婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主

你c6問題先係最大
好簡單
成件事調轉佢住你屋企,住既食既要跟你娘家規矩,比家用你媽,然後你再叫佢感恩得唔得丫?
喂大佬,無人想同你呀媽住架,係比面你咋c6

比呢度全部comment佢個自私精睇下啦

大宅

ricky0223 發表於 18-8-15 19:57
我覺得你老公問題大d,點都好,希望你地搬左出去之後可以解決問題。
不過我要提下你,搬左出去除左租金,仲 ...

我知道搬出去開支大好多~

我自己結婚前7前裡,繼繼續續自己都住左5年,租過樓,所以我好明白燈油火蠟樣樣係錢⋯⋯

亦都因為自己住過,我唔怕搬出去。

大宅

bbbbb001 發表於 18-8-15 23:42
你c6問題先係最大
好簡單
成件事調轉佢住你屋企,住既食既要跟你娘家規矩,比家用你媽,然後你再叫佢感恩得 ...

琴晚同老公傾,老公都係話覺得屋企有俾床我瞓有俾飯我食,環境唔差,都唔應該有咁多抱怨。

而家係你屋企包埋你一路都覺得so咗我,覺得我take咗你哋advantages.

我自己揾得唔係十分多但都有幾萬,你哋屋企環境係幾好但我未結婚嘅時候係住緊我自己儲錢買嘅蚊型樓。我真係唔使亦唔需要你哋貼我。

我同我老公講,我接受唔到你哋覺得so左我,益左我。

我只想有尊嚴地生活下去。

侯爵府

甜甜人妻 發表於 18-8-16 08:34
琴晚同老公傾,老公都係話覺得屋企有俾床我瞓有俾飯我食,環境唔差,都唔應該有咁多抱怨。

而家係你屋企 ...

同你C6講,人係要進步嘅。我唔係想黎痴你家的金糠,而係想和你組織一個家,發展更好的生活。我和你有能力有計劃可以有獨立思考的生活,點解唔進一步?獨立不是不孝,獨立係給大家更大發展空間,還自由給父母,去學習自己喜愛的事物,享受後褔吖。

伯爵府

回覆樓主

成件事最大問題係你老公,真係自私到爆,自己姑寒又好,冇能力又好,俾得少家用個呀媽,就想個老婆付出更多,講來講去咁多話咩感恩,最唔感恩係佢,佢根本冇體諒過你,真係小家又自私!搬出去你都要同佢傾清楚,要佢知道自己支出係大左,免得佢到時又怨你!難聽都要講句,你揀錯老公……

男爵府

Solarflare 發表於 18-8-12 19:53
其實你c6唔識做。
點解要講到你好似受人施舍咁。
只要個女人有少少自尊心, 聽到你c6果句說話都一定會發顛。 ...

侯爵府

畀面勳章

甜甜人妻 發表於 18-8-16 08:34

而家係你屋企 ...

我覺得係你老公孤寒,你老公家用比得少99,又要老婆比一份,佢自己想慳錢痴住但又唔想你抱怨。咁現在佢究竟肯不肯搬出去?

小鈴鐺    發表於 18-8-24 14:14

侯爵府

2024年龍年勳章

甜甜人妻 發表於 18-8-13 00:10
我唔比(因為無乜剩了),c6俾唔俾就佢嘅事⋯⋯

唔同住關係一定好d .

你當然唔使比啦
係個仔要比

大宅

o_____o 發表於 18-8-18 00:47

我覺得係你老公孤寒,你老公家用比得少99,又要老婆比一份 ...

昨日去咗睇樓。

希望地方唔好太細,租又唔好太貴,所以入左元朗睇。

第一站去咗park yoho . 嗰度d地產舖掛住做park yoho Milano 客,無經紀帶我哋上去睇樓。

之後去左尚悅,但原來地產舖都有d遠⋯⋯行返去已好睏⋯⋯

跑左轉元朗乜都無睇過⋯⋯

下星期再睇。

男爵府

MeowMuiMui123 發表於 18-8-12 16:03
搬啦!加油(emoji)

事實係有太多奶奶自己要同自己仔孫住(怕獨居),但又要人哋個女感恩。

全中,到你話想搬就發哂癲話點唔好又講到自己咁好咁幫你地!

侯爵府

回覆樓主

我諗應該有d野發生左先嘈嫁,感唔感恩我覺得係導火線啫,如果唔係你老公唔係咁講

另外13k 應該租唔到yoho啦,元朗單支樓嘅應該仲得,因為屯門居屋都要11-12k喇
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

子爵府

回覆樓主:

試吓葵涌區,算平。

珍珠宮

相見好,同住難,想感情好啲,就不要一齊住。大家思想,習慣唔一樣,一齊盞搞。
呢個情況,你老公應該感恩,有你呢個老婆,識揾錢幫補佢一半。

公爵府

回覆樓主:

距離....產生美

男爵府

依家既家用, $6000 + 工人$6000

工人果$6000, 除每月人工再加AGENT FEE,
另工人既食用, $6000絕無多收
2大1小只俾$6000家用,
實在少得緊要, 日用品, 每日伙食,
水電煤, 唔計住, $6000都唔算多收
呢個金額邊個傾返黎?
在6299立場, 真係豪俾你地

6299收得呢個價, 心目中又會唔會有D要求?
家務上, 相處態度上,
而依D要求一般唔會在自己個仔身上,
結果出現覺得新抱著數左又唔識做既情況.

其實你老公對父母都好弧寒下,
人大左, 俾多少少孝順下父母都應該.

依家搞到咁, 好似個新抱走黎拎著數,
有D骨氣都搬走啦.

水晶宮

小鈴鐺 發表於 18-8-24 14:48
依家既家用, $6000 + 工人$6000

工人果$6000, 除每月人工再加AGENT FEE,

老公好cheap, 慳埋咁多對自己至親都咁度、其實樓主搵到就帶埋個b自己搬出去、佢要做媽寶由佢,最後都係跟老婆仔多既

伯爵府

VicB 發表於 18-8-12 20:21
個老婆肯同奶奶住C6真係要感恩。

我99比較與別不同,好多都中意個孫出面,但我奶奶可以視而不見,最好我 ...

我99 都吾錘意孫

禁止訪問

子爵府

回覆樓主

感恩?
你老公應該感恩你肯同99同住就真啦

大宅

回覆樓主

其實家用不算多,但錢買自由,都唔好拈人地咁太多便宜了!

13k可試下,天水圍天盛苑,天佑苑,可以不用坐輕鐵就可行上西鐵站。而且附近也方便。park yoho及尚稅我自己就覺得唔方便,而且應該無咁平。

首頁

尾頁

跳至