又有不幸事發生@ 蘋果日報

YokiChan913
|
伊利沙伯醫院公布一宗醫療風險警示事件。一名一直於伊利沙伯醫院定期產檢的24歲女士,因曾出現胎水少及蛋白尿,醫生安排她於懷孕38周入院催生。她上周五(8月10日)上午入院,至晚上突然短暫抽搐,數分鐘後心臟停頓,需立刻搶救。醫生即時在病床為她緊急剖腹取出嬰兒,惟產婦延至翌日早上5時許離世。嬰兒現時於新生嬰兒深切治療部留院,情況嚴重。
YokiChan913
|
YokiChan913 發表於 18-8-12 16:13
伊利沙伯醫院公布一宗醫療風險警示事件。一名一直於伊利沙伯醫院定期產檢的24歲女士,因曾出現胎水少及蛋白 ...

伊院表示,該名產婦上周五早上8時許入院,經評估後,醫護人員在早上以藥物為產婦進行催生,並一直監察產婦及胎兒的情況,當時情況穩定。產婦於晚上10時30分突然出現短暫抽搐,醫護人員隨即為病人檢查及監察,產婦數分鐘後心臟停頓,醫護人員立刻為產婦進行心肺復甦術,並召喚各專科醫護人員,包括麻醉科、深切治療部及兒科醫生,合力為產婦進行搶救。
YokiChan913
|
YokiChan913 發表於 18-8-12 16:14
伊院表示,該名產婦上周五早上8時許入院,經評估後,醫護人員在早上以藥物為產婦進行催生,並一直監察產婦 ...

產婦搶救期間,醫生即時在病床為她緊急剖腹手術,10時45分取出嬰兒。其間,醫護人員繼續為產婦進行搶救,包括進行心肺復甦術、插喉和輸血,並與其丈夫及家屬緊密溝通。醫護人員為產婦搶救超過3小時,惟病人反覆出現心臟停頓,情況危殆,醫生向產婦丈夫及家屬解釋情況,產婦最終於8月11日(星期六)早上5時許離世。
Jessie12300
|
伊利沙伯醫院公布一宗醫療風險警示事件。一名一直於伊利沙伯醫院定期產檢的24歲女士,因曾出現胎水少及蛋白 ...

見到呢D新聞好驚
Carmen8080
|
已經見怪不怪 有錢揾私家生好啲
whomen
|
Carmen8080 發表於 18-8-12 17:28
已經見怪不怪 有錢揾私家生好啲

呢單新聞如果私家生直接開刀,應該可避免悲劇發生
mwsiipb2
|
Jessie12300 發表於 18-8-12 16:19
見到呢D新聞好驚

有医生朋友話死者有姙娠敗血症,但实況吾知乜事,RIP。
kevama
|
為bb及家人心痛,希望佢地堅強
bchuma
|

我頭先都睇到新聞啊 陰功 個b仲係深切醫療 ⋯⋯個媽咪就⋯⋯
bchuma
|
mwsiipb2 發表於 18-8-12 19:08
有医生朋友話死者有姙娠敗血症,但实況吾知乜事,RIP。

好似係羊水栓塞啊,頭先新聞有講
bchuma
|
whomen 發表於 18-8-12 18:17

係咯 有條件去好嘅醫院比較好⋯⋯
mwsiipb2
|
bchuma 發表於 18-8-12 19:23
好似係羊水栓塞啊,頭先新聞有講

yubaba
|
bchuma 發表於 18-8-12 19:23
係咯 有條件去好嘅醫院比較好⋯⋯

呢D case D所謂好嘅醫院唔接㗎!
dettol75
|
明知大肚婆有問題,點解唔直接開刀?如果直接開刀,就唔駛死
Jessie12300
|
dettol75 發表於 18-8-12 21:20
明知大肚婆有問題,點解唔直接開刀?如果直接開刀,就唔駛死

我都有同樣疑問,點解仲要嘗試催生而唔直接開刀
dettol75
|
Jessie12300 發表於 18-8-12 21:24
我都有同樣疑問,點解仲要嘗試催生而唔直接開刀

早上8:30入院 晚上10:45 抽搐心跳停至推入手術室 足足14個小時 係咪痴線架
YokiChan913
|
dettol75 發表於 18-8-12 21:30
早上8:30入院 晚上10:45 抽搐心跳停至推入手術室 足足14個小時 係咪痴線架
...

政府就係咁 永遠拖到 最尾先開刀, 所以政府 生B, 大多數好多媽媽 都會痛十幾廿個鐘 嘗試曬所有痛楚 食全餐 先生好
RubyYu07
|
真係心痛!應該有什麼突發事件導致
勞氣小妹
|
whomen 發表於 18-8-12 18:17

如果係呢種CASE,我懷疑私家會以公立醫院經驗多唔收
蘿蔔菜
|
香港公立醫院對孕婦太冇保障,近日咁多關於孕婦嘅新聞,無視無改善空間,令好多媽媽好多顧慮,導致情緒低落,什至產前抑鬱,生仔=生不如死。
負擔得起奉勸各位選擇私家。。