請工人(掙扎中)

sandwich
|

工人快完約,想唔再請,但自己又唔中意做家務(因請左工人十幾年),要返工(早出門),又有兩個細路(升中二及小六),掙扎中
有冇jm 有分享吓經驗
|
sandwich 發表於 18-8-12 17:05
工人快完約,想唔再請,但自己又唔中意做家務(因請左工人十幾年),要返工(早出門),又有兩個細路(升中二及 ...

細路有返咁上下大, 唔洗請啦!教佢地做家務囉, 然後一個月一次搵鐘點大執囉。 最頭痛係晚餐點安排啫
alicialee1210
|
用開唔用就會發現好多家務要做
竇漪房
|
買洗碗碟機,自動吸塵抹地機,有地方可以買埋乾衣機

放假買定4日餸,逢星期五休息食外賣,可以試半年先,唔得太辛苦至再請姐姐囉!
maywei
|
工人快完約,想唔再請,但自己又唔中意做家務(因請左工人十幾年),要返工(早出門),又有兩個細路(升中二及 ...

我有朋友之前因為阿囝大了,讀中三,兩公婆成日早出晚歸,決定唔請工人。結果家務又做唔哂,又唔太喜歡成日食街外飯(因為放工放好夜),結果捱咗無工人三年左右,最終請番,依家我見佢輕鬆好多
wcpcelia    發表於 18-8-13 17:59
PW530
|
我都係請了十多年工人,呀女四年班時,嘗試下唔請,而且請工人真係好煩,我改請鐘點ee,初初唔慣,但現在ok啦,現在我女升中二了
Ashleycorina
|
PW530 發表於 18-8-12 17:22
我都係請了十多年工人,呀女四年班時,嘗試下唔請,而且請工人真係好煩,我改請鐘點ee,初初唔慣,但現在ok ...

係吖,請鐘點做家務,整定晚餐,買dishwasher ,咁就煩少樣
kitchanjn1428
|
Ashleycorina 發表於 18-8-12 17:23
係吖,請鐘點做家務,整定晚餐,買dishwasher ,咁就煩少樣

請問知唔知那裡可以請鍾㸃?

kwan_0128
|
仔女大我覺得唔需要工人啦, 請鐘點好過唔洗比地方佢住, 又唔洗怕姐姐玩野
cara.mak
|

叫仔女做家務。我父母當年都係咁,工人在中一時有事走左佬就無請,自己做﨎
Ashleycorina
|
kitchanjn1428 發表於 18-8-12 17:30
請問知唔知那裡可以請鍾㸃?

我之前係人介紹,但之後無做,朋友介紹試下樂活一站,但我要下個月至請睇下呢度有無人介紹?
PCCW2319
|

1) 2位小朋友可以自己返放學? 你放心嗎?
2) 佢地放學自己留係屋企, 你覺得有無問題? 2個小朋友可以互相照顧?
3) 你放工咁晏, 另1半可幫到手。大家配合到嗎?
4) 先唔講清潔屋企。燙校服,晾衣, 煮食買餸, 飯後清洗, 可以處理到嗎?
5) 小朋友還需要功課上跟進/協助嗎?
hellovibe
|
我情況可能同你差唔多,兩個囡,一個中二,一個小五。工人上年12月resign , 諗住唔再請,大家分擔d, 我份工仲要輪班,但發覺放工返到黎做唔多幾多家務,又成日食外賣。放假就只係不停在家執頭執尾。最終捱到三月決定請返工人。
sandwich
|
PCCW2319 發表於 18-8-12 17:42
1) 2位小朋友可以自己返放學? 你放心嗎?
2) 佢地放學自己留係屋企, 你覺得有無問題? 2個小朋友可以互相照 ...

第1、2都ok,但諗起3至5就頭暈,所以掙扎中
sandwich
|
hellovibe 發表於 18-8-12 17:43
我情況可能同你差唔多,兩個囡,一個中二,一個小五。工人上年12月resign , 諗住唔再請,大家分擔d, 我份工 ...

我都想試吓,等到頂唔順先再請
PCCW2319
|
sandwich 發表於 18-8-12 17:44
第1、2都ok,但諗起3至5就頭暈,所以掙扎中

如果你唔請, 99會唔會主動每日黎幫你手
木土土
|

子女仍在學,唔想影響佢地作息飲食,想日日食有住家飯食,我會繼續請工人
ccysj01    發表於 18-8-12 18:18
sandwich
|
PCCW2319 發表於 18-8-12 17:46
如果你唔請, 99會唔會主動每日黎幫你手

唔會,我都唔想
PCCW2319
|
sandwich 發表於 18-8-12 17:47
唔會,我都唔想

我當然知道你唔想啦!但可能佢想嘛。

不過以你既情況, 我偏向繼續請。
美之選468
|

可以買洗碗機及(無線)吸塵機器人,可能解決很大一部分家務。