自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

想買小米, 但小米係咪只出小飯煲?

男爵府

tell-me-y 發表於 18-8-12 16:46

一人一碗 細煲都夠

象牙宮

米家电饭煲3L

适用人数: 3人-7人

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

1人1碗都係煮3杯米,細電飯煲都做到,不過我鐘意大飯煲,可以蒸埋送,好方便

子爵府

壞蛋獎門人 發表於 18-8-13 10:22
1人1碗都係煮3杯米,細電飯煲都做到,不過我鐘意大飯煲,可以蒸埋送,好方便
...

係呀,細飯煲都可以, 我依家係用緊細飯煲剛剛夠, 但有時細路胃口好或者我爸爸媽媽都過來開餐就唔夠用了。

所以咪研究定先囉。

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

小米可以,可以煲10碗飯

水晶宮

回覆樓主

小米香港版可煮5杯米
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

1杯米煮到2碗飯,預6人大約3杯米,最好買煮到4杯米嘅飯煲,因平時屋企通常煮2杯米,但有次人多煮3杯,飯煲最多煮3杯,但嗰次煮出嚟嘅飯麻麻地,飯煮好頂到上蓋

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章

乜唔係有個standard,1L 同1.8L,分別煮2--3人份量和4--10人份量。最近出嘅迷利飯煲,就要睇清說明計算自己的需要。

子爵府

Ste824 發表於 18-8-15 05:21
乜唔係有個standard,1L 同1.8L,分別煮2--3人份量和4--10人份量。最近出嘅迷利飯煲,就要睇清說明計算自 ...

1L 煮2-3人, 1.8L 就煮4-10人份量嗎?
個比例睇落好像有點奇怪⋯⋯

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章

tell-me-y 發表於 18-8-15 10:35
1L 煮2-3人, 1.8L 就煮4-10人份量嗎?
個比例睇落好像有點奇怪⋯⋯

1L 和 1.8L 唔係計水同米嘅份量。research 下。

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

Ste824 發表於 18-8-15 10:43
1L 和 1.8L 唔係計水同米嘅份量。research 下。

噢(emoji)!無諗過原來唔係講緊水/米的份量wor

子爵府

yucl_hk 發表於 18-8-15 10:48
買啱啱夠用size最好, d飯最好味!

個煲太大每次煮得1/3~1/4, 個煲内有太多蒸氣空間, d米香會走晒!

我屋企6人, 煮3杯米就剛剛好, 但細路胃口好, 或者放假時招呼屋企人來就唔夠用。 想買個新電饭煲都唔知道應該買幾大個至啱⋯⋯

首頁

尾頁

跳至