懷孕14週,子宮頸生瘜肉

BB_Wan
|
如題
請問有冇媽媽有呢個情況出現?到底除唔除左佢好?因為醫生話有點大,同埋預計唔到個根去到幾入,如果除左流血有可能引起宮縮,但唔除之後都有機會keep住出血情況要不斷擔心

有冇媽媽可以share experience?好擔心
yanpiglet
|
回覆 BB_Wan 的帖子

上胎去公立產檢時,佢幫我檢查子宮同陰道嗰次都見到有息肉,即場幫我切左,會再化驗睇下有冇問題,結果出左冇問題。
當時確實幾週唔太記得。。
BB_Wan
|
yanpiglet 發表於 18-8-12 20:50
回覆 BB_Wan 的帖子

上胎去公立產檢時,佢幫我檢查子宮同陰道嗰次都見到有息肉,即場幫我切左,會再化驗睇 ...

但醫生有冇話有咩風險?會唔會影響個胎?
因為佢話我粒瘜肉size 算大
Olivia-L
|
BB_Wan 發表於 18-8-12 17:42
如題
請問有冇媽媽有呢個情況出現?到底除唔除左佢好?因為醫生話有點大,同埋預計唔到個根去到幾入,如果 ...

我啱啱喺上星期二11w4d嘅時候, 去咗私家度整走粒息肉。其實呢粒野喺度已經兩年,醫生話其實冇影響嘅,但自從我有咗之後,子宮不斷擴大,佢日日流血,令到我好擔心係粒息肉流血定係作xx。所以最後都係決定整走佢,都有成2-3cm大,其實過程一啲都唔疼,呢個星期都係流返少少啡血出嚟,但唔會影響個B。與其你係咁擔心,不如問清楚醫生係唔係應該整走佢
BB_Wan
|
Olivia-L 發表於 18-8-13 11:19
我啱啱喺上星期二11w4d嘅時候, 去咗私家度整走粒息肉。其實呢粒野喺度已經兩年,醫生話其實冇影響嘅,但自 ...

你係生子宮內定子宮頸位?其實因為政府醫生講野好無寧兩可,搞到我都唔清楚風險高唔高
佢講到做又得唔做又得咁

同埋又唔知究竟而家決定做好定係等週數耐D做會比較好
haha748494
|
最好問下醫生偏向邊個選擇,儘量唔好傷到BB.
YWYII
|

唔洗太擔心呀.. 我果時都好似你咁上左黎BK問,原來好多懷孕媽媽都有係懷孕期間脫過息肉~
我既情況係10週果時比醫生發現我子宮頸口有粒息肉 都幾長架!
果時都好擔心 但因為係懷孕初期所以醫生唔建議脫左佢..
如是者一陣都間唔中有流啡 我都冇理會,
到去到20週健康院產檢,咁岩果日有流啡就叫左我入急症 因為週數咁大唔應該再流啡
但入院住左一晚做晒檢查都搵唔到邊到出血,就咁就出左院喇....
點知隔左一個星期直頭流少少鮮血 即刻又入院 又係搞完一大輪都搵唔到原因,
醫生就問我脫唔脫左粒息肉佢,因為週數夠大都穩定可以脫
脫完之後就真係冇再流啡流血喇原來一直係粒息肉作怪!
脫果時雖然好痛 同埋有引起宮縮 (因為個鴨咀夾整到好痛) 總共脫左兩次 (一次係夾走粒肉,第2朝就燒埋個根位 等佢唔好再生番出黎)
但並沒有其他不適既情況呀
呢家已經31週了
Catrinaalson
|
我23週時去醫生檢查陰道,醫生話見到子宮頸度有一粒好細既瘜肉。我問我整唔整走去,因為我驚過程會整到bb ,所以我話生完先。我問醫生有無咩影響,佢淨係話會流血,唔整住都得既。既然醫生無強烈建議整,所以我最後都無整到,等生完先算,唔爭在果3、4個月。
Mdasi
|
BB_Wan 發表於 18-8-12 17:42
如題
請問有冇媽媽有呢個情況出現?到底除唔除左佢好?因為醫生話有點大,同埋預計唔到個根去到幾入,如果 ...

我懷孕初期都有,而家已經34週,唔知可唔可以開刀生時順便整走佢呢
Olivia-L
|
BB_Wan 發表於 18-8-13 11:26
你係生子宮內定子宮頸位?其實因為政府醫生講野好無寧兩可,搞到我都唔清楚風險高唔高
佢講到做又得唔做又 ...

我係子宮頸位,完全對個BB係冇影響。今日去咗政府做唐氏綜合度頸皮,照超聲波,我個BB都好精靈,完全冇影響到啊。你問吓你個醫生,睇吓佢點講。如果可以,去搵返你自己嘅私家醫生,因為政府嗰啲,唔會答到你好詳細。
SunnydaySun
|
我現在7w上星期五因流啡去左廣華急症,檢查完話我子宮頸有粒0.5cm息肉即場用野割走唔痛,住左一日院,琴日又冇流啡,點知今朝又有少少淡粉紅,有D灰,都唔知咩原因,好驚xx
BB_Wan
|
YWYII 發表於 18-8-13 17:01
唔洗太擔心呀.. 我果時都好似你咁上左黎BK問,原來好多懷孕媽媽都有係懷孕期間脫過息肉~
我既情 ...

多謝你嘅分享,睇完放心好多
最後我都決定整走佢免後顧之憂,住緊院睇情況
BB_Wan
|
Catrinaalson 發表於 18-8-13 17:12
我23週時去醫生檢查陰道,醫生話見到子宮頸度有一粒好細既瘜肉。我問我整唔整走去,因為我驚過程會整到bb , ...

因為我粒算大,所以出血會多
最後都決定整走佢
BB_Wan
|
Mdasi 發表於 18-8-13 17:30
我懷孕初期都有,而家已經34週,唔知可唔可以開刀生時順便整走佢呢

開刀就可能要另外搞⋯因為係子宮頸位置唔同
BB_Wan
|
SunnydaySun 發表於 18-8-13 17:45
我現在7w上星期五因流啡去左廣華急症,檢查完話我子宮頸有粒0.5cm息肉即場用野割走唔痛,住左一日院,琴日 ...

咁驚,有冇番去覆診問番醫生?
不過可能係個傷心未完全癒合姐
YWYII
|
BB_Wan 發表於 18-8-13 18:19
多謝你嘅分享,睇完放心好多
最後我都決定整走佢免後顧之憂,住緊院睇情況
...

喔....
只要醫生睇過你既情況覺得適合就可以幫你脫走,唔洗擔心
祝福你
BB_Wan