在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

不可奉告 發表於 18-8-18 16:26
叫佢都唔郁,仲要反駁返你(點解你唔自己處理?我心諗卜卜脆佢自己坐著響度悶到打喊露到標眼水) 咪至煩,我 ...

點解唔同佢上司反映呢?

大宅

天上的星 發表於 18-8-18 16:30
點解唔同佢上司反映呢?

例: [我上司超6x歲下稱HR 已晚晚ot到8點走」向秘書下稱B, HR 向B 投訴卜卜脆,單連提示佢數吓仲有幾多箱白色A4 紙,若少過3箱要訂定,因訂紙嗰度只每周只送一次貨,沒可能用環保紙嚟影求職者啲cert, 後生女反駁HR,點解唔HR 自己紙箱數要佢做,reception 職責只負責聽電話開門only, 數紙訂文具嘢唔關佢事, 咁B 電郵回應HR 她仲green 體諒吓佢細路女啦!

而HR 每次都把投訴後生女啲電郵BCC 俾埋我學嘢,所以我肯定到HR 有向B 投訴後生女。

HR 都講笑講希望個天俾佢個女快點掛牌出嚟做律師,咁HR 就可快點退休怕被後生激C

大宅

不可奉告 發表於 18-8-18 16:50
例: [我上司超6x歲下稱HR 已晚晚ot到8點走」向秘書下稱B, HR 向B 投訴卜卜脆,單連提示佢數吓仲有幾多箱 ...

只負責開門聽電話就(emoji)15k?! 佢真係發夢

大宅

天上的星 發表於 18-8-18 16:55
只負責開門聽電話就(emoji)15k?! 佢真係發夢

佢入職時12K apply admin & reception 位,試用期後真係加到15K !!! 會計文員(年過50歲) 埋全盤數都係,入職10k, 試用期後加500 元咋,係咪後生真係著數啲???

伯爵府

不可奉告 發表於 18-8-18 17:03
佢入職時12K apply admin & reception 位,試用期後真係加到15K !!! 會計文員(年過50歲) 埋全盤數都係 ...

其實 recept 是唔平的, 因為要見人, 不過佢真是 .... 冇進步, 唔掂, 我唸佢老左就慘了

大宅

alsace0416 發表於 18-8-18 19:49
其實 recept 是唔平的, 因為要見人, 不過佢真是 .... 冇進步, 唔掂, 我唸佢老左就慘了
...

後生女咪又係牛仔褲 T 恤返工,雖然我剩得中五程度兼且快近4張嘢仲已婚C9 一名簡直做得佢阿媽,冇卜卜脆讀到DSE 中六咁叻(雖得兩科合格局她至局住出嚟做嘢炸 ) 咁好命每日有男友車返放工,但我老馬仲有兩脚怕遲到被扣錢咪早點出門口囉! 我仲識得體諒別人,人地大小姐唔like 主動落樓下藥房買垃圾袋話樣衰喎,點數A4紙剩幾多箱咁粗重,咁訂A4 紙咪我去囉,起碼清潔E見冇垃圾袋可换及同事見快冇A4 紙時會第一時間仲記得有我存在,但她,取半年NPL 病假都可以(我上司講)

伯爵府

不可奉告 發表於 18-8-19 00:07
後生女咪又係牛仔褲 T 恤返工,雖然我剩得中五程度兼且快近4張嘢仲已婚C9 一名簡直做得佢阿媽,冇卜卜脆讀 ...

你都忍得佢耐

珍珠宮

不可奉告 發表於 18-8-18 14:10
絕對係,咁就15K,佢直屬上司即公司秘書,很保護佢。

原先佢都要幫吓HR手,統計下各同事門每月遲到幾多分 ...

件卜卜脆好靚㗎? 咁多人忍到嘅?

珍珠宮

不可奉告 發表於 18-8-18 14:17

我都試過開聲應佢,我唔得閒呀,有人嚟緊interview ,我要 ...

公司秘書都幾多嘢做, 計假做唔嚟, 奇怪唔放其它嘢比佢做, 下下比佢他他條

大宅

KTKTKT5 發表於 18-8-19 18:21
件卜卜脆好靚㗎? 咁多人忍到嘅?

卜卜脆靚唔覺~~眼勁細鼻面皆圓大,面多色斑) 入嚟做之後,已經有超10% 舊人為咗佢的工作表現_因她常無腦地經常駁咀而頂唔順,而自己申請離職,我食散水餅過去8過月都已經食到肥咗4磅了

大宅

KTKTKT5 發表於 18-8-19 18:29
公司秘書都幾多嘢做, 計假做唔嚟, 奇怪唔放其它嘢比佢做, 下下比佢他他條
...

秘書唔想連佢都炒埋就秘書連門口位都坐埋就每周工作7日了

大宅

alsace0416 發表於 18-8-19 13:22
你都忍得佢耐

除了忍與包容佢,咁我仲可以點,我踏入中年,又冇中六程度,我走返出去隨時連一份HR 文員都冇人聘用吧?

珍珠宮

不可奉告 發表於 18-8-19 20:17
秘書唔想連佢都炒埋就秘書連門口位都坐埋就每周工作7日了

秘書應該同老細反映呢個位1皮, 大把人爭

大宅

KTKTKT5 發表於 18-8-19 20:36
秘書應該同老細反映呢個位1皮, 大把人爭

有同事話俾8000元都嫌俾多佢,咁細個就貪威識食,揀嘢嚟做,見佢每個月都换一兩個名牌手袋,我上司識啲算命嘢,話佢正行緊運到佢68歲後,所以我地堆舊人一係忍一係就離開罷

珍珠宮

不可奉告 發表於 18-8-19 20:48
有同事話俾8000元都嫌俾多佢,咁細個就貪威識食,揀嘢嚟做,見佢每個月都换一兩個名牌手袋,我上司識啲算 ...

其實係個秘書, 佢一聲令下就唔洗攪到咁多人

伯爵府

不可奉告 發表於 18-8-19 20:48
有同事話俾8000元都嫌俾多佢,咁細個就貪威識食,揀嘢嚟做,見佢每個月都换一兩個名牌手袋,我上司識啲算 ...

可以行咁多年運咩? 其實個sec都有問題

大宅

alsace0416 發表於 18-8-19 22:17
可以行咁多年運咩? 其實個sec都有問題

人地識投胎,我上司查佢嗰日出世係由1x歲行財運行到佢68之後至會有啲女人病出嚟咁囉,又係獨生女,男友又夠樣衰(實唔會飛佢啦), 佢父母開公司大把錢,每年都去兩次長途旅行,簡直錫到佢。。。。。

大宅

KTKTKT5 發表於 18-8-19 20:52
其實係個秘書, 佢一聲令下就唔洗攪到咁多人

無可否認一樣嘢,自從佢入職以嚟公司生意真係差過之前,聽班Sales呻,啲客話打電話嚟 公司響到電話爛都冇人聽,所以Sales 都直程怕米貴派卡片時寫埋自己直線電話及手提俾客,唔駛後生女聽。

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

不可奉告 發表於 18-8-19 23:18
無可否認一樣嘢,自從佢入職以嚟公司生意真係差過之前,聽班Sales呻,啲客話打電話嚟 公司響到電話爛都冇 ...

真經典,咁個秘書數唔數得岀位卜卜脆有幾好?
相處時需要包容    爭吵時需要溝通
孤獨時需要陪伴    難過時需要安慰
生氣時需要冷靜    快樂時需要分享

大宅

Melmel2004 發表於 18-8-19 23:32
真經典,咁個秘書數唔數得岀位卜卜脆有幾好?

有,乖,永冇遲到早走lunch 晏咗回公司另計,秘書Lunch 份外賣到,佢一定遞埋入秘書間房; 都係嗰句啦,佢仲Green, 俾啲時間佢成長啦各位。。。。。(我已經聽到識背)

利申:個會計文員係50歲仲抵用啦10.5K負責全盤數, 包埋用自己私人時間幫公司去咁多間銀行戶口入票, payroll 都做埋。

首頁

尾頁

跳至