你地認唔認同呢幅圖講嘅野?

wonderful506
|

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
KATRINE
|
應吾應同d人都会一年去几次,再呻樓贵儲吾到首期
ccmoon
|
如果一年去少次旅行儲十年可以買到樓,我諗好多人都肯,但事實上唔係囉辛辛苦苦儲到十萬二十萬,人地可能半年已升左幾十萬,叫d人點追
NoName
|
照佢內容寫嘅一年辛苦儲到十萬,根本無可能買到樓,十年先儲到一百萬
hellomiki
|
NoName 發表於 18-8-12 17:40
照佢內容寫嘅一年辛苦儲到十萬,根本無可能買到樓,十年先儲到一百萬
...

一人十年儲一百萬,二人就有二百萬
maruko1023
|
NoName 發表於 18-8-12 17:40
...

但係又咁諗~如果能夠草到一百萬,十年後唔知個樓市係点,如果十年後剛好跌市幾時都做好準備,「機會是留給有準備的人」。
yurijm
|
點解啲人成日假定去旅行既人係窮人係冇錢?
呢啲算唔算奇怪思想?

我身邊有部份朋友年年去幾次日本、歐洲
但佢地真係家底厚
屋企有兩至三層物業
香港本來就多有錢人啦

我真心未見過有人係真窮而會年年去旅行
拎呢啲極端例子去代表全香港
好偏頗下

Ashleycorina
|
ccmoon 發表於 18-8-12 17:28
如果一年去少次旅行儲十年可以買到樓,我諗好多人都肯,但事實上唔係囉辛辛苦苦儲到十萬二十萬, ...

係囉,其實唔去旅行唔食都未必買到,樓貴到咁。
已經買唔到樓,仲要咁苦生活?
hellomiki
|
yurijm 發表於 18-8-12 17:46
點解啲人成日假定去旅行既人係窮人係冇錢?
呢啲算唔算奇怪思想?

我識嘅成日去旅行的朋友都無樓㗎,用晒去旅行玩 但有公屋住
章太郎
|
wonderful506 發表於 18-8-12 16:34

(emoji)
ccmoon
|
Ashleycorina 發表於 18-8-12 17:47
係囉,其實唔去旅行唔食都未必買到,樓貴到咁。
已經買唔到樓,仲要咁苦生活?
...

反而我識一個人好想買樓,但就久唔久見佢去旅行買名牌袋,一年幾個C,我就覺得佢呢d 呻黎都無謂
asa2012
|
人人價值觀不同,有人鐘意儲錢買樓,有人認為去旅行,一家人開開心心係無價。 只要無怨無悔,有何不可?
Ashleycorina
|
ccmoon 發表於 18-8-12 18:00
反而我識一個人好想買樓,但就久唔久見佢去旅行買名牌袋,一年幾個C,我就覺得佢呢d 呻黎都無謂
...

我都有以前同事係咁,日呻夜呻,但又係買Chanel 同不停去日本咁不如的起心肝玩就算
minlbc
|
幅圖話一次用約3萬,當一件兩次6萬。
一年儲多6萬,十年先60萬,夠比首期?

|
ccmoon 發表於 18-8-12 17:28
如果一年去少次旅行儲十年可以買到樓,我諗好多人都肯,但事實上唔係囉辛辛苦苦儲到十萬二十萬, ...

機會係留比有準備嘅人
ccmoon
|
180 發表於 18-8-12 18:11
機會係留比有準備嘅人

呢句我認同既,只係覺得果d要去玩要去威要去買名牌既人,又要呻話政府唔幫忙覺得無聊姐
pumpumpurin
|
wonderful506 發表於 18-8-12 16:34

一年先儲到個十萬八萬,拎三幾萬去洗比例上我覺得多。

mandy952
|

其實都係想要同需要嘅問題姐
唔係怪獸
|
hellomiki 發表於 18-8-12 17:42
一人十年儲一百萬,二人就有二百萬

仲可以先買車位等升值。邊個話買樓一定要自住?
good_pig
|

關乜事丫...又係翻炒劉生講d野...