-8-12 17:07
你講如果而家見到有小贈品點處理?如果自己唔啱用,會諗下有冇朋友需要,嗰刻諗唔到的話我會同 sales 講唔 ...

我會唔要,一係放上Facebook 睇下有冇人收留
小可愛11
|
meek 發表於 18-8-12 15:02

我有 ...

呢啲小首飾我都有一大盒,有啲買咗好多年,但未戴過。
試過好多次想掉咗佢,但又唔係好捨得,因為買嗰時都唔平
esmehouse
|
lovebbb
|
我很喜歡買文具,有幾櫃,即使自己有小朋友也用不完,諗著點做
JD930
|
meek 發表於 18-8-12 15:46

加油
tingtong
|
小可愛11 發表於 18-8-13 11:24
呢啲小首飾我都有一大盒,有啲買咗好多年,但未戴過。
試過好多次想掉咗佢,但又唔係好捨得,因為買嗰時都 ...

同你一樣,唔戴但又唔捨得掉