婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

同99住。

關係還可,唔會好friend但又唔會話面左左。

家用3k, 另外請工人3k(湊bb) 老公有比家用奶奶,銀碼一樣.

老公今日話我住喺99度每個月都慳咗錢,無感恩!?

如果我哋搬出去住,租13k 2房,每個月買餸水電雜費當每人比多3k,即9.5k .

搬走唔使俾99,即自己比多6.5k搬出去。自問都負擔到。

當初老公話想一齊住,遷就咗佢,而家佢調轉話我唔感恩?

真心唔明。

我覺得佢唔感恩個老婆肯一齊住。

珍珠宮

回覆樓主:

咁你有無同老公講呀?

大宅

做個靚太 發表於 18-8-12 15:51
咁你有無同老公講呀?

同老公嗌完交我哋已決定搬走⋯⋯

珍珠宮

甜甜人妻 發表於 18-8-12 15:55
同老公嗌完交我哋已決定搬走⋯⋯

係囉…都決心搬走,咁就ok啦~
記得要俾老公睇下,係佢唔感恩,你肯同住~

大宅

做個靚太 發表於 18-8-12 15:57
係囉…都決心搬走,咁就ok啦~
記得要俾老公睇下,係佢唔感恩,你肯同住~
...

俾佢話到我心情抑鬱⋯⋯

佢咁講應該99有咁同佢講⋯⋯

其實新抱同孫一齊住,99你又有得日日見孫,都算唔錯啦⋯⋯你要我感恩同覺得俾左著數我,咁我做唔到了。

wcpcelia    發表於 18-8-17 11:05

男爵府

回覆樓主

搬啦!加油(emoji)

事實係有太多奶奶自己要同自己仔孫住(怕獨居),但又要人哋個女感恩。

男爵府

甜甜人妻 發表於 18-8-12 15:38
同99住。

同奶奶住,兩大一小家用連湊仔$9000

出去住:租金$13000, 每人比多$3000燈油伙食即$6000?加埋租金係$19000對嗎?

咁即係同99住慳返一萬,你係咁意思嗎?

大宅

koalachan2002 發表於 18-8-12 16:04
同奶奶住,兩大一小家用連湊仔$9000

出去住:租金$13000, 每人比多$3000燈油伙食即$6000?加埋租金係$190 ...

2大1小:萬二(因為當初請工人要agent 錢,99出咗,所以我哋而家比多d)

租樓$13k (每人6.5k)+雜費6k (每人3k)+工人4.5k, 加埋 23.5k , 即出來住我同老公各比$11.75k.

即同6299住慳左11.5k

我而家都比緊6k, 即我比多5.75k 就出咗來住。

男爵府

甜甜人妻 發表於 18-8-12 16:17

2大1小:萬二(因為當初請工人要agent 錢,99出咗,所以我 ...

哦⋯⋯終於明白你條數了,any肥,金錢買自由,值得既,兩公婆感情都會好d

公爵府

甜甜人妻 發表於 18-8-12 16:02
俾佢話到我心情抑鬱⋯⋯

佢咁講應該99有咁同佢講⋯⋯
你真係咁諗嘅説話,橫下手你99應該感恩你肯同佢住,既然你唔感恩,咁真係快d搬,無拖無欠。

男爵府

回覆樓主

快啲搬走,出去自己住,就算窮過同99住,都值得

大宅

Miulo 發表於 18-8-12 17:00
你真係咁諗嘅説話,橫下手你99應該感恩你肯同佢住,既然你唔感恩,咁真係快d搬,無拖無欠。
...

我無咁寸,我唔使99感恩。

只係,我原意係遷就老公而家變咗拎佢屋企著數⋯⋯我唔係太明白點解會咁⋯⋯

自問入屋叫人,生日母親節人到禮到⋯⋯仲好禮數過對自己阿媽,到頭來得到咁嘅評價⋯⋯

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

搬走一D家用都唔比99? 你C6應該自己要比家用99吧!不過同住就一定係慳好多,不過錢銀買到自由就一定搬走,又不用霸左99D地方,大家唔同住感情都好D。

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

吹吹水 發表於 18-8-12 18:55
你c6問題多啲,2+係你c6出聲話你,可能係想你再做好啲,未必關你6299事,搬走都係一件好事,用錢可以解決 ...

X2

男爵府

其實你c6唔識做。
點解要講到你好似受人施舍咁。
只要個女人有少少自尊心, 聽到你c6果句說話都一定會發顛。
仲要係當初係c6求你同99住, 唔係你求c6比你同99住。
只要你c6講一句: "老婆好多謝你孝順我阿媽, 仲肯同佢住, 我都知你成日忍讓我媽。我真係有個好老婆。"
如果佢咁講。你都唔會同佢嗌交嗌到要搬走啦。你仲會無左搬走既藉口tim.
呢個世界真係好多白痴男人..

男爵府

回覆樓主

D人係咁架,當初想你同佢媽住咩都講得好聽,就下個老公試下同住唔岩嗎?原來真係唔岩架!話你慳左錢,多左閒錢洗,有地方住唔駛煩xyzxx之類,當日佢講既野咩都唔記得
點都好,錢能買到自由,窮都值得

大宅

甜甜人妻 發表於 18-8-12 15:38
同99住。

個老婆肯同奶奶住C6真係要感恩。

我99比較與別不同,好多都中意個孫出面,但我奶奶可以視而不見,最好我帶埋啊b多啲返外家住,佢就最開心!佢可以返到屋企,望都唔望下個孫,當我地兩個透明,我老公一返到屋企,180度轉變,由陌生人變身為嫲嫲。

子爵府

回覆樓主

抵你c6 自己攞黎衰!到時搬左出去唔好又喺度呻駛好多錢。係佢自己撩事鬥非先,老婆肯同99 住唔識感恩,仲要話佢。

大宅

o_____o 發表於 18-8-12 18:44
搬走一D家用都唔比99? 你C6應該自己要比家用99吧!不過同住就一定係慳好多,不過錢銀買到自由就一定搬走, ...

我唔比(因為無乜剩了),c6俾唔俾就佢嘅事⋯⋯

唔同住關係一定好d .

首頁

尾頁

跳至