在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

不可奉告 發表於 18-8-19 23:44
有,乖,永冇遲到早走lunch 晏咗回公司另計,秘書Lunch 份外賣到,佢一定遞埋入秘書間房; 都係嗰句啦,佢 ...

如果會計係自己一個做晒 full set ,人工又少左啲,按市價佢可揾到 18-20k,當然要睇下盤數幾大幾複雜,跟埋 audit,如只係 bookkeep 都有 12-14k (利申: 我做會計)
相處時需要包容    爭吵時需要溝通
孤獨時需要陪伴    難過時需要安慰
生氣時需要冷靜    快樂時需要分享

男爵府

不可奉告 發表於 18-8-19 23:44
有,乖,永冇遲到早走lunch 晏咗回公司另計,秘書Lunch 份外賣到,佢一定遞埋入秘書間房; 都係嗰句啦,佢 ...

你公司個會計。有無甘低人工佢都肯做。

伯爵府

Melmel2004 發表於 18-8-20 07:17
如果會計係自己一個做晒 full set ,人工又少左啲,按市價佢可揾到 18-20k,當然要睇下盤數幾大幾複雜,跟 ...

我朋友冇Q 冇 degree 有24000 up , 14 months , 你同事真是少

子爵府

alsace0416 發表於 18-8-20 09:46
我朋友冇Q 冇 degree 有24000 up , 14 months , 你同事真是少

無degree 無Q 有咁高人工, 真係好彩.......際遇都重要.........

伯爵府

HL7646 發表於 18-8-20 12:46
無degree 無Q 有咁高人工, 真係好彩.......際遇都重要.........

佢話佢可以再高 d, 因為佢 excel 勁又識 programm.

所以好難講

子爵府

如果識VBA, EXCEL 又強, 咁人工高係正常架........

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主

我叫14k
Admin officer,得個見字
今早見一份,見我個個查我家宅重串到爆

男爵府

如果會計係自己一個做晒 full set ,人工又少左啲,按市價佢可揾到 18-20k,當然要睇下盤數幾大幾複雜,跟 ...

咁請問你做會計做Full Set?其實Full Set 包埋咩工作呢?

大宅

Yee0113 發表於 18-8-20 17:46
我叫14k
Admin officer,得個見字
今早見一份,見我個個查我家宅重串到爆

點串法,可以分享吓嗎?

大宅

當日我上司in 她(已over 5x歲)有高級LCC ,佢剛響國際機場到被遣散出嚟,佢except salary 係13至14k左右,但入到老闆房就話她都女兒都已25歲已出埋嚟工作揾錢養家,仲嫌她咁歲數只係賺錢買花戴之嘛,隨時咪又係做幾個月唔做,所以就mark 10k 俾她算,她都很爭氣畢竟已經做了快兩年了

大宅

HL7646 發表於 18-8-20 12:46

我今年都曾in 過一位仲揾緊9000元返6日放勞假被遣散走的已離婚女會計_ 在舊公司已工作超過26年,最後都係冇請到佢,老闆話唔相信佢肯咁低薪都咁長情(懷疑佢跟前公司係有部分係出現金糧,部分出支票); 老闆講最怕請著嗰啲騙正苦綜援的員工。

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

不可奉告 發表於 18-8-20 20:01
當日我上司in 她(已over 5x歲)有高級LCC ,佢剛響國際機場到被遣散出嚟,佢except salary 係13至14k左右, ...

你上司對人唔係對事,不過一個願打,一個願捱,都無計
相處時需要包容    爭吵時需要溝通
孤獨時需要陪伴    難過時需要安慰
生氣時需要冷靜    快樂時需要分享

大宅

Melmel2004 發表於 18-8-20 20:33
你上司對人唔係對事,不過一個願打,一個願捱,都無計

我上司係HR manager, 佢都6x歲 當年佢都贊成5x歲會計文員取14K月薪,係去到second in 時個求職者被老闆壓價兼被串咋!

仲有成5x歲女會計都唔敢試再轉其他公司啦

子爵府

不可奉告 發表於 18-8-20 20:10
我今年都曾in 過一位仲揾緊9000元返6日放勞假被遣散走的已離婚女會計_ 在舊公司已工作超過26年,最後都係 ...

26 年真係好誇張.......
正常忍5年都唔係短, 我指年期.........

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章

不可奉告 發表於 18-8-20 19:53
點串法,可以分享吓嗎?

入到去望到我離婚,又有小朋友,就話,你系我度拎既人工,左手泥右手去都無左啦,點解你想泥我度見工既?!然後又話,你呢d年紀既後生真系無乜planning,咁快生小朋友,一定無計劃啦

公爵府

不可奉告 發表於 18-8-20 20:01
當日我上司in 她(已over 5x歲)有高級LCC ,佢剛響國際機場到被遣散出嚟,佢except salary 係13至14k左右, ...
你公司個會計超慘囉,有實力又勤力先得10.5K,係年紀大D姐,有咩問題喎~
個Receptionist真係超級離譜,咩都唔願做,做又做得差又錯,重要每月15K,比著第2間公司一早炒左佢啦,聽到都火滾呀~

男爵府

Yee0113 發表於 18-8-22 22:04
入到去望到我離婚,又有小朋友,就話,你系我度拎既人工,左手泥右手去都無左啦,點解你想泥我度見工既? ...

不知所謂! 不尊重人

水晶宮

畀面勳章

NAMNAM媽媽 發表於 18-8-23 13:21
不知所謂! 不尊重人

唉。。我聽完又唔可以話他

大宅

Yee0113 發表於 18-8-22 22:04
入到去望到我離婚,又有小朋友,就話,你系我度拎既人工,左手泥右手去都無左啦,點解你想泥我度見工既? ...

嘩,簡直人生攻擊,早結婚有埋小朋友~ 證明JM 你靚女人緣好搶手,身體機能好自然容易有B,有乜好批評!

離婚後仲甘心獨力帶著小朋友證明你係一個肯負責任的員工,做Admin officer top fit 啦,嗰位公司的HR 真走寶。

首頁

尾頁

跳至